Έγιναν στη Λάρδο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευάγγελου Ευαγγελίδη

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν προχθές τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιερέα και δασκάλου της Λάρδου, Ευάγγελου Ευαγγελίδη, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του. 

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, μαζί με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη.

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιος, Νουβίας και Σουδάν κ. Σάββας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λάρδου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Καλαθενός και Μανώλης Καζούλλης, ο πρώην νομάρχης και βουλευτής Γιάννης Παρασκευάς και ο πρώην δήμαρχος Λινδίων Γιώργος Θαρρενός, ο Υποδιοικητής του Ναυτικού Σταθμού στη Ρόδο, πλωτάρχης Νικόλαος Κουτρουμάνος, καθώς επίσης και ο πλωτάρχης Μιχάλης Θεοδωρίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Αεροπορίας, του Λιμενικού και άλλων σωμάτων ασφαλείας.

 

 

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πολυβραβευμένος γλύπτης Γιάννης Μπάρδης που φιλοτέχνησε την προτομή. 

Το τελετουργικό έγινε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, παρουσία απογόνων του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρευρέθηκαν επίσης κάτοικοι της Λάρδου που υπήρξαν μαθητές του και ανήκαν στο εκκλησιαστικό του ποίμνιο.

 


Δύο από εκείνους που υπήρξαν μαθητές και πνευματικά του παιδιά, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Αδαμάντιος Τσούκος), ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρδο, αλλά και ο πρωτοπρεσβύτερος και εφημέριος του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Λάρδου κ. Σάββας Παπαδημητρίου, ο οποίος άλλωστε είχε και την πρωτοβουλία για την κατασκευή της προτομής. Αμφότεροι μοιράσθηκαν στην ομιλία τους άγνωστες ιστορίες από τη δράση του παπα-Βάγγελου, προκαλώντας έκδηλη συγκίνηση. 
 


Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας Σάββας Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «ήταν ένα τάμα των παιδικών μου χρόνων, να μοιάσω στον παπα-Βάγγελο, τον παπα-δάσκαλο, όταν παιδί ακόμη παπαδάκι στο ιερό, με σαγήνευε η γλυκιά του φωνή, θαύμαζα τη μεγαλοπρέπειά του, το γλαφυρό του ύφος, τις διάφορες διηγήσεις του. Με την βοήθεια του Θεού έγινα και εγώ παπα-δάσκαλος». 

 


Ο πατέρας Σάββας αφού αναφέρθηκε στις συμβουλές του πνευματικού του πατέρα για το πώς έπρεπε να συμπεριφέρεται ως νέος διάκονος, για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει κατηχητικό σχολείο στη Λάρδο και στις γύρω περιοχές, τις οποίες επισκεπτόταν με τη γαϊδουρίτσα του, διδάσκοντας και δίνοντάς τους θάρρος για αντίσταση κατά των Ιταλών, τόνισε: «Τόσο ενθουσιάστηκα μια μέρα που υποσχέθηκα σαν ωριμάσει ο καιρός να του στήσω την προτομή του στην αυλή της εκκλησίας. Χαμογέλασε και με τον μειλίχιο χαρακτήρα του λέει: "Δεν πολέμησα, δεν είμαι ήρωας για να μου στήσεις προτομή”. Του είπα: "Δεν πολέμησες με τα όπλα, αλλά με την ψυχή σου, με τη διδασκαλία σου για την Ορθοδοξία και για ελεύθερα Δωδεκάνησα. Και ο Μακρυγιάννης πολέμησε, αλλά πολέμησε και με την πένα του". Άρχισα να γυρνάω τα χωριά και να ζητάω πληροφορίες για τη δράση του παπα-Ευαγγέλου. Με θαυμασμό άκουσα πολλούς γέροντες ιερείς, ψάλτες και απλούς ανθρώπους να την επιβεβαιώνουν». 
 

Ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης


Ο πρώην Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας και άλλοτε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θάρρι κ. Αμφιλόχιος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ήταν διδάσκαλος του γένους! Ακολουθούσε μια παράδοση της εκκλησίας και του ελληνικού έθνους, την παράδοση των κληρικών και των μοναχών που δίδασκαν τους σκλαβωμένους Έλληνες να διατηρήσουν την πίστη τους, τη γλώσσα τους και τη συντήρηση της ιστορικής τους προελεύσεως». 

 

 

 Ο κ. Αμφιλόχιος αφού αναφέρθηκε στο δύσκολο αγώνα που έδωσαν οι ντόπιοι απέναντι στους κατακτητές, όπως ο κτήτορας της Ιεράς Μονής Υψενής Όσιος Μελέτιος εν Λάρδω, ο Γεώργιος Παπασταματίου στα βουνά του Μαρμαρίου στη Λάρδο, αλλά και ο «παπα-Βάγγελος» που γυρνούσε από χωριό σε χωριό για να διδάξει, φτάνοντας μέχρι το Βάτι και τον Μονόλιθο σημείωσε: «Η σημερινή Θεία Λειτουργία έχει ένα ακόμα αντικείμενο. Την τιμή και τη μνήμη στον παπά και δάσκαλο Ευάγγελο Ευαγγελίδη. Όλοι περάσαμε από μπροστά του, φιλήσαμε το χέρι του, δεχθήκαμε τη Θεία Κοινωνία και διδαχθήκαμε τις διδαχές του».


 

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος έδωσε συγχαρητήρια γι’ αυτή την πρωτοβουλία, λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ τον πατέρα Σάββα, την οικογένεια, την τοπική κοινωνία που δι’ αυτού του τρόπου τιμούν έναν άνθρωπο προσφοράς, που προσέφερε στη Λάρδο και στα γύρω χωριά σε δύσκολα χρόνια. Έναν ιερέα του οποίου τις εκθέσεις περί της λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων τις έστελνε ο μακαριστός Μητροπολίτης Απόστολος στο Πατριαρχείο, όταν έγραφε τις εκθέσεις πεπραγμένων. Στο πρόσωπό του τιμάται εν γένει ο ιερεύς και δάσκαλος, ο οποίος έδωσε τόσα πολλά σε δύσκολες εποχές». 

 


 

Ένας από τους απογόνους του παπαδασκάλου, που φέρει το όνοματεπώνυμό του, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης, δίπλα στην προτομή