Νίκος Βρούχος: «Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που χάνει ο ένας στους δύο ξενοδόχους στη Ρόδο, αυτή τη στιγμή…»!

Μετά το μεγάλο χτύπημα, κι αφού συνέλθεις λίγο από το σοκ, μετράς τις πληγές σου!

Δεν είμαστε ακόμα σ’ αυτό το σημείο, σε σχέση με τις βαρύτατες ζημιές που υπέστησαν οι ξενοδόχοι από την πτώχευση του Thomas Cook, αλλά τα πρώτα “φέσια” έγιναν αριθμοί, τα νούμερα που ακούγεται ότι χάνουν οι ξενοδόχοι είναι πολύ μεγάλα και βέβαια οι επιπτώσεις σε εργαζόμενους στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και στην αγορά δεν είναι μετρήσιμο πόσες και ποιες θα είναι!

«Ο ένας στους δύο ξενοδόχους στη Ρόδο έπαθε ζημιά και κάποιοι πολύ μεγάλη…» τονίζει ο ξενοδόχος Νίκος Βρούχος, εκ των… εμπειρότερων αφού είναι η δεύτερη φορά που αναγκάζεται να υποστεί τις συνέπειες της πτώχευσης ενός τουριστικού οργανισμού.

Δέχεται να κάνει αυτή την κουβέντα ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, ενώ το τηλέφωνό του χτυπάει συνεχώς, με τις πιο πολλές κλήσεις να είναι από ξενοδόχους που του τηλεφωνούν για ανταλλαγή πληροφοριών και μια πρώτη αποτίμηση.

Δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να πει τούτη εδώ την ώρα, ούτε τα ποσά που ακούγονται στην πιάτσα ότι χάνει ο καθένας μπορεί να επιβεβαιώσει. Ωστόσο η πρωτογενής μαρτυρία ενός …. πληγέντος, σ’ αυτήν εδώ την περίοδο έχει την αξία της.

Τι συμβαίνει κ. Βρούχο, ήταν κεραυνός εν αιθρία ή αιφνιδιαστήκατε κι εσείς;
O Thomas Cook είχε οικονομικά προβλήματα τα οποία μας διαβεβαίωσαν τον Ιούνιο ότι είχαν επιλυθεί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει η Κινεζική εταιρεία Fosun, με την ανάληψη του 75% του μετοχικού κεφαλαίου του Thomas Cook. Για άγνωστους λόγους, τις τελευταίες ημέρες, αιφνιδίως, πρόεκυψε ένα νέο κενό 200 εκατ. λιρών για το οποίο η Fosun ζήτησε δανεισμό εκ μέρους του τουρ οπερέιτορ, αλλά η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να εγκρίνει την εγγύηση του δανεισμού αυτού οπότε και ο Thomas Cook κηρύχθηκε σε πτώχευση. Είναι τεράστια η ζημιά.

Και χοντρό το παιχνίδι;
Η πραγματικότητα είναι ότι το Γερμανικό και το Σκανδιναβικό κομμάτι ήταν κερδοφόρα. Δυστυχώς το Βρετανικό είχε τόσο μεγάλες ζημιές που συμπαρέσυρε κι αυτά. Το Σκανδιναβικό το έσωσαν οι Σκανδιναβικές κυβερνήσεις, Δυστυχώς, το Γερμανικό που ήταν και το μεγαλύτερο, περίπου το 60% του Thomas Cook, δεν στηρίχθηκε επίσης από τη Γερμανική κυβέρνηση και πτώχευσε. Το Γερμανικό κομμάτι είναι ωστόσο αυτό που επηρεάζει τη Ρόδο. Το μεγαλύτερο πλήγμα επομένως προήλθε σ’ εμάς από την πτώχευση του Γερμανικού τμήματος, ενώ το ίδιο έγινε και με την Κρήτη.

Το οποίο Γερμανικό τμήμα πτώχευσε το πρωί της Τρίτης, δηλαδή ένα εικοσιτετράωρο αργότερα!
Βέβαια, μετά το συμβάν της Δευτέρας υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες διάσωσης.

Ο Σκανδιναβικός βραχίονας έχει σωθεί στα σίγουρα;
Με αυτά που κι εμείς πληροφορούμαστε φαίνεται ότι σώθηκε. Όλα τ’ άλλα όμως: Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία και άλλοι, τελείωσαν. Μέχρι στιγμής, η μόνη καλή είδηση στην κατάσταση αυτή είναι ότι σώθηκε η Condor, θυγατρική του Thomas Cook οπότε ελπίζουμε ότι οι υπόλοιποι τουρ οπερέιτορ θα καλύψουν τα σπασμένα. Οι πελάτες που είναι για Ρόδο θα ψάξουν να βρουν εναλλακτική σε άλλους τουρ οπερέιτορ.

Είναι πράγματι τόσο μεγάλη η οικονομική ζημία για τους ξενοδόχους στη Ρόδο; Φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ;
Φημολογείται πράγματι ότι είναι 80 εκατομμύρια η ζημιά στη Ρόδο. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Όλη η ζημιά είναι στα ξενοδοχεία. Το σύστημα του Thomas Cook ήταν να πληρώνει τους λογαριασμούς 75 έως 90 μέρες μετά την αναχώρηση των πελατών. Επιπλέον από 1ης έως 30 Σεπτεμβρίου το λογιστήριο του Thomas Cook ήτανε πάντα κλειστό. Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι λογαριασμοί που πληρώθηκαν ήταν τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. Άρα στην πραγματικότητα, όλη η υψηλή περίοδος χάνεται.

Η μεγαλύτερη ζημιά που έχει πάθει ξενοδοχειακός Όμιλος στη Ρόδο, φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ; Και στο σύνολό της η ζημιά για όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ;
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Και η δική σας εταιρεία παρουσιάζει ζημιές! Σε ένα από τα ξενοδοχεία σας το «Καλυψώ Πάλας» είχατε αποκλειστική συνεργασία με τον Thomas Cook!
Ακριβώς, έτσι είναι.

Ενώ εσείς προσωπικά έχετε πάθει κι άλλη μεγαλύτερη ζημιά, με Ιταλικό τουρ οπερέιτορ τα προηγούμενα χρόνια!
Πριν 10 χρόνια με το TEOREMA, τον Ιταλό τουρ οπερέιτορ όπου κι εκείνος πτώχευσε και μας άφησε τεράστια οικονομική ζημιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Τώρα εδώ πρόκειται για την πτώχευση του νούμερο δύο τουρ οπερέιτορ στον κόσμο. Ωστόσο τότε για εμάς ως εταιρεία, το πλήγμα ήταν πολύ σοβαρότερο.

Δηλαδή κύριε Βρούχο, εσείς προσωπικά έχετε… εμπειρία, στις πτωχεύσεις τουριστικών οργανισμών!
Μπορώ να σας πω ότι περιμέναμε τη φετινή χρονιά για να τελειώσουμε μ’ εκείνο το χτύπημα και ήρθε νέο.

Λένε ότι η σημερινή κατάσταση θα οδηγήσει στο ν’ αλλάξουν χέρια ξενοδοχεία στη Ρόδο! Το βλέπετε κι εσείς αυτό;
Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αντίθετα πιστεύω ότι οι υπόλοιποι τουρ οπερέιτορ θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό έστω και με σκληρότερους όρους. 

Θα ζητήσουν περαιτέρω μειώσεις, εννοείτε;
Είναι ένα πιθανό σενάριο. Θα πιεστούν περισσότερο τα ξενοδοχεία  που έμειναν πάρα πολύ εκτεθειμένα και πρέπει να υπογράψουν νέα συμβόλαια ενώ ήδη έχουν εκδοθεί οι μπροσούρες. Πιστεύω ότι θα υποστούν πίεση του τύπου: «πώς θα σε πουλήσω, δώσε μου χαμηλές τιμές...» και άλλα τέτοια.

Και με τους εργαζόμενους τι γίνεται, και με τους προμηθευτές και την αγορά γενικότερα. Θα τα πάρουν τα λεφτά τους;
Στους εργαζόμενους δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις. Μία πιθανή καθυστέρηση στην καταβολή μισθών μπορεί να υπάρξει. Οι προμηθευτές θα αναγκαστούν να κάνουν υπομονή.