Με πλεόνασμα 3,8 εκατομμύρια ο ισολογισμός του δήμου Ρόδου

Με πλεόνασμα 3,8 εκατομμύρια ο ισολογισμός του δήμου Ρόδου

Με πλεόνασμα 3,8 εκατομμύρια ο ισολογισμός του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 986 ΦΟΡΕΣ

Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και θα είμαστε παρόντες με το κεφάλι ψηλά, δήλωσε ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

«Κατόρθωμα» χαρακτήρισε ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, ο ενιαίος Δήμος παρουσιάζει πλεονασματικό ισολογισμό στη χρήση του, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινή, τελευταία πιθανότατα, συνεδρίαση της θητείας αυτής, που λήγει στα τέλη του Αυγούστου.

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων, του Ισολογισμού και των αποτελεσμάτων του Δήμου Ρόδου για τη χρήση του οικονομικού έτους 2018.
…Μοιραία, κατά την τελευταία αυτή συνεδρίαση του οργάνου, η συζήτηση που έγινε απέκτησε πολιτική χροιά, με τον απερχόμενο Δήμαρχο (και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής) να υπεραμύνεται του έργου που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικά στον τομέα του «νοικοκυρέματος» των οικονομικών του ενιαίου Δήμου μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Τα όσα είπε ο κ. Χατζηδιάκος ήταν και απάντηση στην κριτική που άσκησε για ακόμα μία φορά ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, μέλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάκης Στάγκας. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι μια που χθες ήταν πιθανότατα η τελευταία συνεδρίαση της θητείας, κάτι που ξεκίνησε…η ραστώνη του Αυγούστου και βρισκόμαστε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και το Σώμα κατάφερε να έχει απαρτία οριακά. Επίσης, και χθες παρακολούθησαν τη συνεδρίαση μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής Ρόδου, όπως οι κ.κ. Κώστας Ταρασλιάς, Νίκος Καραμαρίτης και Τηλέμαχος Καμπούρης.

Πρώτη φορά πλεόνασμα
Το θέμα φυσικά εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος ξεκίνησε ανακοινώνοντας ότι, για πρώτη φορά από συστάσεως του Καλλικρατικού Δήμου, έχουμε έναν πλεονασματικό ισολογισμό μέσα στη χρήση. Ανέρχεται στα 3.841.354,51 ευρώ ενώ αν συνυπολογίσουν στις προβλέψεις και την καλή πορεία της ΡΟΔΑ τότε φθάνουν γύρω στα 8 εκατ. ευρώ μέσα στη χρήση.

Όπως είπε ο κ. Διακοσταματίου, αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο και συνεχάρη τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας αλλά και όλους όσοι έχουν εργαστεί στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια προκειμένου ο Δήμος να μπει σε μία διαφορετική λογική, χρησιμοποιώντας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μάλιστα, όπως εξήγησε, η πολιτική αφορούσε στα εξής επίπεδα: Τον εξορθολογισμό των δαπανών, την οργάνωση των υπηρεσιών με παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δήμο που μειώνουν το κόστος λειτουργίας του Δήμου. Στάθηκε, στη συνέχεια, στην αύξηση των εσόδων του Δήμου με τις συνολικές εισπράξεις να έχουν φθάσει τα 130.397.993,82 ευρώ.

Σ’ αυτό βοήθησαν και οι επιχορηγήσεις για τα ληξιπρόθεσμα, τις οποίες κυνήγησαν όπως είπε και πήρε ο Δήμος γύρω στα 6 εκατ. 800 χιλιάδες ευρώ από τα οποία κατάφεραν να απορροφήσουν τα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και βέβαια τα έργα που πέτυχε η Δημοτική Αρχή να εντάξει σε διάφορα προγράμματα έχουν αυξήσει το ποσό των επιχορηγήσεων.
Συμπερασματικά, λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι η θέση του Δήμου είναι πάρα πολύ καλή σήμερα, καθώς έχει περιορίσει τις οφειλές του, πληρώνει τους προμηθευτές μέσα στα χρονοδιαγράμματα και γενικά είναι συνεπής. Ανάμεσα σε άλλα, έχουν πληρώσει τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους ενώ δεν υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές του Δήμου, κυρίως γιατί με μία πολύ μεγάλη προσπάθεια της Οικονομικής Υπηρεσίας έγινε μία ενημέρωση σε όλες τις υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινούνται οι δαπάνες.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Διακοσταματίου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι, όλα τα παραπάνω, έγιναν χωρίς καμία αύξηση δημοτικών τελών και επιβάρυνση των πολιτών. Κλείνοντας, θέλησε, ακόμη, να επισημάνει ότι ο Δήμος Ρόδου είναι πολύ μεγάλος και τώρα αρχίζει να φαίνεται, σιγά-σιγά, ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
Στη συνέχεια, ο ορκωτός λογιστής που υπογράφει τον ισολογισμό, κ. Γεώργιος Νίκου, ο οποίος ήταν παρών, επιβεβαίωσε την καλή πορεία των οικονομικών του Δήμου και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η καθαρή θέση του Δήμου φθάνει τα 515 εκατ. ευρώ.

Οι τοποθετήσεις
Απόντων των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, τον λόγο πήρε καταρχάς ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Γιάννης Γιαννακάκης ο οποίος είπε ότι, πράγματι, τη θητεία αυτή, υπήρξε ένα νοικοκύρεμα και θύμισε την απώλεια ενός μεγάλου εισοδήματος, του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει κλυδωνισμούς στη λειτουργία του Δήμου ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, άντεξε. «Αυτό και μόνο τα λέει όλα», είπε και δήλωσε ότι χαίρεται που σε λίγες μέρες που τελειώνει η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής μπορεί να φύγει με το κεφάλι ψηλά.

Σε παρέμβασή του στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ανέφερε ότι το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου σήμερα ανέρχεται στους 1272, αριθμός πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι όταν παρέλαβαν, και οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου οι οποίες εξυπηρετούνται κανονικά, ανέρχονται περίπου στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο.

Με επιφυλακτική διάθεση ήταν η τοποθέτηση του κ. Σ. Στάγκα ο οποίος, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε το υψηλό ποσό των βεβαιωμένων απαιτήσεων που έχει ο Δήμος μια και έχουν φθάσει στα 65 εκατ. ευρώ ενώ είχαν ξεκινήσει από 40 εκατ. ευρώ και πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, όπως είπε. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι το ταμειακό απόθεμα του Δήμου είναι 44 εκατ. ευρώ το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό ποσό και από τη στιγμή που υπάρχει γιατί ο Δήμος περίμενε χρηματοδοτήσεις για κάποια έργα και δεν τα έκανε με αυτά τα χρήματα.

Στη συνέχεια, είπε ότι ο Δήμος εξοικονόμησε χρήματα, όμως έχασε και χρήματα, όπως από το ΔΗ.ΦΟΔΩ. το οποίο για είκοσι και πλέον χρόνια έφερε έσοδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Όμως, η μισθοδοσία από 48 εκατ. ευρώ που ήταν για τους δέκα πρώην Δήμους σήμερα έχει πέσει στα 26 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή, υπάρχει μία ζημιά 10 εκατ. ευρώ από το ΔΗΦΟ.ΔΩ., από την άλλη μεριά όμως υπάρχει όφελος της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι ένα πολύ σοβαρό νούμερο. Σημείωσε ακόμη ότι, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, λέμε ότι είμαστε ίσοι πολίτες αλλά έχουμε δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς για τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης. Αναφορά έκανε και στη Δημοτική Αστυνομία λέγοντας ότι θα πρέπει να επανασυσταθεί έστω και με τριάντα-σαράντα άτομα. Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, δήωσε ότι επιφυλάσσεται και δεν ψήφισε τον ισολογισμό.

Κλείνοντας, ο κ. Διακοσταματίου, είπε ακόμη ότι μετά από οκτώ χρόνια έβαλαν τον Δήμο σε μία γραμμή, δεν τα έλυσαν όλα και ούτε πρόκειται ποτέ να λυθούν, την ίδια στιγμή όμως, που άλλοι Δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους ή κινδυνεύουν με Επιτροπεία.
Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο κ. Στέργος Παρδαλός ο οποίος αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση της Περιφέρειας για την ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο σχολικών συγκροτημάτων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα έργο καθαρά του Δήμου αλλά αυτό δεν φαίνεται πουθενά και είναι άδικο να βγαίνει προς τα έξω ότι είναι ένα έργο της Περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος έκλεισε και τη συζήτηση με μία τοποθέτηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτική ενώ δεν απέφυγε τις αιχμές. Αφού συνεχάρη και εκείνος με τη σειρά του τους υπηρεσιακούς της Διεύθυνσης Οικονομικών, είπε ότι θέλει και μία μεγαλοψυχία αλλά και μία επιχειρηματολογία, όταν θέλει κανείς να μην ψηφίσει τον ισολογισμό και πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι αυτά που λέει έχουν κάποια βάση και όχι…άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Ξεκινώντας από τη μισθοδοσία είπε ότι σήμερα ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ και εδώ και τέσσερα χρόνια έχει κουραστεί να λέει ότι έχουν μειωθεί οι ΚΑΠ και γενικά οι πόροι της Αυτοδιοίκησης κατά 60% και κατ’ επέκταση έπρεπε ο Δήμος να έχει 18 εκατ. ευρώ μισθοδοσία. Μάλιστα, μίλησε για μαθηματικά…του μπακάλη που δεν μπαίνουν σε ένα δημοτικό συμβούλιο για να καταψηφίσει κάποιος έναν απολογισμό με θετικό πρόσημο που έχουν λίγοι Δήμοι στη χώρα.

Για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. είπε ότι απέφερε 10 εκατ. ευρώ το χρόνο στο Δήμο και…έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί που το έκοψαν και αυτοί που θα αναλάβουν την επόμενη θητεία απ’ ό,τι γνωρίζει το θέλουν γιατί είναι ένα εργαλείο. Και είπε, στη συνέχεια: «Κάποιοι, λοιπόν, από το απέναντι κτήριο επαίρονταν μέχρι πρότινος ότι ήταν οι νεκροθάφτες του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Θα το βρουν μπροστά τους… Ξέρετε, καμία φορά, ανοίγουν λάκκους κάποιοι και πέφτουν οι ίδιοι μέσα»! Για τη Δημοτική Αστυνομία παρέπεμψε στον σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ήταν Υπουργός.

Είπε, ακόμη, ότι επειδή ο Δήμος δεν έχει σημαντικές δικαστικές εκκρεμότητες, στην πραγματικότητα το πλεόνασμα έχει ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ και όσο για το ερώτημα που τίθεται για τα έργα αναφέρθηκε στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του Δήμου που εκ του νόμου έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του, θα κατατεθεί και η νέα Δημοτική Αρχή μπορεί να προβεί σε αλλαγές. Στο Τ.Π. του 2020, λοιπόν, υπάρχουν 59 συνεχιζόμενα έργα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και 26 συνεχιζόμενα από τη Διεύθυνση Μεσσιανικής Πόλης, σύνολο 85. Επίσης, προς ένταξη είναι 25 νέα έργα των Τεχνικών Υπηρεσιών και 9 της Μεσαιωνικής Πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ και υπάρχει η πρόβλεψη για το πόσα μπορούν να απορροφηθούν. Είπε, ακόμη, ότι φυσικά αξιοποίησαν τις χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα και αυτό είναι ο δημοκρατικός προγραμματισμός. Μάλιστα ζήτησε να μπει το 1 εκατ. ευρώ για το Ροδίνι από ίδιους πόρους στο νέο Τ.Π.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι δεν επιβάρυναν τους πολίτες αν και είναι σωστό ότι πρέπει να εξομαλυνθούν τα τέλη, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια ανάπτυξη και την ίδια οικονομική στάθμη. Παράλληλα, παραδίδουν ένα Τ.Π. με εξελισσόμενα έργα πάνω από 100 και έχουν αξιοποιήσει και όλα τα προγράμματα.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Παρδαλού είπε ότι καλά έκανε και βγήκε το δελτίο από την Περιφέρεια αφού η διαχειριστική αρχή εντάσσει ότι φέρνουν οι Δήμοι και μαθαίνει ο κόσμος ότι οι Δήμοι κάνουν έργα. Αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα του Λιμενικού Ταμείου λέγοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπογράφουν τη σύμβαση για την α’ φάση της επέκτασης του ξυλοπεζόδρομου, παράλληλα περιμένει τη σύμβαση για τη Ροδιακή Έπαυλη ενώ χθες επρόκειτο ν’ αναρτηθεί στο Διαύγεια ο διαγωνισμός για το καρνάγιο που ξεκίνησε από …το 1985.

«Αυτή είναι η δουλειά που έκανε αυτή η Δημοτική Αρχή και δεν είναι ότι φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, θα είμαστε εδώ, θα είμαστε παρόντες με το κεφάλι ψηλά», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο απερχόμενος Δήμαρχος και μίλησε για ένα κατόρθωμα που έγινε με τους πόρους που βγαίνουν μέσα από αυτό τον τόπο και δεν χαρίζονται.

Διαβάστε ακόμη

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ