Τιμήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Τιμήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Τιμήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 548 ΦΟΡΕΣ

Με μια σεμνή τελετή παρουσία μεγάλου αριθμού φιλότεχνου πλήθους και σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τίμησε τον πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης ιατρό κ. Νικόλαο Φρόνα και τα μέλη του Δ.Σ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων της τελευταίας εξαιρετικής έκθεσης, αφιερωμένης στον αείμνηστο συντοπίτη μας Δημήτρη Πεζουβάνη, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου την Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Την τελετή άνοιξε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος έκανε μικρή αναδρομή στο ιστορικό δημιουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, τόνισε τη σημαντικότητα των έργων της σε πανελλαδικό επίπεδο και συνέχισε λέγοντας: « Σήμερα κλείνοντας τον κύκλο μιας πορείας «ανάβασης», μιας πορείας αγώνα και αγωνίας, ενός δύσκολου, αλλά όμορφου οδοιπορικού θεωρήσαμε χρέος μας να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό και μια μικρή αναδρομή στους δρόμους της τέχνης αλλά κυρίως να τιμήσουμε, να συγχαρούμε, να ευχαριστήσουμε και να αποδώσουμε δημόσιο έπαινο, «τον έπαινο της πολιτείας» στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι με τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες τους έδωσαν νόημα στους σκοπούς και στην αποστολή του ΜΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. με τις γνώσεις τους, την ευρύτητα των ενδιαφερόντων τους, την επιστημονική και κοινωνική τους δράση, ανάδειξαν, διεύρυναν τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του προορισμό και εμπλούτισαν την πινακοθήκη μας με μόνιμες συλλογές έργων τέχνης, αλλά και με περιοδικές εκθέσεις σπουδαίων εικαστικών.

Αναφέρθηκε σε κάποιες από τις σημαντικότερες ενέργειες του Δ.Σ., όπως στην ανάκτηση της Συλλογής Ιωαννίδη, το αφιέρωμα στο Παναγιώτη Γράβαλο, στις δωρεές της οικογένειας Σεμερτζίδη, Δημ. Κούκου, την έκθεση στο ίδρυμα Θεοχαράκη, στην ευρισκόμενη σε τελικό στάδιο διαδικασία επέκταση της πινακοθήκης στο ισόγειο της πλατείας Σύμης, τη φιλοξενία άλλων πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεων, την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των έργων τέχνης κ.α.

Μνημόνευσε την ανιδιοτελή προσφορά της Ιστορικού Τέχνης κας Αθηνάς Σχινά προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.
Εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Μουσείου ιατρό κ. Νίκο Φρόνα, για την ουσιαστική συμβολή του, διεύρυνση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού προορισμού του ΜΝΤ, για το πολυσήμαντο έργο του στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, καθώς επίσης και στην προώθηση καινοτόμων ιδεών για την αναζήτηση μιας νέας αισθητικής πραγματικότητας μέσα από ποικίλους τρόπους προσέγγισης.

Ο παρευρισκόμενος πρώην Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς που έλαβε τον λόγο, τόνισε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή που έκανε τότε και που συνεχίσθηκε ολ’ αυτά τα χρόνια. Τόνισε το γεγονός της αμισθί προσφοράς του προέδρου, ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Κουσουρνάς τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια λόγω της οικονομικής ανέχειας του Δήμου, έβαζε ο ίδιος το χέρι στην τσέπη για να καλύψει διάφορα έξοδα (μετακινήσεις καλλιτεχνών, διαμονές, δείπνα κτλ.) και συνεχάρη όλο το ΔΣ για την ανύψωση της πολιτιστικής αυτής δομής του Δήμου.

Συνέχισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Φρόνα και το Δ.Σ. για την άψογη συνεργασία και για την απογείωση της πινακοθήκης σε όλους τους τομείς.
Ο ευρισκόμενος στο ακροατήριο τέως περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ζήτησε να τοποθετηθεί. Εξήρε το έργο του Δ.Σ. και ανέφερε ότι δεν έχασε καμιά έκθεση της πινακοθήκης.
Λαμβάνοντας τέλος τον λόγο ο κ. Φρόνας, φανερά συγκινημένος ανέφερε ότι ένα πολιτιστικό ταξίδι εθελοντικής συνεχούς οκταετούς προσφοράς, μέσα από προβλήματα γραφειοκρατικά, λειτουργικά, οικονομικά, έλλειψης προσωπικού και κακών νοοτροπιών έφθασε αισίως στο τέλος του, με άκρως ικανοποιητικό κατά την άποψη του αποτέλεσμα. Ήταν μια εμπειρία εξαιρετική, επίπονη και παράλληλα γεμάτη ικανοποίηση γιατί αισθάνθηκε ότι πρόσφερε στον τόπο του, παράλληλα με μια ευχάριστη απασχόληση σε ένα αντικείμενο με το οποίο από πολλά χρόνια προσωπικά είχε ασχοληθεί. Επεσήμανε ότι το Δ.Σ. έδρασε σε δύο άξονες τον καλλιτεχνικό που είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης του Μουσείου και τον οργανωτικό – διοικητικό.

Ανέφερε ενδεικτικά την πραγματοποίηση 72 εξαιρετικών εικαστικών εκδηλώσεων όλα αυτά τα χρόνια, την επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος του Μουσείου αυτό της συντήρησης των έργων τέχνης, το οποίο λύθηκε τελικά κατά τον καλύτερο τρόπο, με τη δωρεά συντήρηση σε συνεργασία με το Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, τις 12 εκδόσεις καταλόγων – βιβλίων, την αύξηση του αριθμού των πινάκων κατά 290 χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ, τις μεγάλες δωρεές, την ανάκτηση της Συλλογής Ιωαννίδη, την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση όλων των έργων, την εκτύπωση 19 πινάκων ζωγραφικής σε 5600 αφίσες, μέρος των οποίων διατέθηκε δωρεάν σε δημόσιους φορείς, την εξωστρέφεια με δανεισμούς έργων τέχνης και εκθέσεις εκτός Ρόδου, την παράδοση υγιέστατης οικονομικής κατάστασης, τη φιλοξενία στους χώρους του μουσείου 245 πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεων, σωρεία ενεργειών που είχαν ως αποτέλεσμα την ποιοτική σε καλλιτεχνικό επίπεδο αναβάθμιση και άλλες πολλές ενέργειες που δεν ήταν της παρούσης να αναφερθούν. Ευχαρίστησε τους δύο προηγούμενους δημάρχους, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, τα Μέλη της ΚΕ, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ομόφωνες εγκρίσεις των αιτημάτων του Μουσείου, τους εργαζόμενους στην πινακοθήκη, τους φιλότεχνους φίλους που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις και ονομαστικά όλα τα Μέλη του ΔΣ για την ομαδική παραγωγική προσπάθεια.

Την αντιπρόεδρο κα Μαρίνα Μπόνη που προσφέρει τις υπηρεσίες της επί 19 χρόνια, τη νομικό κα Ρέα Παπαχρήστου – Τσέλιου, τον φιλότεχνο επιχειρηματία κ. Μιχάλη Βομβύλα, τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Κώστα Νεοφύτου, την Αρχιτέκτονα κα. Μαρία Μαντζόν και την πρόεδρο του συλλόγου εικαστικών Δωδεκανήσου κα Σταματία Στεργενάκη.

Η λιτή εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στο πρόεδρο ιατρό κ.. Νικόλαο Φρόνα από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος τόνισε: «Δεν είναι μια τυπική τιμητική διάκριση αλλά μια εγκάρδια έκφραση ευχαριστιών για ότι πέτυχε ο πρόεδρος μας» και απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε όλα τα υπόλοιπα Μέλη του ΔΣ, τα οποία απένειμαν ο τέως Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός, ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου και ο τέως Περιφερειάρχης κ. Ι. Μαχαιρίδης.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς