Ανάδειξη περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Αρχαγγέλου

Ανάδειξη περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Αρχαγγέλου

Ανάδειξη περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Αρχαγγέλου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2654 ΦΟΡΕΣ

Μέσω του έργου «ALTER ECO» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η υλοποίηση στη Ρόδο του έργου «ALTER ECO» που στόχο είχε την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός με σκοπό την ανάδειξη περιοχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης και δεν έχουν μέχρι τώρα αξιοποιηθεί.

Το έργο που ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «INTERREG MED» παραδόθηκε τον Ιούλιο, ήταν πιλοτικό και ξεκίνησε με την ανάδειξη περιοχών στο κέντρο του νησιού αν και ο προγραμματισμός προβλέπει την επέκταση των συγκεκριμένων δράσεων σε όλο το νησί.

Στο πλαίσιο του «ALTER ECO» πραγματοποιήθηκαν δράσεις που περιλάμβαναν τον καθαρισμό, την ανάδειξη, τη σήμανση, τη χαρτογράφηση και την προώθηση περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαγγέλου.
Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου που υπήρξε εταίρος του έργου, και ειδικότερα η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων Χαρούλα Γιασιράνη υπέβαλε πριν από περίπου δύο χρόνια τη σχετική πρόταση στο πρόγραμμα, η οποία έτυχε έγκρισης και χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα σήμερα παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες το έργο να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η πόλη της Ρόδου, και κατ' επέκταση ολόκληρο το νησί της Ρόδου, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, όσον αφορά τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού τουριστών και την υπερβολική χρήση φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Το Πιλοτικό Έργο που υλοποιήθηκε αφορούσε την παροχή λύσεων σε σχέση με τη βελτίωση της βιωσιμότητας του τουριστικού μοντέλου για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού προορισμού στη Ρόδο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χαρτογράφησε και σηματοδότησε με την τοποθέτηση πινακίδων τα υπάρχοντα μονοπάτια πεζοπορίας στην περιοχή που περικλείεται γύρω από το φράγμα του Γαδουρά, στο κέντρο του νησιού.
Επιπλέον, τοποθετήθηκε Εξοπλισμός Ηλεκτρονικού Ελέγχου Πρόσβασης και Μέτρησης για τους επισκέπτες των περιπατητικών προορισμών και δημιουργήθηκε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ετικέτες QR για πινακίδες των περιπατητικών διαδρομών, ώστε να υπάρχει σύνδεση με την εφαρμογή.

Τα μονοπάτια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
- Κούμελο- Αρχάγγελος
- Αίθωνας-Ελεούσα-Άγιος Νεκτάριος
- Φαέθων (εγκαταστάσεις μικρόσωμου αλόγου)-Άγιος Νεκτάριος
- Αίθωνας-Μαλώνα
- Αίθωνας- Ξετρυπητή-Φράγμα Γαδουρά
- Φαέθων-Αίθωνας
- Ελεούσα-Φουντουκλί


Μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» η κ. Γιασιράνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση του έργου, και επιβεβαίωσε ότι όντως υπήρχαν πολλά εμπόδια, τα οποία ξεπεράστηκαν τελικά και σήμερα στο νησί της Ρόδου, έχουν αναδειχτεί επτά διαδρομές-μονοπάτια, μετά από διαβούλευση που έγινε με τους τοπικούς φορείς και τους συλλόγους των παραπάνω περιοχών.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το φαράγγι Ξετρυπητής, που το χαρακτήρισε ως φαράγγι μοναδικής ομορφιάς, το οποίο είναι γνωστό σε πολλούς τουρίστες. Όπως είπε το επισκέπτονταν τα προηγούμενα χρόνια με ντόπιους ξεναγούς, όμως μετά την ένταξή του στο συγκεκριμένο έργο, η επίσκεψή του θα μπορεί να γίνεται πλέον συστηματικά και οργανωμένα.
Σύμφωνα με την κ. Γιασιράνη, οι τουρίστες-περιπατητές κάνουν διακοπές όλο τον χρόνο και είναι υψηλού επιπέδου επισκέπτες, κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος μας, γι΄αυτό άλλωστε και από τη πρώτη στιγμή η ίδια στήριξε την υλοποίηση του έργου που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού.
Το νησί μας πλέον γίνεται ακόμα πιο γνωστό, καθώς τα επτά μονοπάτια-διαδρομές έχουν ενσωματωθεί στον παγκόσμιο χάρτη του είδους και μπορεί εύκολα όποιος επιθυμεί να τα ανακαλύψει και φυσικά να τα επισκεφτεί.

Το έργο
Το πρόγραμμα «ALTER ECO» παρέχει τη δυνατότητα σε έξι Μεσογειακές πόλεις (Ρόδος, Ντουμπρόβνικ, Βενετία, Μάλαγα, Βαλένθια, Γένοβα) να προωθήσουν τη Μεσογειακή τους ταυτότητα μέσω εναλλακτικών τουριστικών στρατηγικών με έξι πιλοτικές λύσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς εμπλεκόμενους φορείς.
Η πιλοτική εφαρμογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει μια Εφαρμογή Mobile native application για iOS & Android για τους επισκέπτες που παρουσιάζει πληροφορίες, video και φωτογραφίες και περιγραφές των διαδρομών. Οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Στόχοι
Το έργο στοχεύει στην:
- Ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ τουριστικών αξιοθέατων ως πηγής οικονομικής ανάπτυξης.
- Διατήρηση του κλασικού μοντέλου της Μεσογειακής πόλης.
- Προώθηση ταυτόχρονα του ήπιου, οικολογικού και πεζοπορικού τουρισμού κάνοντας τη χάραξη μονοπατιών πεζοπορίας σε περιοχές της Ρόδου, οι οποίες δεν ανήκουν στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.
- Χρήση έξυπνων λύσεων για τη μέτρηση του αντίκτυπου των πιλοτικών δράσεων στην εξάπλωση των τουριστικών ροών σε όλο το νησί.

Οι πινακίδες στη διαδρομή προς Φουντουκλί
Οι πινακίδες στη διαδρομή προς Φουντουκλί
Μέρος από το μονοπάτι Φαέθων-Άγιος Νεκτάριος
Μέρος από το μονοπάτι Φαέθων-Άγιος Νεκτάριος
Μονοπάτι στη διαδρομή Αίθωνας-Ελεούσα-Άγιος Νεκτάριος
Μονοπάτι στη διαδρομή Αίθωνας-Ελεούσα-Άγιος Νεκτάριος
Η διαδρομή Ελεούσα-Φουντουκλί
Η διαδρομή Ελεούσα-Φουντουκλί
Το μονοπάτι Αίθωνας-Ξετρυπητή-Φράγμα Γαδουρά
Το μονοπάτι Αίθωνας-Ξετρυπητή-Φράγμα Γαδουρά

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»