Προσφυγή στον εισαγγελέα για τα δύο γαϊδουράκια στη Νότια Ρόδο

Την οριστική αφαίρεση και παραχώρηση των δύο γαϊδουριών που αφαιρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες από 57χρονο που διαμένει σε χωριό της Ρόδου, επειδή δεν τα φρόντιζε, ζητά με αίτησή του, ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου.

Συγκεκριμένα, χθες ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γιώργος Κυπραίος κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου σχετικό αίτημα με το οποίο και ζητά να αφαιρεθούν οριστικά και να παραχωρηθούν τα δύο γαϊδουράκια στο Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου ώστε «να περιθάλψει τα ζώα αυτά μόνιμα στις εγκαταστάσεις του στη Ρόδο, όπου θα λάβουν όλη την απαραίτητη φροντίδα». Σημειώνεται δε πως το συγκεκριμένο σωματείο διαθέτει «την απαιτούμενη υποδομή και εμπειρία αφού έχει επανειλημμένα συμβάλει ή και αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διάσωση ιπποειδών σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα».

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο γαϊδουράκια αφαιρέθηκαν από τον 57χρονο στις 9 Αυγούστου, από την αστυνομία καθώς δεν τα φρόντιζε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 57χρονος, ο οποίος διαμένει σε χωριό της Ρόδου είχε στην κατοχή του τα δύο ζώα, τα οποία όμως δεν σίτιζε σωστά αλλά και δεν τους είχε εξασφαλίσει χώρο για να διαμένουν άνετα. Έτσι, μετά από καταγγελία που έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου, οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τα δύο γαϊδούρια τα οποία και φροντίζει πλέον ο πρόεδρος των Ονηλατών Λίνδου στον οποίο και αποδόθηκαν.

Αναλυτικά, η αίτηση του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου προς τον κ. Εισαγγελέα αναφέρει τα εξής:
«Κε Εισαγγελέα,
Στις 10.08.2019 πληροφορηθήκαμε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό Τύπο ότι μετά από καταγγελία στις 09.08.2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού τμήματος Νότιας Ρόδου, αφαίρεσαν δύο όνους από τον ιδιοκτήτη τους στη Νότια Ρόδο για λόγους κακοποίησης, οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουμε με ποια διαδικασία, αποδόθηκαν στον πρόεδρο του συλλόγου ονηλατών Λίνδου.

Επειδή με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 του ν. 4039/2012 ορίζεται ότι «Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα  αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 περ. α, β και γ και του άρθρου 16 και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδεσπότων ζωών του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο.

Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική…»

Επειδή, αφενός δεν είναι επιτρεπτό τα ζώα αυτά να αποδοθούν στον πρόεδρο του συλλόγου ονηλατών Λίνδου ως ιδιώτη, και αφετέρου ο σύλλογος ονηλατών Λίνδου δεν αποτελεί φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο αλλά αντίθετα αυστηρά επαγγελματικό σύλλογο με κύριο σκοπό του την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των ζώων και μοναδική δραστηριότητα τη μεταφορά ατόμων από την πλατεία της Λίνδου έως την ακρόπολης της και ανάποδα, πρακτική που αντιτίθεται στους όρους ευζωίας των ζώων συντροφιάς που θεσπίζονται με τις διατάξεις των άρθρων του ν. 4039/2012.  

Επειδή, ο σύλλογός μας διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή ώστε να περιθάλψει τα ζώα αυτά μόνιμα στις εγκαταστάσεις  του στη Ρόδο, όπου θα λάβουν όλη την απαραίτητη φροντίδα, και την απαιτούμενη εμπειρία αφού έχουμε επανειλημμένα συμβάλει ή και αναλάβει εξ ολοκλήρου τη  διάσωση ιπποειδών σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα.  Επειδή,  έχουμε προφανές έννομο συμφέρον, αιτούμαστε την οριστική απόδοση στο φιλοζωικό σωματείο με τον τίτλο «Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου» των προαναφερόμενων, ιπποειδών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους στις 09.08.2019 από αστυνομικούς του Αστυνομικού τμήματος Νότιας Ρόδου».