Πόσοι τουρίστες ήρθαν στη Ρόδο μέχρι τον Αύγουστο

Οριακή αύξηση της τάξης του 0,52% σημείωσε η τουριστική κίνηση το οκτάμηνο στη Ρόδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της διοίκησης κατά την οποία η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου συζητήθηκε εκτενώς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο συνολικά 1.754.564 άτομα έναντι 1.745.497 το ίδιο διάστημα πέρσι, δημιουργώντας μία διαφορά της τάξης των 9.000 ατόμων.

Άγγλοι, Γερμανοί, Σουηδοί, Ιταλοί και Ισραηλινοί διαμόρφωσαν την πρώτη πεντάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας. Μέχρι και το τέλος Αυγούστου ήρθαν στη Ρόδο περίπου 28.000 περισσότεροι Άγγλοι τουρίστες ενώ αύξηση σημείωσαν επίσης οι Γερμανοί, και οι Ιταλοί. Απεναντίας Σουηδοί και Ισραηλινοί κατέγραψαν απώλειες, όπως επίσης οι Πολωνοί, και οι Ρώσοι που ακολουθούν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Πάντως η μικρή αυτή αύξηση σε καμία περίπτωση δε θεωρείται ικανοποιητική από τον κλάδο, καθώς όπως επισημαίνει η ένωση ξενοδόχων απολογιστικά διαπιστώθηκε μείωση των επιπέδων πληρότητας λόγω μείωσης της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών στα ξενοδοχεία. Από την άλλη αυξήθηκαν οι κλίνες σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα, καθώς ένα ποσοστό των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρόδο έμειναν σε σπίτια που νοίκιασαν μέσω airbnb.
­­­
Στη σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού
Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από την ΕΞΡ, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα θέματα που θα εισηγηθεί στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό την προεδρεία του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ο υπουργός που θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα θα βρίσκεται στη Ρόδο μαζί με την ηγεσία του ΕΟΤ, προκειμένου να συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς και να συζητήσει μαζί τους θέματα της αρμοδιότητάς του.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΞΡ αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα Παρασκευή13η Σεπτεμβρίου 2019, συνήλθαν σε συνεδρίαση τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, με κύριο θέμα την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού Κου Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού Κου Μάνου Κόνσολα στο νησί μας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου θα συμμετέχει ενεργά στη Συνάντηση Εργασίας παραγωγικών και τουριστικών φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εισηγούμενη σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Το Δ.Σ. επίσης απασχόλησαν θέματα που αφορούν στις Τοπικές Επιτροπές και τους Συντονιστές τους ανά περιοχή, τον προγραμματισμό περεταίρω συναντήσεων με τις τοπικές αρχές και την πορεία της τουριστικής σεζόν. Δεδομένων των αφίξεων 8-μήνου (συνημμένο αρχείο), παρά την ονομαστική μικρή αύξηση, διαπιστώθηκε μείωση των επιπέδων πληρότητας λόγω της μείωσης της διάρκειας της παραμονής των επισκεπτών, καθώς και την αύξηση των κλινών σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της Ρόδου και η δεύτερη μεγαλύτερη Ένωση Ξενοδόχων της χώρας. Προσδοκά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη».