Τι λέει ο Εμπορικός Σύλλογος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Η λειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή μας τις Κυριακές είναι θέμα που έχει ρυθμιστεί  και έχει τακτοποιηθεί, δήλωσε χτες με αφορμή τις πληροφορίες για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα τις συγκεκριμένες μέρες.

Βέβαια τα καταστήματα στη Ρόδο παραμένουν ανοιχτά μόνο κατά τη θερινή περίοδο και μόνο στις τουριστικές περιοχές προκειμένου να εξυπηρετηθεί η τουριστική κίνηση, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο κλείνουν.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόνη, το ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα μετά από σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας δεν αγγίζει τη Ρόδο, αφού έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την εργασία τις Κυριακές και έχει κυρωθεί με νόμο το 2013.

«Αν στο μέλλον το θέμα τεθεί εκ νέου, τότε οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ασχοληθούν με το ζήτημα για να καταλήξουν σε απόφαση. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται σύγχυση. Σήμερα όλα είναι τακτοποιημένα και λειτουργούν άψογα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόνης ο οποίος υπογράμμισε ότι η απασχόληση των εργαζομένων τις Κυριακές είναι κάτι που αποφέρει μεγάλο κόστος σε μία νόμιμη επιχείρηση καθώς το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την κυριακάτικη λειτουργία δεν καλύπτει τη δαπάνη που πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πάντως έχοντας και την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), δήλωσε ότι καλύπτεται πλήρως από την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρώτη με αφορμή την επαναφορά του θέματος, η οποία αναφέρει τα εξής:  «Τα τελευταία χρόνια είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, που θέλει την απελευθέρωση των καταστημάτων τις Κυριακές να «μπαίνει» εμβόλιμη περίπου στο τέλος του καλοκαιριού και πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Φέτος, το θέμα επανέρχεται με «πληροφορίες» που δημοσιεύονται σήμερα και αναπαράγονται σε αρκετά μέσα ενημέρωσης.  Αν δεν πρόκειται για απλή προσπάθεια ανακάλυψης «ειδήσεων», που το μήνα Αύγουστο είναι συνήθως λιγότερες, τότε πρόκειται για απόπειρα ορισμένων κύκλων να αναθερμάνουν ένα ζήτημα, στο οποίο έχει γυρίσει την πλάτη της η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας.  

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης καλύπτει απόλυτα τις θέσεις της ΕΣΕΕ και του ελληνικού εμπορίου, όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα που ρητά ανέφεραν ότι η απελευθέρωση δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της Κυβέρνησης και χαρακτήρισαν επαρκές το ισχύον πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Για τον εμπορικό κόσμο της χώρας είναι αυτονόητο πως η κυβέρνηση που στηρίζει τη μεσαία τάξη και τους ανθρώπους της αγοράς δεν πρόκειται να βάλει βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας που έχει μαζί μας».

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης