Παραγράφηκε το αδίκημα της απάτης για δύο κατηγορούμενους

Για απάτη από κοινού και κατ’ επάγγελμα κατηγορούνταν 74χρονος και 60χρονος οι οποίοι δικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου και με τον νέο Ποινικό Κώδικα έπαυσε εφ’ όρου λόγω παραγραφής.

Οι δύο άνδρες το Φεβρουάριο του 2017 είχαν καταδικαστεί ερήμην από το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) το οποίο και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι καταδικασθέντες άσκησαν ωστόσο έφεση η οποία εξετάστηκε προχθές από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο και έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 74χρονος και ο 60χρονος φέρονταν το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2008 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2008 να εμφανίστηκαν σε συμπολίτη μας και να δήλωσαν ψευδώς πως ο 74χρονος είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος στον τομέα του εμπορίου και των τεχνικών κατασκευών με έδρα επιχείρησης στην Αθήνα σε μεγάλο ιδιόκτητο χώρο.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι ο 74χρονος  έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ότι είναι αρχιτέκτονας μηχανικός με ιδιόκτητο παραλιακό τουριστικό κατάλυμα στην Κέρκυρα, ότι είχε γνωριμίες στον ΕΟΤ και μπορούσε να βοηθήσει τον συμπολίτη μας για την επιχορήγηση της ανέγερσης τουριστικού καταλύματος και ότι πρόσφατα είχε πουλήσει σε τρίτο άτομο ακίνητο αξίας 400.000 ευρώ.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνταν επίσης πως με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να πείσουν τον συμπολίτη μας να δώσει στον 74χρονο επί πιστώσει εμπορεύματα – είδη ρουχισμού για μεταπώληση συνολικής αξίας με τον ΦΠΑ 48.477 ευρώ καθώς και εμπορεύματα είδη ρουχισμού για προσωπική χρήση αξίας 3000 ευρώ. Για τα εμπορεύματα αυτά ο 74χρονος φέρεται να έδωσε για την πληρωμή τους στον συμπολίτη μας επιταγή η οποία είπε πως είναι μέρος των χρημάτων που πήρε για την πώληση του ακινήτου των 400.000 ευρώ.

Ωστόσο η επιταγή αυτή δεν πληρώθηκε κατά την εμφάνισή της και σφραγίσθηκε ελλείψει διαθέσιμων κεφαλαίων ενώ για τα εμπορεύματα τελικά πληρώθηκε μόνο το ποσό των 1500 ευρώ ζημιώνοντας τον συμπολίτη μας με το ποσό των 49.477 ευρώ.