«Οι θησαυροί της Ρόδου» από τις “Ανοικτές Πόρτες”

«Οι θησαυροί της Ρόδου» από τις “Ανοικτές Πόρτες”

«Οι θησαυροί της Ρόδου» από τις “Ανοικτές Πόρτες”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1167 ΦΟΡΕΣ

Όπως κάθε χρόνο, για 10 συνεχόμενα χρόνια, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου συνδέεται με τις “Ανοικτές Πόρτες”, τη δική μας εκδοχή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το φετινό θέμα είναι “Οι Θησαυροί της Ρόδου”.

Οι “Ανοικτές Πόρτες 2019”, που συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι αφιερωμένες στην Πολιτιστική Κληρονομιά ως Ανθρώπινο Δικαίωμα. Το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει «Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική - πολιτιστική ζωή της κοινότητάς του, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της».

Τα πολιτιστικά δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορούν να προσδιοριστούν ως το δικαίωμα της πρόσβασης, της συμμετοχής και της απόλαυσης. Αυτά περιλαμβάνουν και το δικαίωμα του καθενός, ατομικά ή συλλογικά, να γνωρίζει, να κατανοεί, να επισκέπτεται, να κάνει χρήση, να διατηρεί, να αναπτύσσει και να ανταλλάσει πολιτιστικές δημιουργίες και αγαθά.

Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε χθες, με ομιλίες της Δρ. Ιωάννας Χριστοφοράκη, Αρχαιολόγου – Ερευνήτριας της Ακαδημίας Αθηνών και του Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρου – Υποψήφιου Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και θα ακολουθήσει εορταστική δεξίωση στον εξώστη με μοναδική θέα στο λιμάνι.

Τις επόμενες ημέρες αύριο Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι, φυσικά, η Παλιά Πόλη. Η λότζια – σκεπαστή στοά – της Καστελλανίας, στην πλατεία Ιπποκράτους, θα φιλοξενήσει το Κέντρο Πληροφόρησης των “Ανοικτών Πορτών 2019”. Εκεί θα προμηθευτείτε χάρτες, μοναδικά αναμνηστικά των “Ανοικτών Πορτών” και θα λάβετε πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα.

Ειδικά σχεδιασμένοι χάρτες θα σας οδηγήσουν στα 15 συμμετέχοντα μνημεία, κάποια γνωστά και κάποια όχι, και θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την Παλιά Πόλη με έναν συνολικό, περιεκτικό και ανεξάρτητο τρόπο.
Σε συνέχεια του καινοτόμου χαρακτήρα των “Ανοικτών Πορτών” για πρώτη φορά το 2016 παρουσιάσαμε το ψηφιακό - διαδραστικό παιχνίδι πολιτιστικής κληρονομιάς "Ρόδος 1521". Φέτος μάλιστα θα παρουσιαστεί το νέο παιχνίδι “Οι Θησαυροί της Ρόδου”.

Μπορείτε - κατά τη διάρκεια των “Ανοικτών Πορτών” - να το “κατεβάσετε” ως εφαρμογή στο κινητό σας και να παίξετε στο πραγματικό περιβάλλον της Παλιάς Πόλης. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου/ΤΕΠΑΕΣ/Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής σε συνεργασία με τη RICHeS.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 θα πλαισιώσει τις “Ανοικτές Πόρτες 2019” με στατικά και διαδραστικά panels που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών. Θα τοποθετηθούν τρία στατικά panels με πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία και οκτώ διαδραστικά panels που θα αναπτύσσονται με τη συμμετοχή και τις απαντήσεις των συμμετεχόντων.

Στην Τάφρο (Πύλη D’ Amboise) μόνο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ώρες 13:00 - 16:00. Όπως πάντα θα είναι διαθέσιμο ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (ηλικίας 6 - 12 ετών) από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου.

Η φετινή δραστηριότητα θα έχει στο επίκεντρό της το Δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει, να χαίρεται και να μοιράζεται με τους άλλους τα πολιτιστικά αγαθά. Αύριο Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στην Τάφρο (Πύλη D’ Amboise), ώρες 11:00, 12:30 και 14:00.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων