Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης αστυνομικών για τη Σύμη

Με ακόμη τρία άτομα ενισχύεται το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την περιοχή αλλά και τα διάφορα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου με ανακοίνωση της καταγγέλλει τα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα μεταναστών, κατά συναδέλφων τους στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κατάσταση στο νησί είναι έκρυθμη, καθώς καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και συσσωρεύονται στον ελάχιστο χώρο που υπάρχει έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι μετανάστες αυτοί που προέρχονται από τα τουρκικά παράλια, το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Αυγούστου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους και απαιτώντας να φύγουν από το νησί, προκάλεσαν επεισόδιο.

Μια μικρή ομάδα από αυτούς, φέρεται να πέταξε φαγητά σε αστυνομικούς και να επιτέθηκε σε έναν εξ αυτών, με αποτέλεσμα να προκληθούν έκρυθμες καταστάσεις.
Ευτυχώς, πάντως, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση και δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο, αν και έχει σχηματιστεί η σχετική δικογραφία.

Σημειώνεται πως υπολογίζεται στη Σύμη να βρίσκονται περισσότεροι από 200 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και προχθές το απόγευμα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του νησιού άλλα 42 άτομα. Επρόκειτο για 20 άνδρες, 7 γυναίκες που συνόδευαν και 15 παιδιά,  οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. 

Πάντως μετά τους τέσσερις αστυνομικούς με τους οποίους ενισχύθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης πριν από το Δεκαπενταύγουστο, με εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη, μεταβαίνουν στο νησί ακόμη τρία άτομα για επιπλέον ενίσχυση της δύναμης του αστυνομικού τμήματος του νησιού.

Η ανακοίνωση  της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων
Το επεισόδιο που σημειώθηκε σε βάρος των αστυνομικών που υπηρετούν στη Σύμη από ομάδα μεταναστών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σύμης και καλεί τους υπευθύνους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δυναμική αντίδραση από μέρους της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, αναφέρει τα εξής:
«Καταγγέλλουμε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σύμης τις τελευταίες ημέρες, οπού οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο Αστυνομικό Τμημα, όπου στοιβάζονται στο μπαλκόνι του  περισσότεροι από -150- μετανάστες-πρόσφυγες. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα,αλλοδαποί διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που κρατούνται , να σπάσουν την πόρτα  του Αστυνομικού Τμήματος, να επιτεθούν και να χτυπήσουν  αστυνομικούς που εκτελούσαν βάρδια,  και να πετάξουν πάνω τους αποφάγια.

Καλούμε όλους του υπεύθυνούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποσυμφορήσουν το νησί από τους μετανάστες.
 Δεν θα γινεί το μπαλκόνι και οι χώροι του Αστυνομικού Τμήματος ‘’HOTSPOT’’. 
Σε αντίθετη περίπτωση  η αντίδρασή μας, θα είναι άμεση και δυναμική .    

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ                       
Ο   Γεν. Γραμματέας ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Γεώργιος»