Αλκιβιάδης Στεφανής: Ψυχή της Ελλάδας

Η ένταση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς των γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο, μ’ επίκεντρο την Κύπρο και το Αιγαίο, είναι φυσικό να προκαλούν ανησυχία, τόσο στον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και στον ελληνικό λαό, ιδιαιτέρως, δε, στους κατοίκους των νησιών που βρίσκονται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια.

Σημαντικός, επομένως, παράγοντας στην τουρκική προκλητικότητα παραμένει μόνιμα η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Όσο πιο ισχυρές είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ασφάλεια ως προς την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Στο πνεύμα αυτό καταγράφεται ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανατέθηκε, στους τελευταίους μήνες, σε δύο στρατιωτικούς με εξαιρετική πορεία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ΝΑΤΟ.

Στις αρχές του περασμένου Γενάρη, ο πρωθυπουργός τότε Αλέξης Τσίπρας  ανακοίνωνε την ανάθεση του ΥΠΕΘΑ στον μέχρι τότε αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, έναν άνθρωπο με λαμπρή σταδιοδρομία.
Την ίδια περίοδο όμως η κυβέρνηση Τσίπρα αποστράτευσε τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή. Ήταν ένα μεγάλο λάθος και αδικία για έναν άνθρωπο με άριστες σπουδές στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσιγκτον και στον τομέα «Στρατηγικές Ασφαλείας».

Ένα λάθος και μια αδικία που, ευτυχώς, ήρθε η νέα κυβέρνηση να αποκαταστήσει αναθέτοντας στον διακεκριμένο αντιστράτηγο τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη, για τη χώρα, περίοδο.
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στο διάστημα που υπηρέτησε στη Ρόδο ως διοικητής της 95 ΑΔΤΕ.
Άνθρωπος προσηνής, έντονα συναισθηματικός δέθηκε με τις κοινωνίες των νησιών, που περπάτησε πέτρα πέτρα όσο κανείς άλλος.

Άνθρωπος που ενέπνεε εμπιστοσύνης στους αξιωματικούς και οπλίτες, αλλά και στους απλούς πολίτες, στους οποίους μετέδιδε ένα αίσθημα ασφάλειας.
Θωράκισε τα νησιά μας με τον καλύτερο τρόπο και τώρα, με τη νέα ιδιότητά του αποτελεί αναμφίβολα «εθνικό κεφάλαιο» στις παρούσες συνθήκες, που η χώρα, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έχει ανάγκη μεγιστοποίησης της αμυντικής θωράκισης της.

Ο στρατηγός Στεφανής, και μετά την αποστρατεία του, συνεχίζει να είναι «ψυχή της Ελλάδας». Γιατί, πέρα από τις άριστες στρατιωτικές επιδόσεις του, διατηρεί άρρηκτες διεθνείς σχέσεις, κυρίως με ανώτατους αξιωματούχους μέσα και έξω  από το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.

Στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται, μεταξύ άλλων, το γεγονός της προμήθειας των αμερικανικών ελικοπτέρων, στο διάστημα της θητείας του ως αρχηγού του ΓΕΣ, που ενίσχυσαν σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.
Και οι άριστες σχέσεις του με στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, είναι βέβαιο μόνον ικανοποιητικά θετικά αποτελέσματα θα έχουν για την Ελλάδα, την ώρα που, απέναντι, οι Γκρίζοι Λύκοι δείχνουν καθημερινά τα δόντια τους.
                                                                                                                       ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΣ