Ευαγγελία Ξάνθη: Στόχος μου είναι να έχω ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα

Η Ευαγγελία Ξάνθη είναι μόλις 24 ετών και οι μέχρι τώρα σπουδές της, τής άνοιξαν δρόμους για να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο εξωτερικό!

Όμως εκείνη επέλεξε να γυρίσει στη Ρόδο, στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγαπάει τόσο πολύ!

Θέλησε να επιστρέψει με σκοπό συνεχίσει την οικογενειακή προσπάθεια «για να διατηρηθεί και να φτάσει ακόμη ψηλότερα ο πήχης της σχολής χορού στο νησί μας μέσα από την δική μου προσφορά» όπως η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά!

Η Ευαγγελία σπούδασε στις Βρυξέλλες στη γνωστή σχολή του Ινστιτούτου της Ρυθμικής «Emile Jacques Dalcroze», που μαζί με τη σχολή της Γενεύης αποτελούν τις μοναδικές σχολές μεταπτυχιακού τίτλου στη Ρυθμική Κοινοτική Αγωγή και Εκφραστικό χορό.

Εκτίμησε αυτή την πόλη, όπως η ίδια δηλώνει στη «Ροδιακή» γιατί καταρχάς προσέφερε ένα διαφορετικό πειθαρχημένο τρόπο ζωής, συνεργάστηκε με διαφορετικούς ανθρώπους και μαθητές, «γέμισε» από το αίσθημα της αξιοκρατίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Όλα αυτά ήλθαν μετά από το προπτυχιακό στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, «Νίκη Κονταξάκη» ως ώθηση για κάτι εξειδικευμένο και καινοτόμο. 

Η πρώτη σκέψη για την Ευαγγελία Ξάνθη ήταν να συνεχίσει να ζει στις Βρυξέλλες έχοντας την ακολουθία της επαγγελματικής καριέρας. Όμως η παρακαταθήκη στη Ρόδο με τη λειτουργία σχολής για 35 χρόνια, αλλά και στον Αρχάγγελο και πρόσφατα στη Σορωνή, την έπεισαν να επιστρέψει στον τόπο της.

Η ίδια μας λέει πως ένας ακόμη λόγος ήταν το ότι «διέθετα μια ενισχυμένη αφετηρία από τους άλλους συνομήλικους μου, αλλά και το πείσμα για να διατηρηθεί και να φτάσει ακόμα ψηλότερα ο πήχης της σχολής στο νησί μας μέσα από τη δική μου προσφορά.

Αυτό μου στοιχειοθέτησε ένα στοίχημα επιτυχίας ενισχυμένο με την αρωγή της μητέρας μου, επίσης καθηγήτριας χορού».

Η Ευαγγελία είχε μία αγάπη για τα παιδιά, μια σχέση «αλληλο- τροφοδοσίας» της τέχνης του χορού μέσα σ ένα παιδαγωγικό περιβάλλον εκσυγχρονισμένο, ποιοτικό, μοντέρνο, ζεστό με την αύρα των γνώσεών της από το μεταπτυχιακό αλλά και της παιδαγωγικής συνέπειας της σχολής των Βρυξελλών.

Συνεπώς, το master στην «Παιδαγωγική του Μπαλέτου» από τη Διεθνή Ακαδημία Χορού «Pacho Kladioevon» της Σόφιας Βουλγαρίας, το οποίο είναι η βάση για όλα είδη του χορού και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη «Ρυθμική Κινητική Αγωγή» και τον Εκφραστικό χορό, της προσφέρουν όπως τονίζει και η ίδια «τη σιγουριά ότι θα τα καταφέρω να μεταλαμπαδεύσω σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες στα παιδιά της Ρόδου.

Να τους μεταδώσω το πάθος και την αγάπη γι’ αυτή την υπέροχη τέχνη ώστε να αποκτήσουν κινητική καλλιέργεια αλλά κυρίως την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Ειδικά το πρόγραμμα της «Ρυθμικής Κινητικής Αγωγής» προσφέρει στα παιδιά την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την κοινωνικοποίηση, αναγνωρίζοντας στα μέλη του σώματός τους τη δυνατότητα έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους μέσα από παιχνίδια και αυτοσχεδιασμό.

Εδώ εμπλέκεται άμεσα και η μουσική προσφέροντας την κατανόηση των ρυθμών, της ποιότητας της κίνησης και την ανάλογη αντίδραση, συγκέντρωση, μνήμη και αυτοπειθαρχία. Και συμπληρώνει και καλλιεργεί με ευχάριστες μεθόδους την αύξησης του συναισθήματος, την νοητική και την κινητική εξέλιξη του διδασκόμενου παιδιού.    

Στόχος μου είναι να διαδραματίσω ένα βασικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας με την προσωπική μου σφραγίδα και με την ελπίδα αυτό να εξελίσσεται συνεχώς μέσα από τη διά βίου εκπαίδευση.

Μαζί με τις δασκάλες των σχολών μας αποτελούμε μια δυνατή ομάδα και με την καθοδήγηση της μητέρας μου Μάρι Γκίκα, έχουμε δημιουργήσει ένα συνεργατικό πλαίσιο στη βάση της ευεξίας και της ανάτασης των μαθητών μας αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας των τριών σχολών μας».