Η μεγάλη ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής Ρόδου

Ο «Καλλικράτης» ξεκίνησε ως μια πολλά υποσχόμενη μεταρρύθμιση, η οποία υποτίθεται θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εμπευστές της, πανηγύριζαν και έκαναν λόγο για καλύτερες μέρες. Μίλησαν για σεβασμό του πολίτη και βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Στην περίπωση της Ρόδου, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποδείχθηκε κενή περιεχομένου. Όχι μόνο καλύτερες μέρες δεν ήρθαν, αλλά η καθημερινότητα έγινε αφόρητη. Τα κακώς κείμενα αντί να διορθωθούν, πολλαπλασιάστηκαν. Τα προβλήματα παρέμειναν και σε κάποιες περιπτώσεις γιγαντώθηκαν.

Η δυσαρέσκεια των δημοτών μεγάλωσε. Όπως και η απογοήτευση. Κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται για να υπηρετήσει τις ανάγκες του. Αντίθετα, όλοι καυτηριάζουν τη μνημειώδη απουσία της και την αδυναμία της να επιβάλλει την τάξη.

Οι παντός είδους παρανομίες και αυθαιρεσίες ζουν και βασιλεύουν. Η αίσθηση ότι η ανομία κυριαρχεί είναι διάχυτη. Φαινόμενα όπως η ηχορύπανση, η παράνομη στάθμευση, τα προβλήματα με την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές γίνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων μετ' εμποδίων και με μεγάλη καθυστέρηση.

Η απουσία των υπηρεσιών του Δήμου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Και το χειρότερο, οι υπεύθυνοι παρακολουθούν απαθείς τα όσα παραβατικά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους, χωρίς να κάνουν τίποτα απολύτως ,ενώ όταν κάποιος τους υποδείξει το καθήκον τους, τότε είτε αποποιούνται είτε μεταθέτουν την ευθύνη. Μια πρακτική που συνηθίζουν άλλωστε για να αποφύγουν τους ενοχλητικούς δημότες που εκφράζουν τα παράπονά τους, γιατί δεν τηρούνται οι νόμοι.

Οι παραπάνω επισημάνσεις είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, ενόψει και της αλλαγής σκυτάλης στον Δήμο την 1η Σεπτεμβρίου. Η ευθύνη που έχει η νέα Δημοτική Αρχή είναι μεγάλη. Οφείλει να συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα και μικρότερα συμφέροντα που υπονομεύουν την προοπτική του τόπου  κινητοποιώντας τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές που μέχρι σήμερα, εμφανίζονται αδιάφορες να επιβάλλουν την τάξη.

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να κάνει πράξη τα αυτονόητα. Να επέμβει άμεσα, όπου χρειάζεται και να αποκαταστήσει τις αυθαιρεσίες. Στο μέτρο βεβαίως που της αναλογεί. Οφείλει να αποκαταστήσει το αίσθημα της ευνομίας, αρχίζοντας πρώτα απ' όλα από τις υπηρεσίες του Δήμου και τους δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δίνουν την αίσθηση ότι είναι απρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους δημότες.
Η γρήγορη και έγκαιρη εξυπηρέτηση του πολίτη πρέπει να αποτελέσει ξανά προτεραιότητα, καθώς από εκεί θα έρθουν οι "πρώτες νίκες" της νέας δημοτικής αρχής στη μάχη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Είναι καθήκον της να σταματήσει την απαξίωση του Θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει οι αρμόδιοι να καταλάβουν πως οι πολίτες έχουν χορτάσει από λόγια. Θέλουν να δουν πράξεις. Και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα, αφού ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή -κατά κοινή ομολογία- απέτυχε παταγωδώς να παρουσιάσει έργο και να θεραπεύσει τις χρόνιες παθογένειες. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το αποκαλούμενο και σμαραγδένιο νησί είναι επιεικώς απαράδεκτη. Είναι στο χέρι της καινούριας δημοτικής αρχής να επαναφέρει τη χαμένη αίγλη της Ρόδου και να την ξανακάνει πραγματικό διαμάντι.
                                                                                                                                                                            ΜΙΡΟ