«Πήγε η γάτα στο χορό αποσπερίζοντας με παραμύθια» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για τη διετία 2019-2020 έχουν θέμα «ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, διοργανώνει δύο εκδηλώσεις με παραμύθια από την πλούσια λαϊκή μας παράδοση.

Τα λαϊκά παραμύθια έχουν διεθνώς αναγνωριστεί ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι να κατακτήσει την υφήλιο η δύναμη της εικόνας, που παραδόξως περιορίζει τη φαντασία και τη σπρώχνει σε περίεργους δρόμους, τα παραδοσιακά παραμύθια διασκέδαζαν μικρούς και μεγάλους, όταν στο τέλος της ημέρας ενήλικες και παιδιά μαζεύονταν στο σπίτι πριν τον ύπνο. Η τέχνη του παραμυθά είχε μεγάλη απήχηση και η αφήγηση προσαρμοζόταν στο ακροατήριο.

Από κοινό αγαθό, σε πιο πρόσφατες εποχές τα παλιά παραμύθια πέρασαν στη δικαιοδοσία των λαογράφων, που κατάφεραν να διασώσουν πολλά σε εκδόσεις που σήμερα είναι πολύτιμες. Με την αλλαγή στον τρόπο ζωής τα παραμύθια "εξυγιάνθηκαν" και, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, συχνά ευτελίστηκαν για να καταστούν -υποτίθεται- εύπεπτα για τα παιδιά, μια και οι μεγάλοι διασκεδάζουν πια αλλιώς. 

Η ιδέα μας είναι να γυρίσουμε για λίγο πίσω το ρολόι, σε καιρούς που η υφήλιος δεν κινδύνευε από την κλιματική αλλαγή, την καταπίεση της τεχνολογίας και τα διαρκή οπτικά ερεθίσματα που μας περιβάλλουν. Θα προσπαθήσουμε, με τη συμμετοχή σας, να ξαναθυμηθούμε παλιά παραμύθια και την εμπειρία της τέχνης του παραμυθά με τη βοήθεια μεγάλων Ελλήνων λαογράφων, όπως ο Γ. Α. Μέγας (1893-1976) και η μαρτυρική Μαρία Λιουδάκη (1894-1947), αλλά και σύγχρονων, όπως η Άννα Αγγελοπούλου και ο Κώστας Καφαντάρης.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων 28-29 Σεπτεμβρίου 2019.

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ» για τα παιδιά
Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης 
κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ.
Παραμύθια θα αφηγηθούν στα παιδιά η Καίτη Παρασκευά και η Μαρία Πάσσαρο, με μουσική συνοδεία από την Άννα Νικητιάδη (κρουστά νέυ) και τον Δημήτρη Γεωργαλίδη (κιθάρα).

«ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ» για τους μεγάλους
Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας
οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.
Παραμύθια θα μας διαβάσουν οι Χαρούλα Γιακουμάκη, Βασίλης Ευαγγελάκης, Γιάννης Ελενίτσας, Δήμητρα Κοτλίδα, Ζαμπέτα Μαγκαφά, Γεωργία Μαντικού, Μαριέττα Μανέττα, Αριστείδης Μιαούλης, Χαρά Παλαμιδά, Σωτήρης Πατατούκος, Παναγιώτης Τσακίρης και Μιχάλης Τσίκκης.
Τους υποστηρίζουν η Ευαγγελία Δήμα και ο Στάθης Ευαγγελινίδης. 
Συμμετέχουν επίσης μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Ρόδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα παραμύθια της δεύτερης εκδήλωσης περιέχουν στοιχεία που δεν προσεγγίζονται εύκολα από τα παιδιά.