Σε ενημέρωση για την πορεία των έργων προέβη ο Σ. Στάγκας

Για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια αυτό το διάστημα και ξεκινούν στην έναρξη της νέας θητείας, ενημέρωσε χθες ο σύμβουλος επί τεχνικών έργων του Περιφερειάρχη κ. Στέργος Στάγκας.

Όπως είπε, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Δεκαπενταύγουστο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ συνεχίζουν κανονικά το έργο τους. Αναλυτικά:

Ενόψει του χειμώνα
Το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Στάγκας είναι ότι «οπλίζουν» το νησί της Ρόδου με έργα, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά και ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Όσον αφορά, λοιπόν, στα ρέματα, για τις εννέα δημοτικές ενότητες-πλην του Αταβύρου που υπήρξε κάποιο θέμα, το οποίο αναμένεται να δρομολογηθεί-ήδη έχουν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη.

Πρόκειται για εννέα έργα, κάτω των 200 χιλιάδων ευρώ το καθένα, στις δ.ε. Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Καλλιθέας, Αφάντου, Αρχαγγέλου, Λινδίων και Νότιας Ρόδου για τα οποία ήδη έχουν ζητηθεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα κατατεθούν οι εγγυητικές, ώστε να ξεκινήσουν ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Όσο αφορά σε αυτό στον Ατάβυρο, όπως είπε έχει σταλεί ήδη με τις αντίστοιχες εγγραφές από το νομικό σύμβουλο. Παράλληλα, περιμένουν την έγκριση από τον Επίτροπο για το έργο της Καρπάθου, καθώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 300 χιλιάδες ευρώ και ευελπιστούν ότι θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, της Κω βρίσκεται για έγκριση στην Αποκεντρωμένη, όπως και της Καλύμνου και των μικρών νησιών, που είναι προϋπολογισμού από 300 χιλιάδων ευρώ το καθένα. Της Καρπάθου εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στα έργα της Ρόδου υπολογίζουν ότι θα ξεκινήσουν αρχές του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ που θα ξεκινήσουν να εκτελούνται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι διαγραμμίσεις
Στη συνέχεια, ο κ. Στάγκας αναφέρθηκε στις διαγραμμίσεις στα νησιά και έκανε γνωστό ότι η επαναδιαγράμμιση του οδικού δικτύου της Καλύμνου έχει υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την εργοληπτική Εταιρεία, έργο προϋπολογισμού 150 χιλιάδων ευρώ με έκπτωση περίπου 50%.

Επίσης, για το νησί της Ρόδου, η Κοινοπραξία «ΜΙΚΟΝ» που έχει αναλάβει το έργο με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ και έκπτωση της τάξεως του 63%, ήδη έχει φέρει τα αντίστοιχα έγγραφα και περιμένουν τις εγγυητικές.

Στο νησί της Κω, με 310 χιλιάδες ευρώ έχει υπογραφεί η σύμβαση από 18 Ιουλίου, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ στη Λέρο με 80 χιλιάδες ευρώ προϋπολογισμό, τα μισά περίπου σε έκπτωση, έχει ήδη εκτελεστεί. Στην Κάρπαθο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον Επίτροπο με 58% έκπτωση και προϋπολογισμό στα 380 χιλιάδες ευρώ, καθώς και για τα υπόλοιπα επτά νησιά βρίσκονται και αυτά στον Επίτροπο και περιμένουν τις αντίστοιχες εγκρίσεις.

Τα  παραπάνω έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. ευρώ, είναι σε εξέλιξη και υπογράφονται οι συμβάσεις για να ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Αθλητικά έργα
Καταρχάς, ολοκληρώθηκαν τα έργα, προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ περίπου, στο γήπεδο Λειψών που είναι έτοιμο για χρήση. Έτοιμο είναι και το γήπεδο, προϋπολογισμού 584 χιλιάδων ευρώ, στη Σύμη, το γήπεδο στη δ.ε. Αφάντου, ενώ για το γήπεδο στον Έμπωνα  έχουν γίνει οι χωματουργικές εργασίες, τα μπετά, τα δίκτυα ομβρίων κτλ. και υπολείπεται ο τάπητος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έρθει από την Ιταλία μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ακόμη, στις 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι εργασίες, κόστους 120 χιλιάδων ευρώ περίπου χωρίς έκπτωση, στο γήπεδο Απολλώνων, ακόμη ο ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο της Παστίδας έχει ολοκληρωθεί και έχει δοθεί σε χρήση, το γήπεδο Ιαλυσού έχει παραδοθεί και χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιπλέον εργασίες από τον Δήμο Ρόδου ύψους 340 χιλιάδων ευρώ και πίστωση γύρω στα 240 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτό το δεύτερο γήπεδο της Ιαλυσού, στη  θέση «Λύκειο» είναι με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου της Λάρδου, καθώς η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Απρίλιο, έχει γίνει το σύνολο των εργασιών και περιμένουν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη οπότε θα έχουν τοποθετηθεί και οι ιστοί, ώστε να ολοκληρώσουν και αυτό το έργο, κόστους κάτι λιγότερο από 75 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Στάγκα, χθες ο κ. Χατζημάρκος υπέγραψε και για το γήπεδο καλαθοσφαίρισης  στην Πυλώνα, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία, και πλέον μπορεί να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Κλείνοντας, ο Σύμβουλος του Περιφερειάρχη είπε, ότι αυτά που είχαν υποσχεθεί έχουν δρομολογηθεί έστω και λίγο μετά τις εκλογές, και τρέχουν όλες οι διαδικασίες, όπως με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που είναι μία μεγάλη επιτυχία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κάτι που φαινόταν αδύνατο.