Τηλεοπτικός Σταθμός «Θάρρι»: Μια  αντίσταση στην τηλεοπτική μας παρακμή

Γράφει ο

Κων/νος  Εμμ.  Μηνέττος
Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας  
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπ/σης

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Πέμπτης 25/7/19 διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο του προέδρου και ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας κ.Πέτρου Καψάσκη με τίτλο : «Brand Diplomacy και εθνική δράση».

Το άρθρο ξεκινά με την παραδοχή ότι οι διεθνείς επωνυμίες  (μάρκες) προϊόντων δεν αποτελούν  επιχειρήσεις που διοχετεύουν απλώς προϊόντα προς τις αγορές, αλλά λειτουργούν και ως πολιτιστικά σύμβολα που επεμβαίνουν στον χώρο του μύθου και μεταβάλλουν την κοινωνική πραγματικότητα ενός λαού.

Σαν κλασικό παράδειγμα αναφέρει τη μηχανή αναζήτησης της  Google που εκτός από σύστημα ανάκτησης πληροφοριών, καθίσταται πρωτίστως, όπως γράφει ο κ. Καψάσκης, ένα μέσο διοχέτευσης συμβόλων, ιδεών και αξιών που επιστρατεύονται, προκειμένου να μετασχηματίσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για τον «άλλο» σε συναισθηματική δύναμη και έλξη.    

Ένα τέτοιο μέσο διοχέτευσης συμβόλων, ιδεών και αξιών, ένα νέο αφήγημα, με πρόταγμά του την ανάδειξη του υπάρχοντος πολιτισμού αλλά και τη δημιουργία νέου αποτελεί ο τηλεοπτικός σταθμός «Θάρρι» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Το όραμα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου πρώην Νέας Ζηλανδίας και νυν Γάνου και Χώρας π. Αμφιλοχίου Τσούκου έγινε πραγματικότητα και το πνευματικό του παιδί, ο σταθμός «Θάρρι», ενηλικιθιώθηκε, ανδρώθηκε και ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες του οραματιστή Γέροντα.

Τον φαντάστηκε σαν μια στεντόρεια φωνή του Ευαγγελικού Λόγου, σαν ένα μέσo επικοινωνίας με την ελληνική οικογένεια και ομογένεια, για τη δημιουργία ενός αξιακού και συναισθηματικού υπόβαθρου στη συνείδηση του ορθόδοξου έλληνα  χριστιανού αλλά και κάθε ανθρώπου. Και μέσα σε λίγο χρόνο ο σταθμός  μπήκε στο δωδεκανησιακό, το κυκλαδίτικο, το αιγαιοπελαγίτικο σπίτι και έγινε κρουνός καθάριου, δροσιστικού νερού  για χιλιάδες συνανθρώπους μας, έγινε  όαση πνευματικότητας .

Κι αν η πατρότητα της ιδέας για την ίδρυση και λειτουργία του, στα πρώτα δύσκολα χρόνια, φέρουν τη σφραγίδα του ακούραστου ιεραπόστολου Ρόδιου Μητροπολίτη, η καρποφόρα και εντυπωσιακή πορεία και λειτουργία του πιστώνονται στο πνευματικό του τέκνο, τον νυν ηγούμενο της ομώνυμης Ιεράς Μονής π. Νεκτάριο Πόκια, μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, έναν αεικίνητο, εργασιομανή και χαρισματικό λειτουργό, καύχημα και σέμνωμα της Ορθοδοξίας.

Ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος του Θεού φθάνει σήμερα σε χιλιάδες ψυχές και προσφέρεται απλά και εύληπτα από συνεργάτες του σταθμού, διακεκριμένους και καταξιωμένους  επιστήμονες, εργάτες του πνεύματος και της τέχνης, ικανούς να αγγίζουν τις λεπτές χορδές πνευματικότητας του κάθε ανθρώπου.

Ο στόχος από την αρχή  ήταν να δημιουργηθεί ένα ένα νέο κανάλι  διαφορετικό, που θα καθιστούσε τη τηλεόραση  ελκυστική, και προ πάντων παιδευτική και εθνοφελή στη συνείδηση του κόσμου.
Σ ‘ αυτή την αναζήτηση του νέου μπήκε βασική, κυρίαρχη προϋπόθεση να αντανακλάται , σε ό,τι  μεταδίδεται, σε ό,τι παρουσιάζεται, ο Πολιτισμός .

Με τον στόχο του σταθερό κι αταλάντευτο όλα αυτά τα χρόνια  ο σταθμός του «Θάρρι» πέτυχε την τοπικιστική θεώρηση των πραγμάτων να τη μεταβάλει σε ενιαία δωδεκανησιακή και αιγαιοπελαγίτικη, προβάλλοντας κι αναδεικνύοντας τα κοινά συνεκτικά στοιχεία των νησιωτών, τοποθετώντας τα στο κέντρο του ενδιαφέροντος χιλιάδων τηλεθεατών και μετατοπίζοντας αυτό το κέντρο από τα μικρά και καθημερινά στα ανώτερα, τα πνευματικά, τα ουσιαστικά. Καλλιέργησε την ευγενή άμιλλα και τον θεμιτό ανταγωνισμό ανάμεσα στις κοινωνίες των χωριών και πόλεων του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος κι έβαλε σε ενέργεια και δράση ιδρύματα και συλλόγους που είτε απλά διατηρούσαν τις σφραγίδες τους είτε παρουσίαζαν ελάχιστης αξίας έργο.

Μέσα από τις πολλές και ποικίλες δράσεις του σταθμού αναδείχθηκαν και αξιοποιήθηκαν αφανή ταλέντα στην τέχνη και την καλλιτεχνία, που, πέρα από τη γνώση, οικειοποιούνται εμπειρία χρήσιμη και πολύτιμη και πλουτίζουν το ανθρώπινο ενεργητικό κεφάλαιο του τόπου μας.

Κατάφερε το «Θάρρι» στην πλειάδα των μέσων ενημέρωσης να λειτουργεί ως Brand που χρησιμοποιεί το όνομα και τα σύμβολά του για να διεκδικήσει θέση πρωτιάς στην ελληνική τηλεθέαση σε ό,τι  πραγματικά έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος.  Συσπειρώνει έτσι υποστηρικτές, κάθε μέρα και περισσότερους, εμπνέει συναισθήματα και συστρατεύει εθελοντές σε έργα αγάπης κι ανθρωπιάς. Καταξιώθηκε και απέκτησε ταυτότητα  εγγύησης και πιστοποίησης.

Κι αυτό, γιατί πρόσφερε και προσφέρει τηλεοπτικό έργο  με όρους ανθρωπολογικούς και όχι οικονομικούς, όπως τα περισσότερα άλλα κανάλια.

Με την προβολή ηθών και εθίμων απ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, ανέδειξε την παράδοση και τον πολιτισμό των νησιωτών του Αιγαίου, όχι σαν μουσειακά στοιχεία μιας περασμένης και λησμονημένης εποχής, αλλά σαν γονιμοποιά στοιχεία του παρόντος και του μέλλοντος, της συνέχειας και συνέπειας της ελληνορθόδοξης φυσικής και πολιτισμικής παρουσίας στο Αρχιπέλαγος.

Άφησε έξω την πολιτική και μικροπολιτική, τη διαστρεβλωτική και αποπροσανατολιστική  διαφήμιση και εξαπάτηση του θεατή, τον οποίο αντιμετώπισε με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό. Τα όποια διαφημιστικά του προγράμματα προβάλλουν και προωθούν την ντόπια κατανάλωση και την τοπική οικονομία.

Προσφέρει ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία ποιότητας, επιλέγοντας παρουσίαση θεμάτων και προσώπων που ενδιαφέρουν και συγκινούν. Γι΄αυτό και η παιδευτική του προσφορά θεωρείται ανεκτίμητη.

Στον  τηλεοπτικό σταθμό «Θάρρι» δεν έχουν καμιά θέση ο θεοποιημένος πανσεξουαλισμός  ούτε ο προκλητικός καταναλωτισμός ούτε η  υποτίμηση και προσβολή της νοημοσύνης του τηλεθεατή, που εν πολλοίς καλύπτουν προγράμματα άλλων μικρών και μεγάλων σταθμών. Όπως γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς στην επιφυλλίδα του της «Καθημερινής» στις 25 Αυγούστου:

« Η πιο βαρβαρική εγκληματική πολιτική που γνωρίζει ο ελλαδικός χώρος, είναι σίγουρα το ραδιοτηλεοπτικό μονοπώλιο της ντροπής, που μέρα και νύχτα μεταδίδει αδιάλειπτα  σιχαμερή διαφημιστική διάρροια».
 Αντίθετα,  μέσα από τις εκπομπές του «Θάρρι»  ενισχύεται  η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, εμπνέεται ο πατριωτισμός, συνειδητοποιούνται οι ιδιαιτερότητες, εξαίρεται η εργατικότητα και γενικά προάγεται ο Πολιτισμός.

Ένα τέτοιο μεγάλης σπουδαιότητας  έργο θέλει εργάτες, απαιτεί οραματιστές, προϋποθέτει θυσίες αλλά και έναν οργανωτικό, πρακτικό και διορατικό νου, που να σχεδιάζει, να συντονίζει, να προγραμματίζει, να εμπνέει. Και  αυτός δεν είναι άλλος από τον ιερομόναχο π.Νεκτάριο. Με άξιους συνεργάτες ανθρώπους της Εκκλησίας και της κοινωνίας μας, στρατευμένους στην υπηρεσία του καλού και του υψηλού, έχουν καταστήσει το «Θάρρι» κανάλι ποιότητας, εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

Είναι οι αφανείς ήρωες που βάζουν πλάτες, σ’ αυτό το πετυχημένο εκκλησιαστικό εγχείρημα. Τους ανήκουν συγχαρητήρια.
Και βέβαια ο σταθμός χρωστά την επιτυχία του και στην πολύμορφη στήριξη και ενίσχυσή του από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, κάτω από την πατρική ευλογία του οποίου εκπέμπει και λειτουργεί.  

Η Ορθοδοξία και  η  Δωδεκάνησός μας  δικαιωματικά σεμνύνονται, γιατί συμπατριώτες μας πνευματικοί ταγοί τέτοιου αναστήματος, όπως ο π.Νεκτάριος Πόκιας, υπηρετούν, τιμούν και λαμπρύνουν την Εκκλησία και το ΄Εθνος.