Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πλάνο προβολής της Περιφέρειας

Με βασικό θέμα την έγκριση προγραμματισμού των δράσεων, για την τουριστική προβολή συνεδρίασε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Το πλάνο βασίζεται όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση  σε  20 δράσεις και αφορά 49 νησιά.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στον κ Γιάννη Φλεβάρη για την απώλεια της μητέρας του.

Σημειώνεται πως  η συνεδρίαση, άρχισε χωρίς τη διαδικασία της ενημέρωσης παρότι τη ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανώλης Γλυνός.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξήγησε τη φιλοσοφία του  νέου τριετούς προγράμματος προβολής  για όλα τα νησιά.  Μίλησε  όμως και για το πλάνο προβολής που υλοποιήθηκε στην προηγούμενη θητεία.  Αναφέρθηκε στη συνεργασία με  φορείς του τουρισμού και την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια αναλύθηκε το πλάνο προβολής από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τουρισμού  κ. Δημήτρη  Πασχαλίδη .  Πάντως και σε αυτή τη θητεία όπως τονίστηκε θα υπάρξει συμμετοχή σε διεθνής εκθέσεις, συνεργασία με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως και με αεροπορικές εταιρείες για την προβολή.

«Το πείραμα της συνεργασίας είναι παλιά συζήτηση. Σε όλο τον πλανήτη  δαπανάται   από  0,55 έως 1% του ΑΕΠ που παράγεται από τον τουρισμό . Εμείς στην Ελλάδα απέχουμε έτη φωτός. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ και του υπουργείο είναι απαράδεκτα χαμηλός. Η ΠΝΑΙ είναι πρώτη σε δαπάνη για τον τουρισμό. Για την απόφαση μας αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλος ο προϋπολογισμός και η αρμόδια διεύθυνση στην ΠΝΑΙ είναι υποστελεχωμένη», είπε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε όμως και παράπονο γιατί , όπως είπε, η ΠΝΑΙ δεν έχει λάβει χρήματα για την προβολή από το κράτος.

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ για αυτό το πλάνο τουριστικής προβολής από την κυβέρνηση για το πλάνο που εφαρμόσαμε . Παρά τις  υψηλές επιδόσεις μας.  Ανακοίνωσαν πριν δύο χρόνια  ότι θα δίνονταν στην ΠΝΑΙ ένα κονδύλι. Αυτό εδώ και δύο χρόνια δεν ήρθε ποτέ. Στηρίζουμε τις δράσεις μας σε ίδιους πόρους», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ερωτήματα συγκεκριμένα για τα στοιχεία που αφορούν τα έσοδα από τον τουρισμό την συγκρότηση φορέα για τη διαχείριση  κρίσεων αλλά και την κρουαζιέρα έθεσε από την παράταξη του κ. Γλυνού ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης.

Ερωτήματα έθεσε  από την ίδια παράταξη και ο κ. Άγγελος Ανανίας.

«Ποιος είναι ο λόγος που ακολουθούμε τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ουσία δεν είναι να αντιπολιτεύομαστε. Η Περιφέρεια μας έχει εξαίρετα μυαλά και τεχνογνωσία. Ποιος τότε ο ρόλος ο δικό μας; Προεκλογικά είχατε δεσμευθεί για  ξεχωριστή ταυτότητα για  κάθε νησί», τόνισε θέτοντας ερωτήματα ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μειοψηφίας κ. Νίκος Γερονικόλας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για τη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε πως υπάρχει συνεργασία και  με εταιρεία για τη διαχείριση κρίσεων. “Οι μόνοι που χειρίστηκαν σωστά το προσφυγικό ήμασταν εμείς. 

Τα νησιά στο  Βόρειο Αιγαίο βούλιαξαν . Αυτό δεν συνέβη στο Νότιο Αιγαίο.Έχουμε συνεργασία για τη διαχείριση κρίσεων.  Αναφέρω ότι συνεργαζόμαστε με εταιρεία που είναι ελληνική . Δεν είναι όμως αυτό στο πλάνο προβολής. Είναι διαχείριση εσωτερική”, δήλωσε ο κ Χατζημάρκος.

Η εισήγηση για την προβολή του Νοτίου Αιγαίου
Το πλάνο της προβολής στηρίζεται  σε 20 δράσεις  τις οποίες ανέλυσε ο Περιφερειάρχης και  είναι:
1. Παραγωγή διαφημιστικών βίντεο της ΠΝΑΙ
2. Δημιουργία τράπεζας φωτογραφικού υλικού της ΠΝΑΙ
3. Εικαστική και δομική  αναβάθμιση του τουριστικού portal
4. Περαιτέρω σχεδιασμός και ανάπτυξη του Blog της ΠΝΑΙ
5.. Διαχείριση του τουριστικού portal της ΠΝΑΙ

6. Δημιουργική απεικόνιση creative brand και  story telling
7. Επικαιροποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της ΠΝΑΙ και δημιουργία και διαχείριση του περιεχομένου τους.
8. Επανασχεδιασμός  και υλοποίηση πλάνου δημοσιότητας
9. Πλάνο προβολής και δημοσιότητας  του τουριστικού προιόντος της ΠΝΑΙ σε εθνικής και τοπικής εμβάλειας ΜΜΕ

10. Πλάνο προβολής και δημοσιότητας  του τουριστικού προιόντος της ΠΝΑΙ σε Διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ
11.  Στοχευμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις
12. Εκπόνηση μελετών τουριστικής κίνησης  και προφίλ τουριστών
13. Ενέργειες προβολής  Β2Β
14. Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις Road Shows και  Workshops
15.  Φιλοξενίες

16.Συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες και tour opereitors
17. Προωθητικό υλικό / αναμνηστικά δώρα
18.  Συνέδρια ημερίδες  εκδηλώσεις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις
19. Digital info points
20. Διάφορα

Μ. Γλυνός: Διαβούλευση κάνατε για το πλάνο προβολής;
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανώλης Γλυνός που τόνισε πως το πλάνο προβολής τέθηκε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια!

“Πρέπει να δούμε όχι πως βγαίνεις έξω αλλά και πως βγαίνεις μέσα. Δεν διαφωνούμε με την υλοποίηση προγράμματος προβολής.Έπρεπε να όμως  είχε γίνει διαβούλευση με τους δήμους για να έχει τη θετική γνώμη τους τα επιμελητήρια και την επιτροπή τουρισμού στην οποία μετέχουν και  μέλη της αντιπολίτευσης..  Όλοι ενδιαφερόμαστε για τον ποιοτικό τουρισμό. Οι αριθμοί στο νότιο Αιγαίο είναι πολύ καλοί. Υπάρχουν και φωνές που πρέπει να τις ακούσουμε . Λένε πως η αγορά δεν εισέπραξε ανάλογα με τους αριθμούς των αφίξεων”, τόνισε ο κ. Γλυνός

Όμως η προβολή όπως τόνισε ο κ. Γλυνός πάει χαμένη αν δεν είναι στη σωστή κατάσταση οι υποδομές. Υποδομή είναι όπως τόνισε και το οδικό δίκτυο που δεν είναι σε καλή κατάσταση.
«Κονδύλια πρέπει να διαθέσουμε για την οδική συμπεριφορά και την οδική παιδεία», τόνισε.

Ωστόσο η πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου θέλησε να επαναφέρει τον κ. Γλυνό στο θέμα … της προβολής  λέγοντας του να επικεντρωθεί σε αυτό.

Την άποψη ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα προβλήματα των εργαζομένων εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης.

Χ. Κόκκινος: Επιτακτική ανάγκη η διαβούλευση
«Είναι σημαντικό το θέμα που συζητάμε. Είμαστε υποχρεωμένοι ακούγοντας την  κοινωνία και τις ανάγκες να προωθήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Κανείς δεν παραγνωρίζει πως υπάρχει μια προσπάθεια εδώ και χρόνια.  Είναι  επιτακτική ανάγκη  όμως να υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό», τόνισε ο Επικεφαλής της παράταξης Πνοή Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος που αναφέρθηκε και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Αναφορά έκανε ο κ. Κόκκινος και στον τομέα της κρουαζιέρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν γίνεται να αφήνεται ο τομέας στην τύχη του.  Δεν γίνεται όπως τόνισε στη Ρόδο να καταπλέουν πλέον πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια λόγω συγκυριών και όχι βάση προγραμματισμού.

Γ. Κρητικός στη μειοψηφία:Είστε μίζεροι
Ωστόσο για μιζέρια κατηγόρησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Κρητικός που υπερασπίστηκε την πολιτική της ΠΝΑΙ στον τομέα του τουρισμού. Κατηγόρησε δε την προηγούμενη δημοτική αρχή για λάθη στο θέμα του μεταναστευτικού.

Π. Κουνάκης: Ήταν για όλους τα καλά αποτελέσματα;
Την άποψη ότι χρειάζεται δικαιότερη διάχυση του οικονομικού αποτελέσματος στον τουρισμό εξέφρασε  ο κ. Π Κουνάκης από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

«Προφανώς δεν κερδίσαμε τις εκλογές. Εκφράζουμε όμως ανθρώπους που δεν καρπώθηκαν την επιτυχία στον τουρισμό. Πιστεύω ότι χρειάζεται δικαιότερη διάχυση του οικονομικού αποτελέσματος.  Αρκετοί έμποροι στρέφονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και βλέπουμε πως κινείται η κυβέρνηση. 

Στην προηγούμενη θητεία είχα καταθέσει πρότασσα για την ανάλυση στοιχείων αφίξεων και προφίλ τουριστών στις πύλες εισόδου. Προτείνουμε στις εκθέσεις να μετέχουν και έμποροι.  Αν τα πράγματα είναι τόσο καλά στον τουρισμό και η κ. Παπαβασιλείου θα ήταν ανάμεσα μας», είπε  στην τοποθέτηση του ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης  εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια των παρισταμένων.

Κ. Χρυσοχοίδης: Γιατί δεν εστιάζουμε στο πλάνο;
«Αρκετοί δεν κατάλαβαν το σημερινό θέμα. Δεν τοποθετήθηκαν οι συνάδελφοι για τις δράσεις που περιλαμβάνει το πλάνο  για την προβολή των νησιών της Περιφέρειας’, είπε ο  εντεταλμένος  Τουρισμού κ. Χρυσοχοίδης.

Με αφορμή την αναφορά του κ. Ντουνιαδάκη  σε γεύματα που παρέθεσε η ΠΝΑΙ στο πλαίσιο της προβολής, ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε πως χάρη σε αυτά σώθηκε η παρτίδα όταν υπήρχε το πρόβλημα με το μεταναστευτικό.

«Η ψυχολογία που έχουμε διαμορφώσει και το κλίμα γενικότερα θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα”, τόνισε.

Περίσσεψε η υποκρισία
Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζημάρκος τόνισε μεταξύ άλλων.
«Ποτέ δεν είχε δοθεί η δυνατότητα στα μικρά νησιά να είναι παντού.  Μας ρωτήσατε τι κάνουμε για την κρουαζιέρα. Δεν έχετε παρακολουθήσει;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με υποκρισία.  Διαβούλευση έχουμε κάνει  και  στα νησιά. Όπου μας έχει ζητηθεί συνδράμουμε με χρήματα και δράσεις. Είμαι λοιπόν,  πολύ περήφανος για το θεατρινιλίκι  της ΠΝΑΙ που την έφερε στην πρώτη θέση. Στα αιτήματα της αγοράς λέμε ναι και δεν  κόβουμε τίποτε», είπε ο Περιφερειάρχης.

Με αφορμή την αναφορά για την προβολή που γίνονταν για τη Ροδο σε ποταμόπλοιο παλαιότερα ο κ. Χατζημάρκος είπε: “Την εποχή που δεν εγκρίνονταν οι δράσεις από τον επίτροπο  γίνονταν οι δράσεις στα ποταμόπλοια  όπου ένας άνθρωπος με μια τσάντα πλήρωνε για τα … panina. Κάναμε δουλειά στα πιο δύσκολα χρόνια στον τουρισμό και αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό. Κάναμε crisis managment μόνοι μας”.

Η ψηφοφορία
Τελικά το πλάνο προβολής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Παρόν ψήφισε η παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού. “Η παράταξη μας ψηφίζει παρόν δήλωσε  ο κ. Γλυνός. Λευκό από τον κ.Κόκκινο αν και η κ. Γαμπιεράκη από την παράταξη του ψήφισε υπέρ του πλάνου.

Πηγή: skyrodos.gr