Σύσκεψη για τα “κόκκινα” δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων

Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τα θέματα που έχουν προκύψει με τα δάνεια επιχειρήσεων που συνδέονται με υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού με τους εκπροσώπους της PQH, που λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθώς οι προθεσμίες για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας που έχουν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες που έκλεισαν, είναι πλέον ασφυκτικές και θα υπάρξουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, ακόμη και για βιώσιμες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση υπήρξε αδυναμία εξεύρεσης λύσης και κάποιας διευθέτησης, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις συγκεκριμένες τράπεζες, πρέπει να εξοφληθούν εντός 8ετίας, η οποία συμπληρώνεται το 2021-2022.

Την ίδια στιγμή τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις συστημικές τράπεζες, μπορεί να ρυθμιστούν σε χρονικό διάστημα έως και 20ετίας, γεγονός που συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος όσων επέλεξαν συνεταιριστικές τράπεζες, την ΑΤΕ ή το ΤΤ, και οι οποίοι βέβαια ουδεμία ευθύνη φέρουν για την κατάληξη των ιδρυμάτων αυτών.

Μάλιστα έγκυροι νομικοί κύκλοι έχουν θέσει και θέμα αντισυνταγματικότητας, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο με νομοιετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η θέση της Τραπέζης της Ελλάδος, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα τόσο ο υπουργός Θεοχάρης, όσο και ο υφυπουργός Κόνσολας, έθεσαν στο τραπέζι εναλλακτικές, όπως την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου, για δεύτερη ευκαιρία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ευήκοα ώτα, ακριβώς λόγω του θεσμικού πλαισίου.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απαιτεί ορθολογική αντιμετώπιση.
Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού τέθηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των δανείων σε υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, όπως οι Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως η εξαιρετικά λεπτή άσκηση στήριξης των υγιών επιχειρήσεων και ανακάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών χωρίς να στραγγαλιστεί η τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να υλοποιηθεί με επαγγελματισμό, δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια που θα τεθούν σε εφαρμογή για τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών πρέπει να ισχύσουν και για τους δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να διαχωριστούν οι περιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν υγιή χαρακτηριστικά και κερδοφορία σε ό, τι αφορά στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Διευθυντής Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος και επόπτης της PQH κ. Γεώργιος Πάσχας, η πρόεδρος της PQH κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο CEO της PQH κ. Ξάνθος Βράχας, και ο Γενικός Διευθυντής της PQH κ. Πολύβιος Ονουφρίου.