Κυβερνητικοί σχεδιασμοί και κοινωνική αναταραχή

Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζονται οι νέες αλλαγές με τα νομοσχέδια που θα καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ήδη στην κυβέρνηση σκέπτονται το πολιτικό κόστος, παρά το γεγονός ότι ακόμη είναι νωρίς για να ανησυχήσει για κάτι. 

Η επιμονή της κυβέρνησης να περάσει μέχρι και 16 νομοσχέδια - με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή μη - μέχρι τα Χριστούγεννα, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους πολίτες, καθώς θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε νέα δεδομένα και αξιώσεις, σε σαρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα των οικονομικών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της. 

Έχω την αίσθηση ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ θερμός από πλευράς αντιδράσεων μιας και η κυβέρνηση της Δεξιάς θα θελήσει με αυτές τις κινήσεις να επιβάλλει μια ακόμη «τετραετία σιωπής - ανοχής» και ει δυνατόν ανυπαρξίας κοινωνικών αντιδράσεων, ακολουθώντας τα αχνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, που και αλώβητος βγήκε την τετραετία που μας πέρασε παρά τα σκληρά μέτρα, και με αξιόλογο ποσοστό σχεδιάζει εκ νέου την πόρευσή του στις επόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει λοιπόν στην κοινωνία το νεοφολελεύθερό της πρόσωπο και να κάνει σαφές πως όλα θα αλλάξουν σε λίγους μήνες από τώρα. Θεωρώ όμως ότι η πυγμή που θέλει να δείξει από νωρίς αργά ή γρήγορα θα της γυρίσει μπούμεραγκ για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν αναλαμβάνεις την εξουσία και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος φαίρεσαι λες και η χώρα είναι φέουδό σου.

Η πολιτική αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία από το παρελθόν και ας λένε κάποιοι πως όλα γίνονται για να φανεί η ΝΔ συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. 

Ήδη απ΄όσο ξέρω τοποθετούνται σε νευραλγικούς τομείς κομματικά στελέχη  της και η γραφειοκρατική άλωση είναι προ των πυλών. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι το κυβερνητικό επιτελείο δεν παύει να κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου και ότι οι πολίτες απολαμβάνουν τα μπάνια τους χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σύντομα και λόγω της μη συνηδητοποίησης ότι οι παρενέργειες των σαρωτικών αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι άμεσες. 

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και η μη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά στις υποχρεώσεις τους, δημιουργούν όλες τις προυποθέσεις κοινωνικής έκρηξης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια της λιτότητας κάποτε θα ξεσπάσουν και ειδικά ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική. 

Η ΝΔ λοιπόν ως κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα δώσει ποικίλες αφορμές για κοινωνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις καθώς με τα μέτρα που θα πάρει, θα προκαλέσει κοινωνική παράλυση με την επιβολή του δόγματος «ή είστε με μας ή με τους απέναντι», υπονοώντας πως  κάθε αντίθετη άποψη θα ποινικοποιείται ποικιλοτρόπως. Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Ίσως.

Πολύ σύντομα όμως θα δούμε αλλεπάλληλα συμβάντα που θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε με την πολιτική του κάτι, αυτό ήταν η έλλειψη επικοινωνίας με τον μέσο πολίτη, η ψήφιση μέτρων που στην κυριολεξία διέλυσαν τον κοινωνικο-οικονομικό ιστό. Τώρα το έργο αυτό το έχει αναλάβει η ΝΔ και αναμένεται να το ολοκληρώσει πολύ σύντομα. 

Θεωρώ πως τα νομοσχέδια αυτά που θα ψηφιστούν, θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις έστω και αν πολλά από αυτά θα κάνουν λόγο για μείωση της γραφειοκρατίας, καταπολέμηση της ανεργίας και εξάλειψη της τρομοκρατίας. 

Όλα όμως  αυτά τα χρόνια η κοινωνία δεν υπέφερε από τα Εξάρχεια ή τη χρήση του ασύλου για έκνομες δραστηριότητες παρά από την ανελέητη λιτότητα που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δέκα χρόνων. Κανένας κουκουλοφόρος δεν τρομοκράτησε τους πολίτες όσο οι εντεταλμένοι κουκουλοφόροι του επίσημου κράτους που με τις οδηγίες των Βρυξελλών έκαναν ρημάδι την κοινωνία. 

Η ΝΔ απλά ως νέα κυβέρνηση θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα, ευελπιστώντας πως αυτή θα είναι και η οριστική φίμωση της κοινωνίας. Ας το δουν το θέμα οι πολίτες με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα.