«Η Ρόδος, η βασίλισσα της Μεσογείου και η Wall Street της εποχής της»

Την Τέταρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 20:00 στη Νέα Πτέρυγα Του Νεστορίδου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης θα γίνει η παρουσία  του βιβλίου  «Η Ρόδος. Η βασίλισσα της Μεσογείου και η Wall Street της εποχής της»,  του Roberto Timo, που αναφέρεται στην ιστορία της Ρόδου κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Η Ρόδος συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόοδο της ανθρωπότητας: για τέσσερις και μισό αιώνες βρισκόταν στο «κέντρο του κόσμου». Πρόκειται για μια «ευκίνητη ιστορία» για το πώς η Ρόδος κατόρθωσε σχεδόν να μονοπωλήσει το εμπόριο σιτηρών, την κύρια πρώτη ύλη του αρχαίου κόσμου, για στο πώς έγινε η «Wall Street» της εποχής της και πώς ο πλούτος της προσέλκυσε ταλέντα: καλλιτέχνες, μελετητές και επιστήμονες, που κατέστησαν τη Ρόδο κοσμοπολίτικη και δημιουργική πόλη.

Η ανάγνωση θα είναι μια διαδρομή μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια: πώς η Ρόδος σχεδιάστηκε ως μια «ιδανική πόλη», τα απόρθητα τείχη της, τα λιμάνια της (χρησιμοποιήσιμα ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ανέμου), τη δύναμη του στρατιωτικού της στόλου, τα τεχνολογικά ασύγκριτα ναυπηγεία, πώς ο νόμος περί ασφάλισης και πλοήγησης γεννήθηκε στη Ρόδο, το επιτυχημένο μοντέλο κοινωνικής συνοχής. Και τότε θα υπάρχουν επίσης αριστουργήματα τέχνης, φιλόσοφοι, σοφοί, αθλητές, ο Κολοσσός, η Νίκη της Σαμοθράκης…
 

Η Ρόδος ήταν επίσης το μοντέλο όλων των επομένων ναυτικών δημοκρατιών: οι ομοιότητες της Βενετίας με τη μεγαλοπρέπεια της, 1500 χρόνια αργότερα, με την Ελληνιστική Ρόδο είναι εντυπωσιακές! Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Νίκος Νικολάου, η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετάνιας κ. Ράνια Κοσιώρη και ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας κ. Νικολός Φαρμακίδης.

Η εκδήλωση τέλει υπο την αιγίδα του Ιταλικου Προξενειου στη Ρόδο. Το κέρδος των βιβλίων που θα πωληθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα μεταφερθεί στο Ορφανοτροφείο της Ρόδου.