Αυτοί θα είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι της Ρόδου

Θέμα ελάχιστων ημερών (ή και ωρών) είναι πλέον ο ορισμός του Διοικητικού Σχήματος στον Δήμο της Ρόδου, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια αλλά και αγωνία από τους…ενδιαφερόμενους.

Καθώς δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναμένεται να καταλήξει και να ορίσει τους συνεργάτες του, που θα σύρουν τη δημοτική μηχανή τουλάχιστον στην αρχή της θητείας, μέχρι μεθαύριο Τρίτη, το αργότερο την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ανακοινώσεις αναμενόταν αύριο, Δευτέρα, ωστόσο η επίσκεψη στη Ρόδο της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού (σ.σ. του Υπουργού κ. Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού, βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα), προφανώς απομακρύνει αυτή την πιθανότητα-αν και δεν αποκλείεται η σχετική ενημέρωση να γίνει και με μία γραπτή ανακοίνωση.

Το γεγονός, επίσης, ότι ο κ. Καμπουράκης δεν μοιράζεται τις σκέψεις του με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, έχει εντείνει την αγωνία τις τελευταίες ημέρες και βέβαια τη…σεναριολογία για το πώς επιθυμεί να πορευτεί η δημοτική μηχανή στην έναρξη της νέας θητείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τα «σενάρια» που ακούγονται για το νέο Διοικητικό Σχήμα στον Δήμο περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Καταρχάς, μία πληροφορία θέλει τον Δήμαρχο να προσανατολίζεται στη θέσπιση κάποιων Αντιδημαρχιών ή θέσεων γενικά διαφορετικών απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, φέρεται να ανέθεσε στη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κα Κυριακή Νικολαΐδου τη διασύνδεση Διευθύνσεων με Αντιδημαρχίες. Έτσι, ανάμεσα στα πιθανά «σενάρια» είναι τα παρακάτω:

-Ο κ. Στράτος Καρίκης:  Μετά τη σύμπραξη της παράταξής του, «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα», με αυτήν της Δημοτικής Αρχής, ήταν γνωστό από την αρχή ότι ο έμπειρος στα αυτοδιοικητικά κ. Καρίκης θα αναλάμβανε «ενισχυμένο» ρόλο στο Διοικητικό Σχήμα του Δήμου. Αναμένεται, λοιπόν, να αναπληρώνει τον Δήμαρχο-θέση στην οποία θα δοθεί κάποιος συγκεκριμένος τίτλος-και γενικά να τον βοηθάει στον συντονισμό του όλου έργου.

Επειδή ο Δήμαρχος έχει εκφράσει την επιθυμία οι σύμβουλοι του κ. Καρίκη να έχουν ρόλο θεσμικό, αναμένεται να τους αξιοποιήσει όλους, πιθανότατα σε θέσεις Αντιπροέδρων, εντεταλμένων αλλά και σε κάποια Προεδρία, μικρότερης εμβέλειας.

Μάλιστα, το «σενάριο» θέλει οι σύμβουλοι του κ. Καρίκη να παίρνουν τον τομέα της Παιδείας, είτε με τις Αντιπροεδρίες των δύο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου είτε ακόμα και με Αντιδημαρχία.

-Ο κ. Κώστας Ταρασλιάς: Από τα «ισχυρά χαρτιά» της νέας Δημοτικής Αρχής, επίσης με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, ο πρώην Αντιδήμαρχος αναμένεται να αναλάβει τον Πολιτισμό, ο οποίος για πρώτη φορά μάλιστα σε επίπεδο Δήμου Ρόδου αναμένεται να συνδεθεί με τον Τουρισμό. Εάν σ’ αυτούς τους δύο προνομιακούς τομείς προσθέσουμε και εκείνον της επικοινωνίας και της προβολής του νησιού, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Αντιδημαρχία αυτή αποκτά άλλη βαρύτητα. Επιπλέον, ο κ. Ταρασλιάς θα είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

-Ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης: Νεοεισερχόμενος στα αυτοδιοικητικά, ο πρώτος σε ψήφους στο νησί, αναμένεται να επιφορτιστεί με τη «βαριά» Αντιδημαρχία των Οικονομικών. Την Προεδρία, όμως, της Οικονομικής Επιτροπής-η οποία μαζί με την ΕΠΖ αναμένεται να είναι «παντοδύναμη» με τον «Κλεισθένη»-θα κρατήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος στην αρχή της θητείας.

-Ο κ. Καμπουράκης είναι, επίσης, πιθανόν να κρατήσει ο ίδιος και το νευραλγικό τομέα των Τεχνικών Έργων.

-Ο κ. Στέφανος Δράκος θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αναλάβει μία από τις Αντιδημαρχίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον η οποία, όμως, θεωρείται και «καυτή πατάτα», αυτή της Μεσαιωνικής Πόλης.

-Όσον αφορά στις χωρικές Αντιδημαρχίες: Πιθανό θεωρείται το «σενάριο» ο κ. Τάσος Σπανός  να αναλάβει αυτήν των Αφάντου-Αρχαγγέλου-Καλλιθέας, ο κ. Νίκος Καραμαρίτης  αυτήν της Λίνδου και της Νότιας Ρόδου, ο κ. Σάββας Χριστοδούλου συζητιέται για την Κάμειρο και ο κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης τον Ατάβυρο. Για την Ιαλυσό «ακούγεται» το όνομα του πρώην Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Τσίκκη.

-Ο γνωστός γιατρός κ. Σάββας Καραταπάνης «ακούγεται» ότι θα αναλάβει εντεταλμένος του τομέα Υγείας.

-Ο κ. Θανάσης Στάμος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δηλώσει και επισήμως στον Δήμαρχο ότι δεν επιθυμεί κάποια θέση, για να τον διευκολύνει, ωστόσο αναμένεται να έχει κάποιο ρόλο «παρά τω Δημάρχω» για να τον βοηθάει, αμισθί, έχοντας την εποπτεία σε διάφορα θέματα-δεν αποκλείεται αυτά να έχουν να κάνουν με τον τομέα της καθημερινότητας.

Μάλιστα, γι’ αυτόν τον τελευταίο, που περιλαμβάνει από την Καθαριότητα μέχρι το Πράσινο και είναι βέβαια θεμελιώδης για τους πολίτες, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Δήμαρχος όσο και η μορφή που θα έχει το πόστο μέσα στο Διοικητικό Σχήμα. Ακόμη, κάποιες πληροφορίες θέλουν να συνδεθούν η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και ο τομέας των Διοικητικών σε μία Αντιδημαρχία.

Όσο για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τους υπόλοιπους τομείς, πιθανά θεωρούνται τα παρακάτω «σενάρια»:

-ΔΕΥΑΡ: Σαφώς ένα πόστο με βαρύνουσα σημασία, αφού έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής αλλά και το μέλλον του νησιού, το οποίο, όμως, συνοδεύεται και από τη διαχείριση αρκετών δυσκολιών, κάποιες φορές και «κρίσεων» όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό «ακούγεται» ότι ρόλο θα έχει ο κ. Βασίλης Μανέττας, πιθανότατα στη θέση του Αντιπροέδρου,  ενώ για τη θέση του Προέδρου δεν έχει γίνει γνωστό ποιον επιθυμεί να ορίσει ο Δήμαρχος. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον ίδιο να κρατάει την Προεδρία, τουλάχιστον στην αρχή της θητείας.

-ΔΕΡΜΑΕ: Ένα από τα πιο σημαντικά πόστα που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αναλάβει ο κ. Γιάννης Ιατρίδης ο οποίος ως πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας πιστώνεται τις εμβληματικές «Πηγές Καλλιθέας» που αποτελούν και τον κορμό της πιο εμπορικής επιχείρησης του Δήμου.

-Λιμενικό Ταμείο: Ακόμα ένα νευραλγικό πόστο συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του νησιού και όχι μόνο, για το οποίο «ακούγεται» το όνομα του κ. Βασίλη Παπαοικονόμου.

-ΔΟΠ: Ένας γνωστός γιατρός ο οποίος έχει ασχοληθεί με την εθελοντική προσφορά, ο κ. Γιώργος Τριάντος θεωρείται ο κατάλληλος για να αναλάβει τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής και της Πρόνοιας, είτε ως Πρόεδρος του ΔΟΠ είτε ακόμη και με ομώνυμη Αντιδημαρχία.

-ΔΟΠΑΡ: Ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης θεωρείται ότι είναι πιθανό να αναλάβει την Προεδρία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και ένα «σενάριο» θέλει τον κ. Μιχάλη Σεΐτη να ορίζεται στη θέση του Αντιπροέδρου, προφανώς στον τομέα του Αθλητισμού που κατέχει.

Mε δεδομένο ότι στις προθέσεις του κ. Καμπουράκη είναι να αξιοποιηθούν και οι 28 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, θεωρείται βέβαιο ότι σε διάφορα πόστα, πρόκειται επίσης να αξιοποιηθούν ο Γιάννης Καμπούρης, Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, ο Γιώργος Πατσάης, Σ. Σπυρόπουλος, Θ. Βυρίνης κ.α.