Στο εδώλιο Τούρκος για το ναυάγιο που είχε θύματα τέσσερα παιδιά

Ακόμη ένα ναυάγιο με θύματα ανήλικα παιδιά που μπήκαν σε βάρκα μαζί με τις οικογένειες τους για να ταξιδέψουν, από την Τουρκία στα νησιά μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, θα αναβιώσει τον επόμενο μήνα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση αφορά το ναυάγιο που είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια κοντά στην Καλόλιμνο και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τέσσερα παιδιά, ενώ αγνοούνται άλλο ένα και μία γυναίκα!
Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει 49χρονος Τούρκος διακινητής, ο οποίος έχει ήδη κριθεί ένοχος από το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) χωρίς ελαφρυντικό, και του έχει επιβληθεί η ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και μάλιστα 18 φορές (!), φυλάκιση 3μηνών και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο των 1.550.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε από το δικαστήριο και στον 34χρονο συγκατηγορούμενο του Κούρδο από το Ιράκ, ωστόσο μόνο ο 49χρονος άσκησε έφεση, η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 23 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 παρά δέκα το βράδυ στις 16 Οκτωβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή Βόρεια της νησίδας «Καλόλιμνος» στην Κάλυμνο.
Πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 18 πρόσφυγες εκ των οποίων 11 άνδρες, 2 γυναίκες και πέντε ανήλικα παιδιά, πιθανόν εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, ανετράπη με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να βρεθούν στη θάλασσα.

Από την επιχείρηση διάσωσης που πραγματοποιήθηκε από τα δύο πλωτά σκάφη που διαθέτει το Λιμεναρχείο Καλύμνου και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, περισυλλέγησαν σώοι 11 άνδρες και οι δύο γυναίκες, ενώ τέσσερα παιδιά εκ των οποίων μία 16χρονη κοπέλα βρήκαν τραγικό θάνατο. Επίσης, αγνοούνται μία γυναίκα και ένα ανήλικο αγόρι.
Οι σοροί των αλλοδαπών που εντοπίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καλύμνου, ενώ οι διασωθέντες κατά την άφιξη τους στο λιμάνι της Καλύμνου συνελήφθησαν, καθώς στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.