Ένα... κουνάβι άφησε χωρίς νερό όλο τον οικισμό των Πεύκων

Ένα... κουνάβι άφησε χωρίς νερό όλο τον οικισμό των Πεύκων

Ένα... κουνάβι άφησε χωρίς νερό όλο τον οικισμό των Πεύκων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1433 ΦΟΡΕΣ

Για αρκετές ώρες ταλαιπωρήθηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες

Ρεπορτάζ
Μπάμπης Μαστροδημήτρης

Ένα… κουνάβι ήταν υπεύθυνο για την πολύωρη διακοπή ρεύματος προχθές το βράδυ στην περιοχή των Πευκών της Λίνδου, εκθέτοντας όμως για μια ακόμη φορά ανεπανόρθωτα το νησί μας στα μάτια εκατοντάδων τουριστών!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Δευτέρα το βράδυ διεκόπη απότομα η υδροδότηση σε ολόκληρο τον οικισμό γεγονός που άφησε μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες χωρίς… σταγόνα νερό.
Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ευρύτερη περιοχή, αφού κάθε καλοκαίρι λόγω ανεπάρκειας νερού τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι επαναλαμβανόμενα.

Ωστόσο αυτή τη φορά όχι μόνο συνέβη εντελώς ξαφνικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η διακοπή ήταν καθολική σε ολόκληρους τους Πεύκους, όταν σε ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να συνέβαινε σε ένα μόνο μέρος ή σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε απλώς χαμηλή πίεση.

Επιπλέον ξεκίνησε κοντά στα μεσάνυκτα που θεωρητικά εκείνη την ώρα πέφτει η ζήτηση, γεγονός που σήμανε συναγερμό στους επιχειρηματίες και ξενοδόχους της περιοχής.
Από χθες το πρωί στο σημείο βρέθηκαν στελέχη της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου, ώστε να διαπιστώσουν ποιο ήταν το πρόβλημα. Κλήθηκαν μάλιστα και στελέχη της ΔΕΗ να ελέγξουν αν επρόκειτο για πρόβλημα ηλεκτροδότησης των δεξαμενών.

Τελικά είχαν πέσει οι ασφάλειες στο αντλιοστάσιο εξαιτίας υπερφόρτωσης σε μετασχηματιστή, που προκλήθηκε από ένα κουνάβι που προσπάθησε να φάει τα… καλώδια, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας!

Άμεσα τέθηκαν και πάλι σε λειτουργία οι αντλίες στις δεξαμενές, όμως χθες υπολογιζόταν ότι για να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση χρειάζεται να κάνουν υπομονή οι καταναλωτές και την μισή τουλάχιστον σημερινή ημέρα.

Σε λειτουργία δύο νέες γεωτρήσεις
Στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης προέκυψε και μια θετική είδηση! Σήμερα μπαίνουν σε λειτουργία δύο νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλάθου, απ’ όπου υδροδοτείται μεγάλο μέρος της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων. Πρόκειται ουσιαστικά για τις γεωτρήσεις που χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν μερικά χρόνια οι υδροφόρες για να μεταφέρουν νερό στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις παραχωρήθηκαν πέρσι από την Περιφέρεια στον Δήμο Ρόδου, όμως μόλις τώρα κρίθηκε ότι ήταν έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία.

Τι φταίει τελικά;
Το μείζον ερώτημα που θέτουν καθημερινά οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που ταλαιπωρούνται από αυτές τις καταστάσεις είναι τελικά τι φταίει και σε τέτοια περιστατικά ο δημοτικός μηχανισμός παρουσιάζεται ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση. Χρειάζονται για την ακρίβεια ώρες για να υπάρξει είτε κινητοποίηση είτε να επανέλθει η υδροδότηση.

Ασφαλώς η προφανής απάντηση είναι η ανεπάρκεια νερού, οι υποδομές που έχουν μείνει στην εποχή των δεκαετιών του ’80 και του ’90 και η εντελώς λάθος διοικητική διάρθρωση του δήμου και της ΔΕΥΑΡ, με έναν «υδροκέφαλο» δήμο που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του στην πρωτεύουσα του νησιού.

Παρ’ όλα αυτά πάντοτε απαιτείται και μια δεύτερη ανάγνωση σε τέτοια ζητήματα. Ποιος άραγε θα αναλάβει την ευθύνη της έλλειψης σχεδιασμού και χωροταξικού στον τουρισμό;

Ποιος θα απαντήσει με ειλικρίνεια για ποιο λόγο δόθηκε η έγκριση ώστε νεόδμητες ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή να συνδεθούν στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ οι ειδήμονες θεωρούν ότι δεν «σηκώνει» άλλα καταλύματα με τεράστια ζήτηση για υδροδότηση; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η πρακτική της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης μέσα στα ξενοδοχεία, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο Κιοτάρι και σε άλλες περιοχές της Ρόδου;

Στο μεταξύ όμως η γκρίνια για τις μεγάλες μεταπτώσεις που παρουσιάζουν φέτος οι αφίξεις στο νησί μας ολοένα και αυξάνεται και τα ερωτήματα παραμένουν: Μήπως εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε ως νησί τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση; Μήπως «βυθίζουμε» μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα το τουριστικό μας προϊόν με λάθος επιλογές και πολιτικές, αντί να του δίνουμε την απαραίτητη ώθηση για να κάνει βήματα μπροστά; Ιδού οι απορίες, οι οποίες ζητούν άμεσα απαντήσεις…

* Φώτο: Χρήστος Στάτης

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης