“Φέρνουμε την πληρέστερη εκπαιδευτική πρόταση στην  επαγγελματική κατάρτιση και τις πανεπιστημιακές σπουδές”

“Η επέκταση των δομών μας στη Ρόδο”, έρχεται να επιβεβαιώσει το κεντρικό μας μήνυμα “Είμαστε παντού για να είμαστε δίπλα σου” επισημαίνει σε συνέντευξή της στη “Ροδιακή” η διευθύνουσα σύμβουλος του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ κ. Καλλιόπη Ροδοπούλου.

 Όπως είναι γνωστό, ο εκπαιδευτικός όμιλος Μητροπολιτικό Κολλέγιο - ΑΚΜΗ, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό στην Ελλάδα και από φέτος θα λειτουργήσει και στο νησί μας (σ.σ. τα εγκαίνια είναι σήμερα στις 7 μ.μ.).
Ειδικότερα, στη συνέντευξή της η κ. Καλλιόπη Ροδοπούλου αναφέρει:

Έβδομο σημείο στον χάρτη για το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στη Ρόδο. Δώστε μας το στίγμα του Εκπαιδευτικού σας Ομίλου.  
Η επέκταση των δομών μας στη Ρόδο έρχεται να επιβεβαιώσει το κεντρικό μας μήνυμα «Είμαστε Παντού για να Είμαστε Δίπλα σου», τοποθετώντας την πρόσβαση των νέων στο πολύτιμο αγαθό της Εκπαίδευσης στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Ο εκπαιδευτικός Όμιλος Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό εκπαιδευτικό Οργανισμό στην Ελλάδα. Με παρουσία σε 7 πόλεις, με περισσότερα από 180 σύγχρονα προγράμματα σπουδών, 18 διεθνείς ακαδημαϊκές συνεργασίες υπεροχής, 24 κτήρια ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με «συμμάχους» ένα ευρύ δίκτυο 5.500 επιχειρήσεων, την τελευταία μόνο δεκαετία έχουμε προβεί σε επενδύσεις που υπερβαίνουν τα €50 εκατ.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που στο βάθος της είναι κρίση ηθική, πήγαμε κόντρα στο ρεύμα θέτοντας σε εφαρμογή ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πλάνο με διεθνή προσανατολισμό. Η εμπιστοσύνη των 25.000 σπουδαστών και των οικογενειών τους αποτελεί για εμάς την καλύτερη επιβράβευση αλλά και παράλληλα κίνητρο για να συνεχίσουμε δυναμικά. Μετά την Αθήνα, το Μαρούσι, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα, φέρνουμε στη Ρόδο και στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων την πληρέστερη εκπαιδευτική πρόταση στην επαγγελματική κατάρτιση και τις πανεπιστημιακές σπουδές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.

Περίπου μισός αιώνας στην κορυφή για το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ποια εργαλεία διαθέτετε για τη διασύνδεση των σπουδαστών σας με την αγορά; Ποια προγράμματα σπουδών θα βρουν οι νέοι της Ρόδου;
Στα 47 χρόνια της ηγετικής μας πορείας στον χώρο της εκπαίδευσης μένουμε πιστοί στο όραμά μας για επαγγελματική κατάρτιση βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, που θ’ ανοίξει στον κάθε απόφοιτο την πόρτα στην αγορά εργασίας. Πρωτοπορούμε με τη δημιουργία ειδικοτήτων υψηλής απορρόφησης  από την αγορά εργασίας, αλλά και τη διαρκή έρευνα αγοράς για προγράμματα εξειδίκευσης και πιστοποιήσεις υψηλού επιπέδου που θα ξεχωρίσουν τους απόφοιτούς μας στον επαγγελματικό στίβο. Δημιουργήσαμε το πρώτο Interactive Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης στην Ελλάδα, ένα ευρύ πανελλαδικά δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων βρίσκει, σε πραγματικούς χρόνους, στους σπουδαστές και στους αποφοίτους του ΙΕΚ ΑΚΜΗ τους μελλοντικούς συνεργάτες του. Οι Ημέρες Σταδιοδρομίας (Career Days) που διοργανώνουμε δύο φορές τον χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιχειρήσεων, ενώ μέσα από πολυάριθμα εξειδικευμένα σεμινάρια προετοιμασίας διασφαλίζουμε ότι οι σπουδαστές μας θα «βγουν» με το ανταγωνιστικότερο δυνατό προφίλ στην αγορά. Τα αποτελέσματα των παραπάνω προσπαθειών μας δικαιώνουν απόλυτα. Tο ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι πρώτο στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του με ποσοστό 93% σύμφωνα με έρευνα της ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη. Συμπληρωματικά, στα Education Business Awards - τη διοργάνωση θεσμό για τις βέλτιστες πρακτικές στον χώρο της Εκπαίδευσης - αποσπάσαμε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Διασύνδεση με την Αγορά σε αναγνώριση των καινοτόμων εργαλείων που διαθέτουμε.

Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους και στις νέες της Ρόδου και των Δωδεκανήσων να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 100 δημοφιλείς ειδικότητες σε 12 τομείς Σπουδών όπως Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Ξενοδοχειακά, Αισθητική, Κομμωτική, Επαγγελματικό Μακιγιάζ, Φυσικοθεραπεία, Διαιτολογία, Πληροφορική, Παιδαγωγικά, Προπονητική, Οικονομία – Διοίκηση κ.ά.

Κάνοντας λόγο για σπουδές με διεθνή προσανατολισμό το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έγινε μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Κατάρτισης. Μιλήστε μας για τη σημαντική αυτή διάκριση.
Μετά την ανακήρυξή μας ως 1 από τα 7 καλύτερα Εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, μία ακόμα ηγετική διάκριση ήρθε να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο των ισχυρών διαπιστευτηρίων μας. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το πρώτο ΙΕΚ στην Ελλάδα που αναγνωρίστηκε ως μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου ΙΕΚ, τον σημαντικότερο Οργανισμό για την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας, στους κόλπους του οποίου ανήκουν 57 εκπαιδευτικοί οργανισμοί από 20 χώρες.
H καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία, το επιστημονικά καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, τα διαθέσιμα εργαλεία δικτύωσης με την αγορά, η πρόσβαση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές και συνολικά ο βαθμός τεχνογνωσίας στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης αποτέλεσαν τις κύριες παραμέτρους ενδελεχούς αξιολόγησης της επιτροπής του δικτύου με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ να πληροί τα υψηλότερα standards.
Ως απόρροια της κορυφαίας αυτής αναγνώρισης που επιβεβαιώνει με τον πλέον αδιαφιλονίκητο τρόπο τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στον χώρο της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης, μάς δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωση των νεών πολιτικών της Ε.Ε. σε θέματα Εκπαίδευσης σε συνεργασία με αντίστοιχους μεγάλους οργανισμούς από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα είναι σε θέση να εισάγει πρώτο για την Ελλάδα όλες τις τελευταίες καινοτομίες προς όφελος των σπουδαστών του.

Ποια τα στοιχεία που διαφοροποιούν το Μητροπολιτικό Κολλέγιο;
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών και το διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό του.  Με ιστορία από το 1982, θέτουμε πάντα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας την πνευματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των φοιτητών μας και υπηρετούμε τις αξίες της αριστείας, της έρευνας, της ανάπτυξης και της επιστημονικής προόδου. Για αυτούς τους λόγους, οι φοιτητές και οι γονείς τους μας αναγνωρίζουν ως την κορυφαία επιλογή σπουδών στην Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεργάζεται με 7 Διεθνή Πανεπιστήμια υψηλού κύρους και προσφέρει σύγχρονα ακαδημαϊκά προγράμματα [Bachelors & Masters], στο μεγαλύτερο εύρος επιστημονικών πεδίων, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.  Με περισσότερες από 30 διεθνείς πιστοποιήσεις, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα και το μοναδικό Κολλέγιο μέλος Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων στη χώρα μας [Compostela Group of Universities].   
Υπηρετώντας τη φιλοσοφία μας για ανάπτυξη και διάδοση της επιστημονικής γνώσης σε όλη την Ελλάδα, ανοίγουμε αυτή τη χρονιά τις πόρτες μας και στη Ρόδο για να προσφέρουμε πρωτοποριακά πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών σε ένα εύρος επιστημονικών πεδίων, όπως τα Ξενοδοχειακά, οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες και οι Επιστήμες Διοίκησης & Οικονομίας. Στόχος μας, φυσικά, είναι να διευρύνουμε τα προσφερόμενα επιστημονικά πεδία σπουδών στους νέους της Ρόδου και των Δωδεκανήσων καθώς συνολικά διαθέτουμε περισσότερα από 66 κορυφαία πανεπιστημιακά προγράμματα στο χαρτοφυλάκιό μας.  

Διακρίσεων συνέχεια και για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, «πρωτιά» στη Διεθνή Κατάταξη Πανεπιστημίων, μέλος του UNWTO.
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο κατέκτησε την κορυφή στη Διεθνή Κατάταξη Πανεπιστημίων, Webometrics Ranking of World Universities και βρίσκεται στην πρώτη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά Κολλέγια στην Ελλάδα. Συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία, ξεχώρισε μετά από αξιολόγηση που βασίστηκε σε αντικειμενικές μετρήσεις αξιόπιστων ποιοτικών δεικτών, όπως η Αριστεία, η Επιστημονική Εξωστρέφεια, η Παρουσία και η Απήχηση στην επιστημονική κοινότητα. Η σημαντική αυτή διάκριση αποδεικνύει με έναν ακόμα τρόπο το υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακών σπουδών που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο καθιστώντας το αδιαμφισβήτητα το Νο1 Κολλέγιο στην Ελλάδα.
Πάντα στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης και κατέχοντας κυρίαρχη θέση στις σπουδές Τουρισμού, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η βραβευμένη για τέσσερα συναπτά έτη ως η «Καλύτερη Σχολή Ξενοδοχειακής Εκπαίδευσης» στα Greek Hospitality Awards απέκτησε την ιδιότητα μέλους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και, πλέον, αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα Κολλέγιο, μέλος του UNWTO.

Οι νέες σας εγκαταστάσεις στην οδό Βύρωνος 1 έχουν «κλέψει» τις εντυπώσεις.
Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας είναι η παροχή σπουδών υψηλού επιπέδου, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών, ακολουθώντας τα υψηλότερα standards ποιότητας και ασφάλειας. Έχοντας προβεί στη μεγαλύτερη κτηριακή επένδυση εκπαιδευτικού Οργανισμού στην Ελλάδα, στα 24 ευρωπαϊκών προδιαγραφών κτήριά μας σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 520 state-of-the-art εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας που προσομοιάζουν σε πραγματικούς χώρους εργασίας.
Με βάση αυτές τις προδιαγραφές κινηθήκαμε και στην περίπτωση των νέων μας εγκαταστάσεων στη Ρόδο, έχοντας δημιουργήσει ένα ξεχωριστό από κάθε άποψη campus που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις κεντρικές δομές μας στην Αθήνα. Εξειδικευμένα εργαστήρια με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ανά επιστημονικό πεδίο, σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, ευχάριστοι χώροι αναψυχής με σύγχρονο σχεδιασμό και διακόσμηση δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις και ιδανικές συνθήκες για ένα άρτιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα κάνοντας την εμπειρία φοίτησης ακόμα πιο ευχάριστη.

Η μεγαλύτερη Σχολή Γαστρονομίας και Τουρισμού βρίσκεται από φέτος στη Ρόδο. Σκιαγραφήστε μας το προφίλ της. Πώς απαντάτε εκπαιδευτικά στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου;
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με μεγάλη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και πηγή νέων θέσεων απασχόλησης. Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ έχοντας αφουγκραστεί αυτή την ανάγκη,  έχουμε ως κύριο μέλημα την εκπαίδευση και ανάπτυξη στελεχών, ικανών να σταδιοδρομήσουν στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία. Η στελέχωση όλων των τμημάτων με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, οι πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι συνεχείς επενδύσεις μας σε υλικοτεχνική υποδομή, η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, αποτελούν αφετηρία και παράλληλα εγγύηση για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας. Όλα τα παραπάνω αποκτούν ειδικός βάρος όταν βάζουμε στην εξίσωση τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός της αποκλειστικής συνεργασίας μας με τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Μία πλειάδα κορυφαίων chef και pastry chef υπογράφουν το πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου πραγματοποιώντας πρωτοποριακά masterclasses και special projects, η παρακολούθηση των οποίων δίνει προστιθέμενη αξία στο βιογραφικό του κάθε σπουδαστή μας. Οι Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, το δίδυμο του Funky Gourmet Νίκος Ρούσσος και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, ο Διονύσης Αλέρτας, ο Χρήστος Βέργαδος, o Βασίλης Μουρατίδης και δίπλα σε αυτούς άλλοι 56 καταξιωμένοι επαγγελματίες πλαισιώνουν τη μεγαλύτερη Σχολή Γαστρονομίας στην Ελλάδα. Από φέτος οι σπουδαστές μας στη Ρόδο θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν πλάι τους τα μυστικά της υψηλής γαστρονομίας.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στα ασυναγώνιστα εργαστήρια Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής καθώς και στα πολυτελώς εξοπλισμένα hospitality labs τα οποία λειτουργούν σε πραγματικές συνθήκες πεντάστερων ξενοδοχείων, εδώ, στο νέο campus μας στη Ρόδο. Η Σχολή μας διαθέτει πραγματικό fine-dinning εστιατόριο, πληροφοριακά σύγχρονη Reception και πραγματικά δωμάτια, εγκαταστάσεις στις οποίες οι σπουδαστές εναλλάσσουν σε ομάδες εργασίας τη θεωρία με την πρακτική άσκηση.

Οι συνεργασίες του Ομίλου με τη Νο1 ξενοδοχειακή Σχολή στον κόσμο και το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τουρισμού στην Αμερική προκάλεσαν αίσθηση. Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά των συνεργασιών;

Σε μία εξαιρετικά σημαντική για τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ εξέλιξη, ανακοινώσαμε πρόσφατα τη συνεργασία μας με την Ecole hôtelière de Lausanne, τη Νο1 Ξενοδοχειακή Σχολή στον κόσμο - βάσει του Διεθνούς Πίνακα κατάταξης Πανεπιστημίων QS 2019 - για την παροχή στην Ελλάδα των διεθνώς αναγνωρισμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης VET by EHL. Τα καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης της Ecole hôtelière de Lausanne, ένα πανίσχυρο brand με ιστορία 125 χρόνια ηγετικής πορείας, οδηγούν στην απόκτηση Ελβετικού Διπλώματος Πιστοποίησης σε 4 καίριους τομείς εξειδίκευσης σε όλο το φάσμα της λειτουργίας και οργάνωσης των ξενοδοχειακών μονάδων, ικανοποιώντας τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς για σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες: Hotel Administration Diploma, Service Professional Diploma, Rooms Professional Diploma και Kitchen Professional Diploma.  Τα προγράμματα κατέχουν ηγετική θέση στην εκπαίδευση επιτυχημένων στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου παγκοσμίως και συνδυάζουν την εμπειρία και τη φιλοσοφία της Ελβετικής Ξενοδοχειακής Εκπαίδευσης.  
Στην ίδια κατεύθυνση υπεροχής κινείται και η πρόσφατη έναρξη συνεργασίας του Ομίλου μας με το American Hotel & Lodging Educational Institute [AHLEI], αποτελώντας μοναδικό Global Academic Partner στην Ελλάδα. Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως

ο κορυφαίος φορέας στην πιστοποίηση του ξενοδοχειακού κλάδου, με πελάτες και συνεργάτες σε περισσότερες από 95 χώρες. Κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο αξιοποιούν τα προγράμματα και τις πιστοποιήσεις του AHLEI για την κατάρτιση των εργαζομένων τους, καθώς χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης από τους εργοδότες της βιομηχανίας της φιλοξενίας. Ως ακαδημαϊκός εταίρος ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ  έχει το δικαίωμα να παρέχει τα παγκοσμίως φήμης εκπαιδευτικά προγράμματα πιστοποίησης των στελεχών τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, τα οποία με την επιτυχή τους ολοκλήρωση οδηγούν στην απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιητικών του. Τα προγράμματα καλύπτουν περισσότερες από 20 διαφορετικές εξειδικεύσεις του κλάδου της φιλοξενίας,  Οι απόφοιτοί μας με αυτόν τον τρόπο, ανήκουν σε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο αποφοίτων και εξασφαλίζουν το διαβατήριό τους ως αυριανά στελέχη στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη ξενοδοχειακή βιομηχανία.  

Λαμπερά εγκαίνια σήμερα το απόγευμα, τι να περιμένουμε;
Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Ροδίτες να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλύτερο ΙΕΚ στην Ευρώπη. Δίνουμε ραντεβού στις 19.00 στο campus μας στην οδό Βύρωνος 1, κοντά μας στη σημαντική αυτή για εμάς εκδήλωση θα βρεθούν οι συνεργάτες μας Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Λευτέρης Λαζάρου,  Διονύσης Αλέρτας, Χρήστος Βέργαδος και Δημήτρης Ουγγαρέζος. Σας περιμένουμε όλους!