Απεβίωσε η συμπολίτισσά μας Δωρίς Μαυράκη

Απεβίωσε η συμπολίτισσά μας Δωρίς Μαυράκη

Απεβίωσε η συμπολίτισσά μας Δωρίς Μαυράκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2063 ΦΟΡΕΣ

Είχε αφήσει ανεξίτηλη την προσφορά της στους κοινωνικούς αγώνες

Σε ηλικία 68 ετών απεβίωσε πρόσφατα η συμπολιτισσά μας Δωρίς (Ντορίς) Ιωνία, Μαυράκη.

Η Ντορίς, είχε διακριθεί στους κοινωνικούς αγώνες, ως μέλος του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων επί σειρά ετών, ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, ενώ είχε ασχοληθεί ενεργά και στη Φιλοζωϊκή Ρόδου.
Στο αποχαιρετηστήριο μήνυμά της, η αδελφή της Ίριδα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποχαιρετισμός στην Αδελφή μου Δωρίς – Ιωνία (Ντόρις, Doris) Μαυράκη

Αγαπημένη μου, πώς μπορεί κάποιος να αποχαιρετίσει έναν αδελφό μιαν αδελφή.. Κάποτε, μου είχες δώσει το πολύτιμο βιβλίο με τα ποίηματα του αγαπημένου μας ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Το βιβλίο του με τα ποιήματα που μου χάρισες το έχω εδώ, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, σαν ευαγγέλιο λογοτεχνίας και ποίησης, ύμνος στην ανθρώπινη ύπαρξη και την Ελευθερία για την οποία τόσο πολύ αγωνίστηκες στη ζωή σου μέχρι το τέλος. Ενα βράδυ, τον Οκτώβρη του 1976, τα πρώτα χρόνια μετά τη Δικτατορία, έφυγες από τη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συνδέσμου στη Ρόδο για να πας σε αφισοκόλληση του ΚΚΕ στη Σορωνή, κι εκεί λίγο πιο πρίν, καραδοκούσε σε μια πρώτη απόπειρα να σε αφανίσει, από την ιδεολογία σου και την αγωνιστικότητα σου, εκείνος, ξέρεις εσύ.

Επέζησες, του ξέφυγες και γύρισες πίσω, μέσα από τιτάνιες μάχες, νοσοκομεία, χειρουργεία, χρόνια ολόκληρα. Και συνέχισες να αγωνίζεσαι για να ζήσεις, για να προσφέρεις, στους συντρόφους σου, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στη φιλοζωική, στους τετράποδους φίλους σου, με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία, από το υστέρημά σου, θέτοντας τη σωματική, ψυχική και πνευματική σου ακεραιότητα πάντα σε κίνδυνο. Ανείπωτα σκληρή η κοινωνία και αμείλικτη, και το πολιτικό σύστημα, υπέστης απανωτά χτυπήματα, σου μείωσαν την αναπηρική σου σύνταξη, σου έκοψαν το ΕΚΑΣ, αραίωσαν οι φίλοι και οι φίλες, οι συνοδοιπόροι, βίωσες τον ρατσισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τη διαφορετικότητα...

Και αφέθηκες, σε κέρδισε τελικά εκείνος που σε παραμόνευε χρόνια τώρα, γιατί είναι μεγάλη νίκη για εκείνον, να χαθεί από το πρόσωπο της γης ένας άνθρωπος με τόσο διάφανη και κρυστάλλινη ψυχή, μια σπάνια γενναία αλλά και γενναιόδωρη ύπρξη. Όμως, για εμάς, τις αδελφές σου και τα ανήψια σου, ήσουν το φως στο μονοπάτι που μας έδειξες, οι αξίες και τα ιδανικά σου ήταν οι βάσεις και ο φάρος και μέσα από αυτό, εμείς σε είχαμε πάντα ως ιδανικό πρότυπο.

Μονάκριβή μου εσύ στον κόσμο
μου λες στο τελευταίο σου γράμμα:
«πάει να σπάσει το κεφάλι μου, σβήνει η καρδιά μου,
Αν σε κρεμάσουν, αν σε χάσω θα πεθάνω».
Θα ζήσεις, καλή μου, θα ζήσεις,
Η ανάμνησή μου σαν μαύρος καπνός
θα διαλυθεί στον άνεμο.
Θα ζήσεις, αδελφή με τα κόκκινα μαλλιά της καρδιάς μου
Οι πεθαμένοι δεν απασχολούν πιότερο από ’να χρόνο τους ανθρώπους του εικοστού αιώνα.
Απόσπασμα από τη Μονάκριβη του ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ σε μετάφραση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ
η αδελφή σου Ιρις Μαυράκη 05/09/2019

Η Δωρίς – Ιωνία Μαυράκη (Doris) γεννήθηκε στο Φισχουκ στη Νότιο Αφρική το 1951. Στη Ρόδο ήρθε με την οικογένεια της το 1960. Τελείωσε το Καζούλειο Γυμνάσιο έχοντας κάνει και τρία χρόνια στο Πρακτικό τμήμα του Βενετοκλείου και απεφoίτησε από την Ανωτέρα Τουριστική Σχολή της Ρόδου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ξενοδοχοϋπάλληλος
Ήταν Μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλίστρια με ενεργό δράση στο Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για πολλά χρόνια με μεγάλη προσφορά στο Εργατικό και Συνδικαλιστικό Κίνημα. Ηταν μέλος της Φιλοζωϊκής Ρόδου γνωστή για την αγάπη της για τα ζώα».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»