Προσωρινά κρατούμενος για τη μεταφορά προσφύγων στη Σύμη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του ο αλλοδαπός Τουρκικής καταγωγής που κατηγορείται για τη μεταφορά επτά συμπατριωτών του στη Σύμη.

Μετά τη σύλληψή του ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε στη Ρόδο όπου και προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Χθες το πρωί ο Τούρκος διακινητής συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Βαλεντίνη Βαβούλη πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε, αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός ισχυρίστηκε ότι εκτελούσε ταξίδι από την πόλη Ντάτσα της Τουρκίας στο Μαρμαρίς. Κάποια στιγμή- όπως ο ίδιος είπε- και ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μία από τις τέσσερις επιβάτισσες του σκάφους αισθάνθηκε αδιαθεσία και τότε εκείνος προσπάθησε να προσεγγίσει το κοντινότερο λιμάνι.

Ο αλλοδαπός σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή παραδέχεται ότι στο σκάφος τους βρίσκονταν μόνο τέσσερα άτομα (όλες γυναίκες) Τουρκικής καταγωγής και όχι επτά όπως κατηγορείται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο Τούρκος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου 2019  περίπου στις 6.30 το απόγευμα, όταν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού κατά τους ελέγχους που έκανε στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης, εντόπισε ένα λευκό ιστιοφόρο σκάφος με σημαία ΗΠΑ να κινείται προς τα τουρκικά παράλια.

Οι λιμενικοί ζήτησαν από τον κυβερνήτη του «CARNASSERIE» να τους ακολουθήσει στο λιμάνι του νησιού για έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του πλου, ο Τούρκος κυβερνήτης του σκάφους δήλωσε στους λιμενικούς ότι είχε μεταφέρει 4 γυναίκες Τουρκικής καταγωγής στο νησί.

Από την έρευνα που έκαναν οι λιμενικοί εντόπισαν επτά άτομα Τούρκους προερχόμενα από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς οι μεταφερόμενοι (μεταξύ αυτών και γυναίκες) δήλωσαν πως ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Μαρμαρίδα και ήρθαν στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως για το ταξίδι τους αυτό κατέβαλε ο καθένας το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ.