Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι οκτώ νησιών

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι οκτώ νησιών

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι οκτώ νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1004 ΦΟΡΕΣ

Λόγω των ασφυκτικών καταστάσεων και προβλημάτων από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων

Με κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι κάτοικοι της Σύμης και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου στην υποστελέχωση των δομών υγείας, αν δεν καλυφθούν τα κενά με τις απαιτούμενες ειδικότητες.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, έστειλε ήδη χτες επιστολή σε συναδέλφους του δημάρχους, καλώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαντήσουν δυναμικά στην αδιαφορία των αρμοδίων.


Ειδικότερα, κάλεσε τους δημάρχους Λειψών, Πάτμου, Κω, Νισύρου, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης να προχωρήσουν όλοι μαζί σε κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το τελευταίο διάστημα ειδικά με την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το ότι στο ιατρείο της Σύμης, στο οποίο υπηρετεί μόνο μία γιατρός, έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Στην επιστολή του ο κ. Παπακαλοδούκας αναφέρει τα εξής:
Κύριοι συνάδελφοι,
Στη Σύμη αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ελλείψει ιατρικού προσωπικού, κατάλληλου για την επάνδρωση και αντιμετώπιση επειγουσών και μη αναγκών.
Την περίοδο που διανύουμε το υπάρχον ιατρικό προσωπικό στο νησί μας περιορίζεται σε μία αγροτική ιατρό και έναν αποσπασμένο παθολόγο για δέκα ημέρες.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, όπως αυτές παρουσιάζονται και προοδευτικά διογκώνονται με την άφιξη καθημερινά δεκάδων παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στο νησί, καθώς έχουν καταγραφεί στο ιατρείο σοβαρά περιστατικά μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Πλέον τίθεται σε κίνδυνο
η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού (πάνω από 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 500 περίπου παιδιά).
Δεδομένου, περαιτέρω, ότι,
- είναι αδύνατον το ιατρικό προσωπικό υπηρεσίας υπαίθρου, να αντεπεξέλθει σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά,
- η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια που επιβάλλει ιατρικές επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου, ενώ σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς στη Ρόδο (καθώς εκεί είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο) υποχρεωτικά συνοδεύεται από τον γιατρό, με αποτέλεσμα το νησί να μένει μόνο με έναν ή κανέναν ιατρό.
Ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζετε ίδιες και ενδεχομένως, χειρότερες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης στα νησιά σας, θα θέλαμε τη σύμπραξή σας στις κινητοποιήσεις που προτιθέμεθα να καταφύγουμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το κράτος που ολιγωρεί και δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο ζήλο για άρση του χρόνιου αυτού προβλήματος που καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς επιτυχία και με ρίσκο ανθρώπινες ζωές.

Οι κινητοποιήσεις μπορούν να λάβουν χαρακτήρα συντονισμένων ενεργειών, όπως κλείσιμο δημοτικών καταστημάτων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα, άρνηση καταβολής φόρου (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.λπ., μιας και δεν απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια με τους συνανθρώπους μας στα αστικά κέντρα. Είμαστε στη διάθεσή σας για την ανάληψη πρωτοβουλιών το συντομότερο δυνατόν.

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σοβαρότητα του προαναφερθέντος σοβαρού ζητήματος που προκαλεί πλήθος προβλημάτων στα νησιά μας με την άμεση τοποθέτηση ειδικευμένων ιατρών, οδηγού ασθενοφόρου και μόνιμης καθαρίστριας».

Διαμαρτυρία της παράταξης «Αλλάζουμε! Σύμη για όλους!»
Σημειώνεται ότι με χτεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Ηλία Τσαβαρή «Αλλάζουμε! Σύμη για όλους!» ζητά τη διεξαγωγή λαϊκής συνέλευσης στο νησί για να συζητηθεί το θέμα.
Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου λειτουργεί με μια αγροτική ιατρό καθώς η 2η αγροτικη ιατρός παραιτήθηκε.

Η γιατρός καλείται να αντιμετωπίσει μόνη όλα τα περιστατικά του νησιού με πληθυσμό 3.000 κατοίκων, εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά, τουρίστες, και μετανάστες καθώς και διακομιδή στο νοσοκομείο της Ρόδου εάν και εφόσον χρειαστεί.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σύσσωμη η παράταξή μας . Όχι μόνο σαν παράταξη αλλά και σαν απλοί πολίτες αυτής της κοινωνίας που αντιμετωπίζουμε τον ίδιο φόβο και προβληματισμό, από τη στιγμή που το κράτος των Αθηνών δεν αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα του νησιού μας, με τον διορισμό ενός μόνιμου γενικού Ιατρού ή παθολόγου, οδηγού ασθενοφόρου και χειριστή ακτινολογικού.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας προτείνουμε να παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον το Δημαρχείο και να παραδοθούν τα κλειδιά στην Περιφέρεια με παράλληλη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού.
Για τον σκοπό αυτό:
Απαιτούμε και ζητάμε
1. Λαϊκή συνέλευση έτσι ώστε ο λαός της Σύμης να αποφασίσει για τη μοίρα του.
2.Την άμεση σύγκληση του Δημοτικόυ Συμβουλίου Σύμης και η απόφαση για το κλείσιμό του να κοινοποιηθεί στο Νοσοκομείο Ρόδου, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, στο υπουργείο Υγείας, στη Βουλή, στους βουλευτές Δωδεκανήσου καθώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Στην προσπάθεια αυτή μόνο ενωμένοι αντιπολίτευση - συμπολίτευση και όλος ο κόσμος μαζί θα τα καταφέρουμε.
Ως επικεφαλής της παράταξης μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Τσίγκο και την υπόλοιπη ομάδα μας θα προσπαθήσουμε για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για το καλό του νησίου μας».

Διαβάστε ακόμη

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο