Δύο απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους στη Ρόδο

Βάσει οργανωμένου σχεδίου και έχοντας συλλέξει αρκετές λεπτομέρειες και πληροφορίες για τη ζωή των υποψήφιων θυμάτων τους, λειτουργούν οι επιτήδειοι,  οι οποίοι συνεχίζουν τη δράση τους στη περιοχή μας επιχειρώντας να εξαπατήσουν τηλεφωνικά ηλικιωμένους!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής»,  τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν άλλα δύο περιστατικά,  όπου συμπολίτες μας, συνταξιούχοι, δέχτηκαν σχετικά τηλεφωνήματα όπου οι επιτήδειοι τους ζητούσαν να τους καταθέσουν χρήματα προκειμένου έτσι να πάρουν ως αναδρομικά πολλά περισσότερα.

Πιο συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε στην πρώτη περίπτωση με συνταξιούχο για τον οποίο και γνώριζε ότι η μητέρα του είχε δουλέψει στο εξωτερικό. Του είπε λοιπόν, ότι επρόκειτο να λάβει αναδρομικά χρήματα ύψους 70.000 ευρώ ωστόσο για να εκταμιευθούν θα έπρεπε προηγουμένως ο συνταξιούχος να καταθέσει το 24% των χρημάτων αυτών.

Ευτυχώς,  ο συμπολίτης μας ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις εξαπατήσεις που γίνονται μέσω τηλεφώνου και έτσι δεν προχώρησε στην κατάθεση των χρημάτων, αντίθετα κατήγγειλε το περιστατικό.
Μία δεύτερη περίπτωση επίσης έχει καταγραφή στην περιοχή μας,  όπου οι άγνωστοι δράστες για να πείσουν το υποψήφιο θύμα τους, θυμήθηκαν μέχρι και τον … αείμνηστο Δήμαρχο Γιώργο Βρούχο!

Όμως ούτε και αυτή η «περίπτωση» ευδοκίμησε για τους επιτήδειους,  καθώς μόλις ζήτησαν τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) από τον συμπολίτη μας και εκείνος τους ρώτησε για ποιο λόγο το θέλουν, η συνομιλία τερματίστηκε άδοξα!

Από τις καταγγελίες που έχουν γίνει φαίνεται καθαρά ότι τα περιστατικά δεν έχουν σταματήσει, αντίθετα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα για αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν την προσοχή που θα πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι μας και κυρίως οι ηλικιωμένοι σε τέτοιου είδους τηλεφωνήματα,  τα οποία ως στόχο έχουν αποκλειστικά και μόνο να μας εξαπατήσουν.

Οι επιτήδειοι καλούν σχεδόν πάντα στα προσωπικά μας τηλέφωνα (κινητά ή σταθερά) και γνωρίζουν λεπτομέρειες για την οικονομική και κοινωνική μας ζωή τις οποίες αναφέρουν, ώστε να γίνουν πιο πειστικοί. Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου συμβουλεύει τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

Υπενθυμίζεται ότι:
• Η ταυτότητα του ατόμου που καλεί τηλεφωνικά δεν είναι πάντοτε αυτή που δηλώνει

• Στα τροχαία ατυχήματα οι αστυνομικές Αρχές προχωρούν πάντα στις νόμιμες ενέργειες και δεν ζητούν ποτέ την καταβολή χρηματικών ποσών
 • Τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες Υπηρεσίες δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους τους σε σπίτια ή δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες την καταβολή χρημάτων

 • Απαιτείται επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες πριν την οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή που προτείνουν άγνωστοι, προβάλλοντας διαφορά προσχήματα