Τμήμα προετοιμασίας  για νέους γονείς στον ΕΦKΑ Ρόδου

Τμήμα Προετοιμασίας Νέων Γονέων λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου που συστεγάζεται με τον ΕΦΚΑ το οποίο απευθύνεται σε όλες τις εγκυμονούσες και τους συντρόφους τους και είναι εντελώς δωρεάν!

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική υπηρεσία,  η οποία παρέχεται σε όλες τις υποψήφιες μητέρες που θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον τοκετό τους αλλά και για τη φροντίδα που θα πρέπει να επιδείξουν στο μωρό τους, όταν αυτό γεννηθεί.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» η υπεύθυνη δημιουργίας αυτού του προγράμματος, μαία κα Μαρία Γεωργιάδου,  «το Τμήμα Προετοιμασίας Νέων Γονέων λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και περιλαμβάνει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής που έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν τη μέλλουσα μητέρα να φθάσει όσο το δυνατόν με λιγότερο άγχος στον τοκετό της, να διαχειριστεί το φυσικό πόνο με τις αναπνοές κ.α.».

Σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τις μέλλουσες μητέρες, γίνονται ασκήσεις χαλάρωσης και εμπέδωσης που αφορούν τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες ημέρες στο σπίτι.
Παράλληλα,  υπάρχουν και μαθήματα μητρικού θηλασμού, όπου δείχνονται οι τεχνικές του μητρικού θηλασμού όπως για παράδειγμα, πώς συντηρούμε το μητρικό γάλα, πώς να κάνουμε μία ατομική «τράπεζα» μητρικού γάλακτος κ.α.

Το τμήμα απευθύνεται στις μέλλουσες μητέρες, στις επίτοκες, οι οποίες συνήθως ξεκινάνε τα μαθήματα αυτά περίπου στον 6ο μήνα,  όπου οι περισσότερες έχουν τελειώσει με τις εργασιακές τους υποχρεώσεις, έχει εγκατασταθεί η εγκυμοσύνη και δεν έχουν τόσο άγχος όσο το πρώτο τρίμηνο.
Τα μαθήματα ολοκληρώνονται σε πέντε συνεδρίες, με διάρκεια δύο ώρες η κάθε μία, είναι δωρεάν και μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι σύντροφοι των επίτοκων, εφόσον το επιθυμούν.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης δύο φορές την εβδομάδα και γίνονται σε μικρά γκρουπ των περίπου τριών ατόμων. Οι συναντήσεις αυτές περιλαμβάνουν ομιλία, βίντεο, αναπνοές, ασκήσεις εμπέδωσης, ασκήσεις Kegel, ασκήσεις για την καλή φυσική κατάσταση του σώματος και χαλάρωση.

Οι μέλλουσες μητέρες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά στο Τμήμα Προετοιμασίας Νέων Γονέων δεν έχουν παρά να καλέσουν στο τηλέφωνο 22410-65911 και να κλείσουν ένα ραντεβού.