Διακόπτονται προσωρινά οι εργασίες στο φράγμα της Κρητηνίας

Διακόπτεται προσωρινά το έργο εκτέλεσης των υπολοιπόμενων εργασιών στο φράγμα Κρητηνίας, από την κοινοπραξία «ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ-ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ» μετά την αποδοχή από τη διεύθυνση τεχνικών έργων Δωδεκανήσου της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών που κατατέθηκε εκ μέρους της στις 12 του μήνα.

Η κοινοπραξία αναφέρει ότι διακόπτει την εκτέλεση των εργασιών με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής, δηλαδή της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, επειδή μεταξύ άλλων δεν έχει προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος για το έργο, δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επειδή υπάρχουν προβλήματα με όμορες ιδιοκτησίες.

Από την πλευρά της η υπηρεσία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παλαιότερη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι σε ισχύ σύμφωνα με έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, και ότι οι ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων που εφάπτονται στην οδό πρόσβασης από την επαρχιακή οδό Ρόδου-Κρητηνίας και στην οδό προς τον οικισμό Έμπωνα έχουν συναινέσει για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών εντός των ιδιοκτησιών τους και δεν έχουν εκφράσει ουδεμία αντίρρηση μέχρι και σήμερα ούτε έχουν προκαλέσει οποιοδήποτε εμπόδιο στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του έργου.

Παραδέχεται όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου που προβλέπεται από τον νόμο.

Πάντως, σύμφωνα με την υπηρεσία μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων στο φράγμα της Κρητηνίας και ειδικότερα έχουν κατασκευαστεί οχετοί σε μήκος περίπου 2 χλμ. Υπολείπονται όμως σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα έργα σε μήκος 5,5 χλμ. ακόμα.

Σημειώνεται ότι η διακοπή των εργασιών θα γίνει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται έως ότου προσληφθεί ο τεχνικός σύμβουλος του έργου. Μάλιστα, το θέμα θα συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, προκειμένου να επικυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε τελικά και αφορούσε την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και η αποκεντρωμένη διοίκηση δώσει το πράσινο φως τότε θα ακολουθήσει και  η πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου που θα επιβλέπει και το έργο.

Απομένει η τελευταία φάση της κατασκευής των αγωγών μεταφοράς νερού στο μέλλον με άλλη εργολαβία, ένα έργο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα σημάνει και την έναρξη λειτουργίας του φράγματος Κρητηνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή αρχή υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία για την ολοκλήρωση των εργασιών στο φράγμα της Κρητηνίας συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ,  τον Δεκέμβριο του 2017. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.