Εντυπωσιακή συμμετοχή και φέτος στις “Ανοικτές Πόρτες”

Εντυπωσιακή συμμετοχή και  φέτος στις “Ανοικτές Πόρτες”

Εντυπωσιακή συμμετοχή και φέτος στις “Ανοικτές Πόρτες”

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2187 ΦΟΡΕΣ

Αθρόα ήταν για μια ακόμα φορά η συμμετοχή του κόσμου στη φετινή εκδήλωση "Ανοικτές Πόρτες" που διοργανώθηκαν για 10η συνεχόμενη χρονιά από την ομάδα Rhodes RICHeS στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η εκδήλωση "Ανοικτές Πόρτες" πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ενώ το φετινό θέμα αφορούσε τους "Θησαυρούς της Ρόδου".
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι χιλιάδες συμπολίτες μας, με τους ειδικά διαμορφωμένους χάρτες που προσέφεραν οι εθελοντές των Rhodes RICHeS "όργωσαν" την Παλιά Πόλη της Ρόδου προκειμένου να θαυμάσουν τα υπέροχα μνημεία που για αυτές τις μέρες ήταν προσβάσιμα για το κοινό.

Στο Ρολόι της Παλιάς Πόλης,  η θέα σε μαγεύει...
Στο Ρολόι της Παλιάς Πόλης, η θέα σε μαγεύει...

Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ο κήπος του ιδρύματος Marc de Montalembert, η πύλη d’ Amboise, η Καστελλανία, οι δύο εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία του Αγίου Αρτεμίου, η Παναγιά της Νίκης (γνωστή και ως Παναγιά του Μπούργκου), η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, η μουσουλμανική Βιβλιοθήκη, ο πύργος του Ρολογιού, το Ναυαρχείο, η Εβραϊκή Συναγωγή, τα τζαμιά του Ιμπραήμ και του Σουλτάνου Μουσταφά, αποτέλεσαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα βασικά σημεία τα οποία χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες επισκέφθηκαν ίσως και για πρώτη φορά.

Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό ακόμη καιρό στο νησί μας, οι χιλιάδες συντοπίτες μας περπάτησαν από άκρη σε άκρη στην Παλιά Πόλη προκειμένου να περιηγηθούν στα υπέροχα 15 συμμετέχοντα μνημεία, ενώ εκατοντάδες ήταν και εκείνοι που έλαβαν μέρος στο ψηφιακό- διαδραστικό παιχνίδι "Οι θησαυροί της Ρόδου" που σχεδίασε και δημιούργησε ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Rhodes RICHeS.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των RICHeS κ. Χρίστο Μαλλιαράκη, στα 15 αυτά κτήρια υπήρξαν συνολικά 26.000 επισκέψεις, νούμερο ρεκόρ για την εκδήλωση αλλά και ως συμμετοχή για τους συμπολίτες μας.

Από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα, οπουδήποτε και να βρισκόσουν στην Παλιά Πόλη αντίκριζες ανθρώπους κάθε ηλικίας, παρέες, οικογένειες, μικρά παιδιά, με τους χάρτες στα χέρια ψάχνοντας τα μνημεία που οι "Ανοικτές Πόρτες" φρόντισαν να έχουν προσβάσιμα για το κοινό.

Ο κ. Μαλλιαράκης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου, μιλώντας στη "Ροδιακή", ανέφερε μεταξύ άλλων "η Ρόδος κατέβηκε προκειμένου να γυρίσει την Παλιά Πόλη, ήταν όλοι στο κλίμα των “Ανοικτών Πορτών", ενώ σημείωσε ότι το σημαντικό για τη Rhodes RICHeS είναι να έρθει ο Ροδίτης, να βγει από την καθημερινότητά του και να περιηγηθεί στα μνημεία του τόπου του, να γίνει ενεργός πολίτης, να ενημερωθεί, να συμμετάσχει και να μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές του τόπου στον οποίο μένει.
"Κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, όπως η Παλιά Πόλη, αλλά υπάρχουν πολλοί θησαυροί που μπορούμε να ανακαλύψουμε” ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε πως "για να προστατεύσουμε τα μνημεία μας, πρέπει και να τα γνωρίζουμε".

Στη διάρκεια του διημέρου υπήρχαν περίπου 70 εθελοντές όλων των ηλικιών που βοήθησαν προκειμένου να διεξαχθεί η εκδήλωση, συμμετέχοντας ενεργά στην όμορφη αυτή προσπάθεια γνωριμίας των συμπολιτών μας με τους "κρυμμένους" μας θησαυρούς.

Οι υπηρεσίες και οι ιδιώτες που συνεργάστηκαν με τη Rhodes RICHeS παραχωρώντας τους όμορφους χώρους τους ήταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου, το Δημόσιο Βακούφ, το ιδιωτικό Βακούφ, η Ισραηλιτική Κοινότητα, το ίδρυμα Marc de Montalembert, η Kεντρική Δημόσια Bιβλιοθήκη Ρόδου και τα Γενικά Aρχεία του Kράτους ενώ αξίζει να τονισθεί πως ο Άγιος Αρτέμιος και οι Άγιοι Θεόδωροι ήταν εκκλησίες που άνοιξαν για πρώτη φορά για το κοινό.

Διαβάστε ακόμη

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο Συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδ/σου

Ενδιαφέρουσα ομιλία για τη δραστηριότητα των Αρχαγγελιτών στη Μικρά Ασία, την Παρασκευή στη Ρόδο

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου