104 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα η “Ροδιακή”

Μεγαλώνουμε και καμαρώνουμε. Για την πορεία μας, για την ιστορία μας, για το γεγονός ότι στις δύσκολες αυτές εποχές από κάθε άποψη, η εφημερίδα μας, μπορεί και στέκεται στην ισχυρότερη θέση (τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μας έκδοση) ανάμεσα σε δεκάδες ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Η “ΡΟΔΙΑΚΗ”, συμπληρώνει σήμερα 104 χρόνια ζωής! Είναι  η αρχαιότερη εφημερίδα της Δωδεκανήσου και μία από τις 9 πιο παλιές εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 3 Σεπτεμβρίου του 1915 με ιδιοκτήτες τον διδάσκαλο Εμμανουήλ Καλαμπίχη και Κυριάκο Αναστασιάδη.

Η εφημερίδα παρέμεινε στην κυκλοφορία έως τον Σεπτέμβριο του 1939. Μέχρι δηλαδή που  ο Ιταλός κατακτητής - διοικητής των νήσων και Τετράρχης του Φασισμού Cessare Maria De Vecchi απαγόρευσε την κυκλοφορία της.

Τα όσα έγραφε η “ΡΟΔΙΑΚΗ”, ενοχλούσαν το καθεστώς και τους καθεστωτικούς της εποχής.
Το ίδιο ακριβώς συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Να ενοχλούμε τα καθεστώτα και τις καθεστωτικές νοοτροπίες.

Επανακυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου του 1948 όταν η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε πλέον και ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα, με ιδιοκτήτη διευθυντή τον Εμμανουήλ Καλαμπίχη. Από τότε μέχρι σήμερα εκδίδεται καθημερινά, έξι μέρες την εβδομάδα, καλύπτοντας κυρίως την τοπική ειδησεογραφία σε όλα τα επίπεδα.

Η “ΡΟΔΙΑΚΗ” σήμερα
Η «Ροδιακή» σήμερα, είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχιακές εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα.
Στελεχώνεται από εξειδικευμένο, σε όλους τους τομείς, προσωπικό.
Πτυχιούχους – επαγγελματίες δημοσιογράφους, κατηρτισμένους τεχνικούς και άψογα οργανωμένο τμήμα διαφήμισης – λογιστηρίου.

Διατηρεί σταθερά εδώ και πολλές δεκαετίες την πρώτη θέση σε κυκλοφορία, στην περιοχή της Δωδεκανήσου τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική ενημέρωση.
Ταξιδεύουμε παντού. Σε όλο τον κόσμο, μέσω πλέον του διαδικτύου. Πρόσφατα, η μία από τις διαδικτυακές μας ομάδες στο Facebook ξεπέρασε τους 50.000 αναγνωστών μας, κατατάσσοντάς μας έτσι σε περήφανη θέση, δίνοντάς μας ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο: Η “ΡΟΔΙΑΚΗ” διατηρεί  πάντα ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις για τα τοπικά μας ζητήματα και παραμένει μακριά από σκοπιμότητες που μειώνουν, αποδυναμώνουν ή ακόμα και διαστρεβλώνουν την ουσία της ενημέρωσης.
Ακολουθούμε την πορεία που χάραξαν οι άνθρωποι που υπηρέτησαν στη “ΡΟΔΙΑΚΗ”: λογοδοτούμε μόνο στους αναγνώστες μας και σε κανέναν άλλον. Στους ανθρώπους εκείνους δηλαδή, όπου στηρίζουν και υποστηρίζουν τον καθημερινό αγώνα μας.
Έτσι, θα συνεχίσουμε και για τα επόμενα χρόνια:

Αταλάντευτοι και ασυμβίβαστοι σε οτιδήποτε στρέφεται κατά της  τοπικής μας κοινωνίας και των νησιωτών μας, που γαντζωμένοι στα νησιά της Δωδεκανήσου, δίνουν τον αγώνα που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά, ενάντια σε κάθε παραλογισμό ανθρώπων και νοοτροπιών, που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Η “ΡΟΔΙΑΚΗ” πρώτη και στο διαδίκτυο
Σταθερά πρώτη με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παραμένει εκτός από την έντυπη μορφή και στο διαδίκτυο η «Ροδιακή» ανάμεσα σε δεκάδες  ενημερωτικά sites εξακολουθώντας έτσι να οικοδομεί και να διευρύνει την  εμπιστοσύνη της σε χιλιάδες τακτικούς αναγνώστες σε καθημερινή βάση σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός των επισκέψεων που δέχθηκε η ιστοσελίδα της «Ροδιακής» τον τελευταίο χρόνο, καταγράφει νέο εντυπωσιακό ρεκόρ όλων των εποχών για την ιστοσελίδα μας, αφού όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το σύνολο των επισκεπτών του διαδικτύου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Το σύνολο των πραγματικών (unique visitors) και όχι (hits) επισκέψεων που καταμετρήθηκαν, έδειξε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, η “ΡΟΔΙΑΚΗ” «άγγιξε κορυφή» αφού:
8.926.000 ήταν οι unique visitors για το 2018 ενώ  31 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες (hits) που καταμετρήθηκαν

Πάνω από 58.000 οι επισκέπτες καθημερινά
Κατά μέσο όρο η “ΡΟΔΙΑΚΗ” τους τελευταίους 12 μήνες κατάφερε να εκτοξεύσει τις διαδικτυακές επισκέψεις των μοναδικών αναγνωστών της στα ύψη, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το σύνολο των μοναδικών επισκεπτών (unique visitors) αναγνωστών καθημερινά ξεπερνά τις 58.000!

Μόνο για το 2018 περισσότεροι από 8,9  εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως από τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη χώρα, επέλεξαν να ενημερωθούν μέσα από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής των νησιών μας (π.χ. πολιτικά θέματα, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αστυνομικές και δικαστικές υποθέσεις, ψυχαγωγία κλπ.), με την ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά, την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της «Ροδιακής».

Πρόκειται για έναν αριθμό πραγματικά πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα, ο οποίος κατατάσσει την ιστοσελίδα rodiaki.gr πρώτη σε ολόκληρο το Αιγαίο, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες και με την έντυπη μορφής της εφημερίδας μας!

Τα στοιχεία αυτά, που τοποθετούν το ενημερωτικό site της εφημερίδας «Ροδιακή» σε κορυφαία πραγματικά θέση ανάμεσα στις ιστοσελίδες εφημερίδων αλλά και ενημερωτικών πρακτορείων σε ολόκληρη τη χώρα, ανοίγουν κυριολεκτικά νέους ορίζοντες, τόσο για την ίδια την εφημερίδα όσο κυρίως για τους πελάτες μας.

Πρωτοπόροι σε τεχνολογία και εξελίξεις
Στα 104 χρόνια της ιστορίας της, η «Ροδιακή» υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στην παρουσίαση και καταγραφή των γεγονότων στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα, στην ελληνική επικράτεια και στην ομογένεια, αναδεικνύοντας μείζονος σημασίας ζητήματα και καταγράφοντας την ίδια την ιστορία του τόπου από το 1915 και έπειτα.

Πλέον αυτό συμβαίνει και μέσω του διαδικτύου, κάτι το οποίο είναι μετρήσιμο και αδιαμφισβήτητο, όπως αποτυπώνεται από την εταιρεία καταγραφής αναγνωσιμότητας των ιστοσελίδων, SimilarWeb.
Εκεί η ηλεκτρονική διεύθυνση rodiaki.gr βρίσκεται στη θέση 750 στην ελληνική επικράτεια (και 103.691 στην παγκόσμια κατάταξη) για τον Φεβρουάριο, ανάμεσα σε άλλες ενημερωτικές και μη ιστοσελίδες εθνικής εμβέλειας, όταν άλλα τοπικά site μετά δυσκολίας προσεγγίζουν στην καλύτερη περίπτωση τη θέση 1.700 στην ελληνική κατάταξη!

Πρόκειται για αδιάβλητη μηχανή συλλογής δεδομένων,  η οποία δημοσιεύει κάθε μήνα την κατάταξη των ενημερωτικών και μη sites, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και την οποία χρησιμοποιούν κάποιοι από τους επίσημους φορείς του ελληνικού κράτους ως «εργαλείο» (π.χ. τα υπουργεία για κατανομή διαφήμισης κλπ.).

Αντίθετα με άλλες παρόμοιες μηχανές, δεν χρειάζεται (για την ώρα τουλάχιστον) κάποιος να είναι συνδρομητής για να ανεβαίνει θέσεις στην κατάταξη, καθώς σε εκείνες τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται το γνωστό κόλπο της απευθείας καταγραφής επισκεψιμότητας (για εκείνους που είναι συνδρομητές) και της κατά προσέγγιση μέτρησης των αναγνωστών (για εκείνους που δεν είναι συνδρομητές), δημιουργώντας έτσι μια κατάταξη πολλών «ταχυτήτων», χωρίς αξιοπιστία…

Η αμφίδρομη σχέση με τους αναγνώστες μας
Εξαιρετικά σημαντική είναι και η άμεση και συχνή επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στη «Ροδιακή» και στους αναγνώστες της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Η εφημερίδα μας έχει περισσότερους από 78.000 ακόλουθους (σε facebook, twitter, instagram), γεγονός που δείχνει τους ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς με την τοπική κοινωνία, στο πεδίο των νέωνμορφών επικοινωνίας. Πλέον μέσω του rodiaki.gr οι πιστοί αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν έγκαιρα και έγκυρα κάθε τι που συμβαίνει στον τόπο τους, σε κάθε γωνιά της Δωδεκανήσου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε χώρα της υφηλίου που υπάρχει το ελληνικό στοιχείο.

Η “ΡΟΔΙΑΚΗ” διαβάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο
Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στο 2018 την ηλεκτρονική μας σελίδα επισκέφθηκαν αναγνώστες από 194 χώρες του κόσμου με σημαντικότερες τις εξής:
Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κύπρος, Αυστραλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Ιταλία, Περού, Βέλγιο, Φινλανδία, Καναδάς και Ελβετία. Για το τι συμβαίνει στον τόπο τους ενημερώνονται ακόμη και αναγνώστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντική και η Βραζιλία και της Αφρικής και της Ασίας, όπως το Μαρόκο, η Ιορδανία, η Λιβύη, το Καμερούν, η Νιγηρία, η Σιγκαπούρη, η Ταϋλάνδη, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Κίνα, η Ιαπωνία και το Κατάρ.

Στην ουσία, η ηλεκτρονική έκδοση της «Ροδιακής» αποτελεί καθημερινή πηγή ενημέρωσης, για τους Δωδεκανήσιους και όχι μόνο που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού, αφού από τα στοιχεία των επισκεπτών – αναγνωστών, προκύπτει ότι μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Αμερικής, της Αυστραλίας και του Καναδά, καθώς επίσης και φοιτητές του εξωτερικού που ενημερώνονται καθημερινά μάλιστα και από το site της εφημερίδας μας.