Ο κρυμμένος θησαυρός των RICHeS

Γράφει ο
Νικόλαος Κοντουδιός
Εθελοντής RICHeS

 

Με αφετηρία τόση συσσωρευμένη  εμπειρία των “Ανοικτών Πορτών” των τελευταίων ετών συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους  2019 να συμπληρώνουν μια γεμάτη δεκαετία διαρκούς αναζήτησης ενός κρυμμένου θησαυρού καλά φυλαγμένου κάπου στα τοπόσημα μνημεία της Παλιάς Πόλης και  τους μυστικούς τόπους λατρείας των τριών θρησκειών ακολουθήσαμε  τη σκέψη των RICHeS.

Ένας εξωστρεφής άνεμος φύσηξε  στο ιστορικό κέντρο της πόλης και οι “Ανοικτές Πόρτες” άνοιξαν τις θύρες τους διάπλατα στους πολίτες και τους προσκάλεσαν  σε ένα εσωτερικό ταξίδι εντός των τειχών.
Μια ζωντανή επιθυμία ήθελε  να ανακτήσει το δικαίωμα στον πολιτισμικό πλούτο των κτηρίων που συνυπάρχουν  με τους ανθρώπους, να αγγίξει το πολυκύμαντο γράφημα  της ιστορίας να συγκινηθεί και να συνομιλήσει με τις μαρτυρίες των μονοπατιών στις συνοικίες εντός των ριζών της πόλης εκεί όπου ξεκινούσαν κάποτε οι  καπετάνιοι, oι κτίστες, οι γραφιάδες, οι έμποροι το αφήγημα της περιπέτειάς τους σε εκείνα τα μέρη  που οι γυναίκες ζωντανές ηρωίδες με πείσμα απέναντι στις αντιξοότητες μεγάλωναν τα παιδιά τους.

Έμπλεκαν τα κιλίμια στις ζωές τους και χτένιζαν την τύρβη του χρόνου. Εκεί κατοικούν  οι απαρχές, πάλλεται η καρδιά της γέννησης  είναι ο τόπος της επιστροφής σε ένα αρχαίο λιμάνι που χαράζει βαθιά τη  μνήμη μέσα στην καρδιά. Εκεί όπου οι πέτρες συνομιλούν και αντέχουν τη μεγάλη ιστορία  τους στα ταξιδιάρικα πελάγη των αιώνων,   εκεί που οι κλειδωνιές σπάνε τις αλυσίδες και τους θύλακες στο πολυκύμαντο  ταξίδι της ιστορίας που ζωντανεύει ξανά στα διαβατάρικα μάτια των σύγχρονων περιηγητών.

Μια  περιήγηση ποικιλόμορφη με τους περαστικούς επισκέπτες και τις οικογένειες όλων των ηλικιών με μεμονωμένους ταξιδιώτες από χώρες μακρινές να περιεργάζονται σκάλες, παράθυρα και επιγραφές να αναρωτιούνται ποιοι κατοικούσαν εδώ και ποια καθημερινή χρήση είχαν οι χώροι αυτοί τότε και με το ερώτημα  για το τί συμβαίνει τώρα και πώως αυτοί αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών. Γιατί οι άνθρωποι των  Riches επιμένουν ακόμη  να δώσουν πνοή με ένα οικείο χαμόγελο στις σκοτεινιασμένες κλειστές αίθουσες να ανοίξουν τα σφραγισμένα φρούρια για μια διαδραστική εμπειρία μαζί τους.

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού μέσα στην Παλιά Πόλη παύει όταν ανακαλύπτεις ξαφνικά  ότι το ποθητό θέλγητρο του πλούτου είναι ακριβώς δίπλα  σου. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα κοινά που με τον εθελοντισμό κάνουν πράξη το όραμα για το πώς θα ήθελαν να είναι η πόλη τους στο εδώ και το τώρα. Ένα όραμα που δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας με τους υπεύθυνους φορείς και της σύμπραξης των κατοίκων με τον περιβάλλοντα ζωτικό τους χώρο με  σεβασμό και αγάπη για μια όμορφη συλλογική συνέχεια με διαβατήριο το άλμα προς τα εμπρός με περισσότερο  πολιτισμό και ευγενή ποιότητα όπως άλλωστε ο τόπος αυτός το αξίζει πραγματικά.