Συγκλονιστική εκδήλωση για τους Εβραίους της Ρόδου με τη μαρτυρία του Σάμυ Μοντιάνο

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης 
Δημοσιογράφος

 

Συ-γκλο-νι-στι-κό ήταν αυτό που παρακολουθήσαμε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο θερινό κινηματοθέατρο "Ρόδον" για τον Σάμυ Μοντιάνο.

Ο 89χρονος -ένας από τους τρεις τελευταίους επιζώντες από το Ολοκαύτωμα Εβραίους της Ρόδου- περιέγραψε μπροστά στην κάμερα του "Σίνε Σεβαλιέ" όσα έζησε εκείνη την εφιαλτική περίοδο από τη Ρόδο μέχρι τα κολαστήρια του Αουσβιτς, όντας μόλις 14 χρόνων τότε.

Ήταν μια ταινία-ράπισμα στον ναζισμό, τον φασισμό, την τραγωδία του πολέμου, την απανθρωπιά αλλά και ένα μάθημα γνώσης για όλους -και κυρίως για τις νέες γενιές- για τα μαρτύρια ενός λαού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου!

Ο Σάμυ Μοντιάνο με τα άψογα ελληνικά του χρωματισμένα με τη ροδίτικη προφορά, μίλησε για τη ζωή του από μικρό παιδί στη Ρόδο, για το ταξίδι των 1600 Εβραίων του νησιού μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν όλοι από τους Γερμανούς, για τον πατέρα του, την αδελφή του Λουκία οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα κολαστήρια.
 


Για δύο ώρες ο Σάμυ εξιστορούσε όλα όσα έζησε μπροστά σ’ ένα αμίλητο και δακρυσμένο κοινό που είχε κυριολεκτικά κατακλύσει το "Ρόδον"."Ηταν μια βραδιά από εκείνες που μένουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων εκείνων που άκουσαν τον Σάμυ να τους διηγείται για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Εβραίοι της Ρόδου και ολόκληρου του κόσμου.

Από τους 1600 Εβραίους της Ρόδου σώθηκαν τελικά μόνο 150 και ο Σάμυ διερωτάται στο τέλος "γιατί δεν ήταν κι αυτός μεταξύ των θυμάτων" , δίνοντας όμως, την εξήγηση ότι "τον επέλεξε ο Θεός να ζήσει για να φωτίσει τον ελεύθερο κόσμο για την ανείπωτη τραγωδία των ομοθρήσκων του από τις θηριωδίες των Γερμανών."

Η πρωτοποριακή αυτή ταινία είναι ένα θαυμάσιο΄σκηνοθετικό έργο από τη Δέσποινα Μαζαράκη, τον Γιώργο Τζεδάκη και τον Δημήτρη Κόκκινο με μουσική από τον Αντώνη Κυζούλη. Είναι ακόμα μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου στο πλαίσιο μια σειράς και άλλων ταινιών όπου η επόμενη θα είναι το "κοντσετραμέντο" της Ρόδου. Το ίδρυμα διά του προέδρου του Μάνου Κόκκινου απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σάμυ Μοντιάνο.

(Λυπούμαι αλλά θα πρέπει να επισημάνω την απουσία από την εκδήλωση των λεγόμενων "τοπικών αρχών". Δεν έδωσε το “παρών” ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, ενώ εάν ήταν ο Ρέμος, θα ήταν "όλοι πρώτο τραπέζι πίστα"!..)

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Τζεδάκης)