Ερώτηση του Βασίλη Υψηλάντη  για τα προβλήματα των δικηγόρων της Ρόδου

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Ρόδου, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Ειδικότερα, αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση του δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, η διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, με έδρα την Αθήνα και μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης τα γραφεία της Αθήνας, δίχως της λειτουργία κατά τόπους περιφερειακών υποκαταστημάτων, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρότατο χρόνιο πλέον ζήτημα εκκρεμοτήτων και μη αντιμετώπισης ζητημάτων κοινωνικής ασφάλισης των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Ο δικηγορικός κλάδος είναι ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων υπαγόμενος στον ΕΦΚΑ, του οποίου τα μέλη απαιτείται, για τη διεκπεραίωση ακόμη και της πιο απλής διαδικασίας, να μεταβούν στην Αθήνα.
Ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του καθημερινά είναι η σχεδόν αδύνατη επικοινωνία (τηλεφωνική, email κ.λπ.) με τους υπαλήλους του Ταμείου, λόγω του όγκου δουλειάς που αντιμετωπίζουν, η δυσχέρεια στην εγγραφή και την ασφάλιση νέων μελών του (η συντριπτική πλειοψηφία των ασκουμένων και νέων δικηγόρων-μελών του παραμένουν ανασφάλιστοι, ενώ πληρώνουν εισφορές), η μη δυνατότητα εγγραφής νεογέννητων τέκνων ως νέων μελών, ενώ  στο μηχανογραφικό σύστημα ανακύπτουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα που πολύ συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την αυτόματη αφαίρεση της ασφαλιστικής ικανότητας των μελών του.

Επιπλέον, αιτήσεις παράτασης ασφάλισης προστατευόμενων μελών (συζύγων και τέκνων ενήλικων) και σοβαρότατα ζητήματα με τη συνέχιση της ασφαλιστικής ικανότητας των συνταξιούχων δεν διεκπεραιώνονται, με αποτέλεσμα να παραμένουν κάποιοι απ’ αυτούς χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και πλείστα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη του ΔΣΡ και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την  αποστέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος πρόσβασης στις πολύτιμες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης καθιστούν επιβεβλημένη την, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, αντιμετώπισης της κατάσασης.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός Εργασίας, προς αντιμετώπιση της εκρηκτικής αυτής κατάστασης που αφήνει εκτεθειμένα ασφαλιστικά τα μέλη του Δ.Σ.Ρ.

• Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

• Αν σκοπεύει, σύμφωνα και με σχετικό αίτημα του Δ.Σ.Ρ., την επιφόρτιση ενός ή πλέον του ενός αρμοδίων υπαλλήλων στο κατάστημα Ρόδου του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο ασφαλισμένων του Τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, για εξυπηρέτηση αποκλειστικά των Δικηγορικών της Δωδεκανήσου με στόχο την επιτόπου διεκπεραίωση των υποθέσεων που ανακύπτουν.

Αθήνα 1 Αυγούστου 2019
Ο Ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης
Α’ Κοσμήτορας-Βουλευτής Δωδεκανήσου»