Ο «Δράκος» του Rodos Palace  σύμβολο ιστορίας και τέχνης…

Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, Αρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σε μια φαντασμαγορική τελετή το ξενοδοχείο «ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» γιόρτασε τα 45 χρόνια προσφοράς στην τουριστική εικόνα του νησιού μας. Σε μια δεσπόζουσα θέση του νησιού καλωσορίζει τον επισκέπτη με τη μοναδική όψη του και την ξεχωριστή ογκομετρία του.

Αποτέλεσε από μόνο του μια τουριστική οντότητα για χιλιάδες τουρίστες αλλά και σε εκατοντάδες απασχολούμενους ως σχολείο τουρισμού από τη δεκαετία του ’70.
Το απόγευμα της 16ης του Αυγούστου, το ξενοδοχείο φόρεσε το γιορτινά του μέσα από την προβολή της τέχνης και του πολιτισμού, υπηρετώντας το βαθύ νόημα του τουρισμού που συνδέεται άμεσα μα τον πολιτισμό και την παιδεία.

Η ιδέα έξυπνη, επικοινωνιακή, η οποία ανασηκώνει τον μύθο του «Δράκου της Ρόδου» ως κατασκεύασμα από τα χέρια του καλλιτέχνη, Νίκου-Γιώργου Παπουτσίδη, σε έκθεση στον αύλιο χώρο του ξενοδοχείου. Μία μεταλλική μινιμαλιστική φιγούρα, ο «Δράκος» έρχεται να καταγράψει τον έρωτα, τη θάλασσα, το σύμπαν και τη φύση, όπως επεσήμανε η οικοδέσποινα κ. Μαίρη Καμπουράκη. Από τα κομμάτια του σώματος του σχηματίζονται μέλισσες ως πηγή δημιουργίας, δάφνες ως σημεία δόξας, καρδιές που αποδίδουν τον έρωτα και ψάρια ως αναγέννηση από την οικολογική καταστροφή.  Ένα από τα λίγα κομμάτια που δωρίθηκαν στο τέλος της παρουσίας έτυχε να το απολαύσω ως ενθύμιο της όλης παράστασης.

Ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου, κ. Γιώργος Μπαρμπούτης χάρισε μερικές σκέψεις για την ανάδειξη του νησιού της Ρόδου με γνώμονα την αξιοποίηση των μύθων, των παραδόσεων και των αξίων του, αντλώντας δυναμική από το απεριόριστο πολιτιστικό  κεφάλαιο που διαθέτει.
Η πρόξενος της Γαλλίας, κ. Αλίκη Μοσχή ανέμειξε έντεχνα τον μύθο με τον ηρωισμό, το συναίσθημα με τον φόβο, τους δράκους που μας περιβάλλουν και τους δράκους που μας καταδιώκουν εσωτερικά,  για να καταλήξει ότι, με την ισχύ ενός μόνο ιππότη σήμερα, δεν μπορεί να επιτύχεις, παρά μόνο μέσα από τον συλλογικό ηρωισμό και τη συλλογική υπέρβαση.   

Την ιστορική αφήγηση του «Δράκου» ανέλαβε επάξια ο ειδικευθείς καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Σπύρος Συρόπουλος  ξεφυλλίζοντας γλαφυρά τον μύθο από τα γεγονότα, την αλήθεια από την πλάνη, το υπερμεγέθες από το ανθρώπινο.
Όλα αυτά σ΄ένα ιδεώδες περιβάλλον που προσομοίαζε με τη σπηλιά του καλού δράκου, μέσα από φωτιές και το θρόισμα των φύλλων, από το γαργάρισμα του νερού και τη φύση, από το επιβλητικό όμορο ξενοδοχείο και την ευρυχωρία του χώρου πρασίνου και αναψυχής.

Η διανομή των επετειακών  καρτ-ποστάλ με το σχήμα του δράκου, υπογεγραμμένες και αριθμημένες από τον χαράκτη στους  παρευρισκόμενους, έδωσε την τελική ανάμνηση ενός συμβάντος που θα μείνει στα χρονικά της ξενοδοχείας.
Ήμουν από τους τυχερούς που κέρδισα μια ζωντανή μυθοπλαστία, ένα λόγο του μύθου που αγγίζει το παρελθόν και συγκινεί το πολιτικό σήμερα και αφήνει παρακαταθήκη στο διάδοχό σχήμα του ξενοδοχείου να σηκώσει το βάρος του μύθου που έχει κτίσει το «ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», εδώ και 45 χρόνια.  

Γιατί, οι μύθοι καμιά φορά δεν γεννιούνται αυτοφυείς, αλλά φτιάχνονται από καθημερινούς ανθρώπους που εργάζονται με πάθος και υπερβατικότητα, που προσφέρουν έργο αδιάκριτο και αλληλέγγυο και προσθέτουν αξίες και διδαχές στον τομέα ενασχόλησης τους.
Ευχόμαστε η πορεία του ξενοδοχείου να συνεχίζει να αποτελεί τουριστικό φάρο όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για όλο το τουριστικό γίγνεσθαι…