Η έκθεση χειροτεχνίας Κρεμαστής πρέπει να αναβαθμιστεί

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

 

Η καθιερωμένη και αναγνωρισμένη τοπική έκθεση της Κρεμαστής είχε εν αρχή την έκθεση, προβολή και διάθεση τοπικών προϊόντων, κυρίως χειροτεχνίας, και σαν αυτά της αργυροχρυσοχοΐας,  της πλεκτικής, της κεραμικής, της ξυλογλυπτικής, της καλαθοποιίας, της ζωγραφικής και της αγιογραφίας, ό,τι ακριβώς έχει σχέση με την κατασκευή προϊόντων παραδοσιακής τέχνης χρησιμοποιώντας το ταλέντο των χεριών (χειροτεχνία).

Επίσης, ήταν η ευκαιρία να παρουσιασθεί στη τοπική έκθεση της Κρεμαστής, η τοπική αγροτική γεωργική παραγωγή με προϊόντα συνήθως με βάση το σιτάρι αλλά και άλλα όπως όσπρια, σύκα, σταφίδες, τοπικά συσκευασμένα γλυκά, μέλι, σούμα, τσίπουρο και βέβαια κρασιά, λαδί, αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά και άλλα.

Σήμερα η τοπική έκθεση της Κρεμαστής είχε μετατραπεί σε μια κυρίως εμποροβιοτεχνική έκθεση, όπου τα τοπικά προϊόντα χειροτεχνίας και αγροτικής παραγωγής έχουν εκτοπισθεί και κυριαρχούν στην έκθεση τα σύγχρονα προϊόντα της βιοτεχνίας και βιομηχανίας και τα ηλεκτρονικά, μαζί βέβαια με τα σουβλατζίδικα, τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με τα λίγα τοπικά προϊόντα που εκτίθενται. 

Αφορμή, λοιπόν, η διοίκηση της έκθεσης Κρεμαστής να λάβει νέες αποφάσεις, να  προβεί σε νέους σχεδιασμούς, να οργανώσει την έκθεση και να την αναβαθμίσει στα πρότυπα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επίσης, να αποκτήσει εντός των ορίων της Κρεμαστής τον δικό της μόνιμο εκθεσιακό χώρο και να διοργανώσει εκτός από την καθιερωμένη έκθεση της Κρεμαστής και άλλες κλαδικές εκθέσεις, κυρίως τοπικών προϊόντων γενικά αγροτογεωργικής παραγωγής και χειροτεχνίας με σκοπό την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση, αλλά και τουριστική έκθεση.   

Εξάλλου, ο υφυπουργός Τουρισμού, ο δικός μας κ. Μάνος Κόνσολας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει την έκθεση Κρεμαστής υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, μια μοναδική ευκαιρία με πολλά προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα, επ’ωφελεία κυρίως γενικά της τοπικής οικονομίας και όλων των επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Ο σχεδιασμός πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της εφετεινής έκθεσης χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις και να συνδράμουν όλοι.