Έχει “καταληφθεί” η Σύμη, καταγγέλλουν οι αστυνομικοί

Επιστολή προς την πολιτική και φυσική της ηγεσία με αφορμή την «απόβαση» περίπου 400 αλλοδαπών (προσφύγων και μεταναστών) στη Σύμη, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, έστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου.

Η επιστολή στάλθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για τη Μετανάστευση κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο και στον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.  Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, ενώ έχει κοινοποιηθεί στον Αστυνομικό Διευθυντή Α΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδ/νησου κ. Μιχάλη Καληωράκη καθώς και στον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Αφορμή για τη σύνταξη και αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στάθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σύμη τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου διαπιστώνοντας με τον τρόπο αυτό την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι διαμένουν οπουδήποτε βρουν, ενώ κοιμούνται ακόμη και σε χαρτόκουτα!

Η κατάσταση στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος Σύμης
Η κατάσταση στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος Σύμης

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τονίζουν πως υπό αυτές τις συνθήκες η τοπική κοινωνία και οι υπηρετούντες αστυνομικοί βρίσκονται στα όριά τους και ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού, να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις ώστε να ενισχυθεί η Σύμη με μόνιμο προσωπικό της αστυνομίας, ενώ θίγουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου της αστυνομίας στο νησί.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού, βρέθηκε σήμερα στο νησί της Σύμης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. 
Τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο πολύπαθο αυτό νησί, δεν μπορούν να μεταφερθούν με φωτογραφίες ή βίντεο, πόσω μάλλον με ένα έγγραφο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε την επικρατούσα κατάσταση, με την παρούσα επιστολή μας. 

Στην πραγματικότητα έχει γίνει απόβαση στο μικρό ακριτικό νησί και έχει ‘’καταληφθεί’’ από τους μετανάστες,οι οποίοι βρίσκονται παντού. Τουλάχιστον -400-  αλλοδαποί βρίσκονται στη Σύμη και έχουν κατακλύσει Αστυνομικό Τμήμα και Λιμεναρχείο, με αποτέλεσμα να κατασκηνώνουν παντού και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Από θέμα συνθηκών υγιεινής δεν γίνεται λόγος, καθότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πού εξυπηρετούν τις προσωπικές τους ανάγκες, καθότι η μία τουαλέτα του Α.Τ. Σύμης σίγουρα δεν επαρκεί.      

Επειδή η τοπική κοινωνία, καθώς και οι εκεί υπηρετούντες Αστυνομικοί, βρίσκονται στα όριά τους, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και τη μεταφορά τους σε ειδικές δομές.
• την αύξηση των οργανικών θέσεων στο Α.Τ. Σύμης προκειμένου να ενισχυθεί με μόνιμη δύναμη.
• την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου που στεγάζεται το Α.Τ. Σύμης, το οποίο παραχωρήθηκε αυθαίρετα και χωρίς τη  συναίνεση της Υπηρεσίας, στο Λιμεναρχείο Σύμης, γεγονός που μας εμποδίζει να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης των μεταναστών –προσφύγων. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Γεώργιος».