Γεωργία Νταγάκη: «Η λύρα είναι το σημείο αναφοράς μου»

Γεωργία Νταγάκη: «Η λύρα είναι το σημείο αναφοράς μου»

Γεωργία Νταγάκη: «Η λύρα είναι το σημείο αναφοράς μου»

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1544 ΦΟΡΕΣ

Περικλείει την παράδοση με τις αξίες τις οποίες έχει γαλουχηθεί και τις πρώτες της συγκινήσεις, τονίζει η Γεωργία Νταγάκη

Η Γεωργία Νταγάκη, μια ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα που παρέα με τη λύρα της πραγματοποιεί αξιόλογες εμφανίσει, και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο, επέστρεψε με καινούργιο τραγούδι που έχει τίτλο «Ο χορός μου».
Το τραγούδι αυτό είναι ένας μπάλος διαφορετικός, που απευθύνεται σε όλους, θέλοντας να δείξει ότι τον χορό τον σέρνει μόνο η ψυχή.
Η ίδια μίλησε στη «Ροδιακή» για τη λύρα της, την κρητική μουσική που τόσο αγαπά, αλλά και για τη συνεργασία της με τη «δικιά μας», Μιρέλα Πάχου.


“Ο χορός μου” ονομάζεται το νέο σας τραγούδι, πείτε μου λίγα λόγια για αυτό.
“Ο χορός μου” είναι ένα τραγούδι που σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο το καλοκαίρι μας και την αρχή των συναυλιών μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι σε στίχους του εξαιρετικού Νίκου Μωραΐτη και σε μουσική του ταλαντούχου Θεσσαλονικιού και πρωτοεμφανιζόμενου στη δισκογραφία, Χρήστου Νευρίδη. Ένας νησιώτικος μπάλος που κλείνει μέσα του τόσο με την ιδιαίτερη ενορχήστρωση, τον ρυθμό και τον ήχο, όσο και με τις εικόνες που δημιουργεί η οπτικοποίησή του, ολόκληρη την Ελλάδα.
Την ενορχήστρωση την έχει κάνει ο Λεωνίδας Πετρόπουλος, και τη σκηνοθεσία του Official music video, o Γιάννης Μπλέτας (Ble Productions). Είναι ένα τραγούδι γεμάτο φως με στόχο να μας ενώσει αυτό το καλοκαίρι με την ελπίδα να έρθουμε λίγο πιο κοντά ο ένας με τον άλλο.

Πάτε παντού με τη... λύρα σας. Τι σημαίνει για εσάς η λύρα και κατ' επέκταση και η κρητική μουσική;
Πάει κανείς κάπου απαρνιώντας ή έστω χωρίς να σκέφτεται και να αναζητά την πατρίδα του…;
Η λύρα μου λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς μου, ακριβώς γιατί περικλείει όλη εκείνη την παράδοση με τις αξίες, τις οποίες έχω μεγαλώσει και γαλουχηθεί από τα παιδικά μου χρόνια, τα πρώτα μου ακούσματα, τις πρώτες μου συγκινήσεις.
Είναι το σημείο αναφοράς μου.

Αποδέχεστε τον τίτλο “αντισυμβατική λυράρισα” που σας έχουν αποδώσει;
Έχω πει πολλές φορές πως ενορχηστρώνω, επιλέγω τραγούδια, αλλά και παίζω μουσική με την καρδιά. Γενικότερα είμαι ένας άνθρωπος που λειτουργεί πολύ με το συναίσθημα και το τι του λέει η καρδιά του, τόσο στη ζωή όσο και στη μουσική… Λέτε αυτό να φαντάζει “αντισυμβατικό” τελικά στις μέρες μας; Μπορεί…

Πώς καταφέρνετε να παντρέψετε το παραδοσιακό και το σύγχρονο, την κρητική λύρα και το ροκ;
Αρχικά προσπάθησα να αποδώσω τον έντονο παλμό της Κρητικής μουσικής αλλά και του συναισθήματος που πηγάζει από το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του οργάνου, όπως είναι η λύρα, μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο σύγχρονων οργάνων, ενορχήστρωσης και αισθητικής. Στόχος μου παράλληλα ήταν να εντάξω τη λύρα και σε άλλα τραγούδια της Ελλάδας και του εξωτερικού, να δοκιμάσω δηλαδή να παίξω πράγματα τα οποία σε πολλούς ειδικά πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ‘’κόντρα’’. Οι συνεργασίες μου με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες της παγκόσμιας σκηνής με βοήθησαν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιείτε περιοδεία με τη Ροδίτισσα Μιρέλα Πάχου. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή τη συνεργασία.
Η Μιρέλα είναι ένα πολύ ευγενικό και γλυκό παιδί τόσο ως άνθρωπος όσο και ως μουσικός. Το συζητούσαμε λοιπόν από καιρό να κάνουμε κάτι μαζί, και αυτό το καλοκαίρι, έγινε! Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει κοινές συναυλίες με πολύ έντονη την αποδοχή του κόσμου σε αυτή μας τη μουσική πρόταση. Ενώσαμε “Μαζί”-μιας και οι δυο μας είμαστε νησιώτισσες- όλη την παράδοση των τραγουδιών της Ελλάδας στο πρόγραμμά μας, και παράλληλα με τα προσωπικά μας τραγούδια αυτό που προκύπτει είναι ένα πολύ “φρέσκο” μουσικά και αισθητικά αποτέλεσμα.

Θα έρθετε και στο νησί της Ρόδου στο πλαίσιο της περιοδείας σας;
Το ευχόμαστε! Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια προγραμματισμένη συναυλία μας στη Ρόδο, ωστόσο εύχομαι να ανταμώσουμε το συντομότερο!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος