Τιμήθηκαν τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Αναστάση Μανέττα

Τιμήθηκαν τα 50 χρόνια  από τον θάνατο του Αναστάση Μανέττα

Τιμήθηκαν τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Αναστάση Μανέττα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1328 ΦΟΡΕΣ

Ήταν (6 Αυγούστου του 1969) όταν επί Δημαρχείας Γεωργίου βρούχου ο 46χρονος τότε Αναστάσιος Μανέττας αρχιλογιστής και προϊστάμενος της δημοτικής επιχείρησης του ΡΟΔΑ πεθαίνει με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα στο αεροπλάνο φτάνοντας από Ρόδο για Αθήνα, για συνέδριο και υπηρεσιακούς λόγους.

Το αιφνίδιο αυτό γεγονός του Αναστασίου Μανέττα βύθισε σε πένθος τη Ρόδο, το Παραδείσι τόπος καταγωγής του, την οικογένειά του γιατί ως γνωστόν ήταν το πρωτότοκο παιδί του αγαπητού παπα-Κυριάκου Μανέττα, του πρακτικού γιατρού ορθοπεδικού, που γιάτρεψε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που άνοιξε τον Άγιο Φανούριο στην Παλιά Πόλη και υπηρέτησε μέχρι την κοίμησή του το 1975 στα Εισόδια της Θεοτόκου στο Νιοχώρι.

Ο μακαριστός Αναστάσιος Μανέττας γεννήθηκε το 1922 στο Παραδείσι, πρώτος από τα έξη αδέλφια του (3 αγόρια και 3 κορίτσια) από τον παπα-Κυριάκο Μανέττα και την πρεσβυτέρα Μαρία Μανέττα.
Ο μακαριστός Αναστάσης Μανέττας ήτανε απόφοιτος της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, γνώστης άριστα της Ιταλικής και Αγγλικής γλώσσας, υπήρξε αρχιλογιστής στο ιστορικό ξενοδοχείο “Ρόδων” , εκφωνητής σε εκπομπές με δελτία ειδήσεων του ραδιοφωνικού εθνικού σταθμού “ΕΡΑ” και υπήρξε άριστος ποιητής με έργα, που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” και στο περιοδικό “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ” της Νομαρχίας Δωδ/σου.

Παρέδωσε το 1947 στον πρώτο ναύαρχο μετά την απελευθέρωση και ένωση της Δωδ/σου με τη μητέρα Ελλάδα στον Περικλή Ιωαννίδη, το κλειδί της Νομαρχίας Δωδ/σου. Υπήρξε ένας γλετζές, χουβαρδάς και ευγενής άνθρωπος. Είχε νυμφευθεί τη μοναχοκόρη του Γιάννη και Κυριακούλας Βεργωτή-Σούρη, τη Μαίρη Βεργωτή και απέκτησαν δύο παιδιά την Κυριακή (Κίτσα) Κωνσταντάρου-Μανέττα, που έχει τρία παιδιά και τον πατέρα Κυριάκο Μανέττα κληρικό-εκπαιδευτικό που έχει 4 παιδιά.

Κάθε χρόνο ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας τελεί μνημόσυνα για τους γονείς του. Εφέτος για την επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατο του πατέρα του Αναστάσιου Μανέττα, 25 χρόνων από τον θάνατο της γιαγιάς του Κυριακής Βεργωτή-Καμπούρη από τα Αφάντου, που τους στάθηκε διπλα τους στην ορφάνια και τους μεγάλωσε τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο μαζί με την κουμπάρα τους Μαργαρίτα Πρίνου-Λιόση, που πέθανε πριν 40 ημέρες στην Αθήνα, την Κυριακή (4 Αυγούστου 2019) στο Παν/μίο Αιγαίου, στο ναΰδριο που είναι εφημέριος. Έκανε συγκινητικό λόγο σε φίλους, εκκλησίασμα, συγγενείς και προσφέρθηκαν κεράσματα.

Την ίδια ημέρα την Κυριακή (4 Αυγούστου 2019) προσέφερε γεύμα στη μνήμη τους σε 25 άτομα της οικογένειας του, συγγενών και φίλων και παλιών συναδέλφων από το “ΡΟΔΑ” ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας στο εστιατόριο “ΒΛΑΧΟΣ” κοντά στην εφορία Ρόδου.
Συγκίνηση, αναμνήσεις, νοσταλγία υπήρξε από όλους, όπως οι συνάδελφοι του μακαριστού Αναστάση Μανέττα το ζεύγος Χρήστου Καλούδη, Χατζή Ευσταθίου και Κρητικού Βαρβάρας. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη και σίγουρα μια ιερή ανάμνηση των όσων τους έζησαν και τους γνώρισαν.
Κ.Α.Μ.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς