Ποσό 9,5 εκατομμυρίων(!) οφείλει στον ΕΦΚΑ ο δήμος Ρόδου

Ποσό 9,5 εκατομμυρίων(!) οφείλει στον ΕΦΚΑ ο δήμος Ρόδου

Ποσό 9,5 εκατομμυρίων(!) οφείλει στον ΕΦΚΑ ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1083 ΦΟΡΕΣ

Την προηγούμενη δημοτική αρχή για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που ξεπερνούν τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ, κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος που αναφερόταν στις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα σχολικά κτήρια.
Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι ανεβαίνουν οι τόνοι αντιπαράθεσης στον δήμο Ρόδου, ύστερα από την πρώτη συναινετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την περασμένη Κυριακή.

Το θέμα πάντως που έθεσε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης για τις οφειλές των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό, αφού η οφειλή αυτή μπορεί να τινάξει στον αέρα, τους σχεδιασμούς για έργα κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως έντονα τον κ. Καμπουράκη και τους συνεργάτες του, επειδή υποψιάζονται ότι θα προκύψουν και άλλα “φασούλια” στην πορεία, με οφειλές και υποχρεώσεις.

Η οφειλh των 9,5 εκατομμυρiων
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για το θέμα που είχε ανακύψει από την αρχή εφαρμογής του “Καλλικράτη”, οπότε και αμφισβητήθηκαν οι οφειλές προς το ΙΚΑ (σ.σ. σημερινό ΕΦΚΑ) Εταιρειών των Καποδιστριακών Δήμων και συγκεκριμένα της ΑΔΕΚΤ και της ΑΔΕΚΑΜ, οι οποίες ανέρχονταν σε 4,5 εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα έφθασαν σ’ αυτό το ποσό με τους τόκους.
Οι Εταιρείες αυτές έπρεπε να εκκαθαριστούν και να κλείσουν αλλά ακριβώς επειδή πρόκειται για Α.Ε. ο νόμος έλεγε ότι ο Δήμος «δύναται» να πάρει τις οφειλές τους.
Όμως, τελικά, από την πρώτη Καλλικρατική θητεία αποφασίστηκε να μην αποδεχθεί ο Δήμος ότι είναι καθολικός διάδοχος των οφειλών τους. Από τη μια ο ΕΦΚΑ λέει ότι διάδοχος των Εταιρειών αυτών είναι ο Δήμος, και από την άλλη ο τελευταίος, δια της νομικής του υπηρεσίας, μπλόκαρε την εξόφληση αυτής της οφειλής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Δηλαδή, εκκρεμεί δικαστήριο ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και τον Δήμο Ρόδου το οποίο και θα αποφανθεί εάν ο Δήμος είναι διάδοχος των Εταιρειών και θα αποπληρώσει αυτή την οφειλή ή όχι.
Σημειώνεται ότι και στις δύο θητείες του “Καλλικράτη” που προηγήθηκαν, αποφασίστηκε ο Δήμος να μην πάρει τις οφειλές αυτές, παρ’ όλο που υπήρξαν κάποιες φωνές από συμβούλους που διαφωνούσαν.

H ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
O δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εικονική πραγματικότητα ήταν δυστυχώς πάντα ο αγαπημένος τόπος διαμονής, του πρώην δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Παραμένει εκεί, ακόμα και μετά το μήνυμα του Ροδιακού Λαού, το οποίο από ό,τι φαίνεται ουδέποτε ερμήνευσε σωστά. Αλλιώς δεν θα επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, για την κατάσταση των σχολείων που παραλάβαμε. Επιπλέον, από τα πρώτα στοιχεία της μόλις δέκα (10) ημερών θητείας μας, κι από μία μόνον περίπτωση, βρέθηκε ακάλυπτη οφειλή προς τον ΕΦΚΑ να ξεπερνά τα εννιάμισι εκατομμύρια ευρώ (9.500.000€), επιβαρύνοντας ανεπίτρεπτα τους Ροδίτες με τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ (4.500.000€) τόκους. Χρήματα που ασφαλώς στερούν αναγκαίες παρεμβάσεις και καταδίκασαν τον τόπο μας στη σημερινή κατάντια, την οποία όλοι, πλην εκείνου, βλέπουν ξεκάθαρα.
Από εδώ και πέρα, η συζήτηση θα γίνεται επί πραγματικών στοιχείων, και όχι επί εικονικών. Οι Ροδίτες επιστρέφουν στην πραγματικότητα και τις αλήθειες. Η εικονική πραγματικότητα του κ. Χατζηδιάκου έλαβε τέλος. Δικό μας έργο, αλλά και δέσμευση, είναι η επιστροφή στο σήμερα που αξίζουμε και στο αύριο που ονειρευόμαστε».

H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ
Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Στην ανακοίνωση της παράταξης “Ρόδος Δύναμη Πολιτών” του τέως δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου, αναφέρονται τα εξής:
“Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ευχόμαστε σ’ όλους τους μαθητές-τριες, καθηγητές και δασκάλους καλή σχολική χρονιά, ευόδωση στους στόχους των μαθητών και κάθε επιτυχία στο έργο των διδασκόντων.
Ταυτόχρονα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το ότι ο κ. Περιφερειάρχης αποφάσισε τον διπλασιασμό των πόρων για τις συντηρήσεις σχολικών κτηρίων, καθώς και το ότι ο νέος δήμαρχος έθεσε σε προτεραιότητα τη συντήρηση των σχολείων.
Όμως, για την ενημέρωση τόσο της νέας δημοτικής αρχής, όσο και των συμπολιτών μας, διευκρινίζουμε ότι στην παρούσα φάση:
Α) ολοκληρώνεται εργολαβία συντήρησης σχολικών κτηρίων προϋπολογισμού 416.000 ευρώ, με πόρους Π.Δ.Ε. και της προγραμματικής σύμβασης με την ΠΝΑΙ,
Β) έχει υπογραφεί σύμβαση εργολαβίας για τη βελτίωση των αύλειων χώρων και τοποθετήσεων πλαστικού τάπητα σε γήπεδα 40 σχολείων του δήμου, προϋπολογισμού 890.000 ευρώ από ιδίους πόρους και μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»
Γ) ολοκληρώνονται 2 εργολαβίες προϋπολογισμού 240.000 ευρώ και 250.000 ευρώ αντίστοιχα, για τους αύλειους χώρους 6 νηπιαγωγείων εντός και εκτός της πόλεως Ρόδου από ιδίους πόρους και μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»
Δ) ολοκληρώθηκαν 2 εργολαβίες εντός και εκτός πόλεως Ρόδου προϋπολογισμού 131.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων μέσω του Τεχνικού Προγράμματος 2018, από πόρους του ΣΑΤΑ
Ε) έχει εγκριθεί από την Α.Δ. Αιγαίου και το Ελεγκτικό Συμβούλιο εργολαβίας συντήρησης σχολικών κτηρίων προϋπολογισμού 729.000 ευρώ με πόρους Π.Δ.Ε. και προγραμματική με την ΠΝΑΙ και επίκειται υπογραφή σύμβασης του Δήμου με τον ανάδοχο.
Πλέον αυτών, από τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διατέθηκαν για μικροσυντηρήσεις σε σχολικές μονάδες του νησιού μας ποσά 220.000 ευρώ και 180.000 ευρώ αντίστοιχα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των ΣΔΙΤ για την κατασκευή 11 νέων σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων σε Αφάντου και Κοσκινού, προϋπολογισμού 33.000.000 ευρώ.
Ευελπιστούμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα υιοθετήσει τις μέχρι τώρα ενέργειές μας και θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω, για την βελτίωση των σχολικών μονάδων και κυρίως για την ανέγερση των 11 νέων.
Για τη δημοτική παράταξη
«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΦΩΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ”

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης