Παρουσιάστηκε στη Ρόδο «Το κορίτσι του Αλεσάντρο» της Τίτσας Πιπίνου

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (ΔΚΣΜΡ) του ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος πραγματοποίησε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος «Το κορίτσι του Αλεσάντρο» της Τίτσας Πιπίνου στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Νεστορίδειου Μελάθρου με βασικούς ομιλητές τους κ. Νίκο Νικολάου, επίτιμο πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου-ιστορικό, κ. Σπύρο Συρόπουλο, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Παν/μίου Αιγαίου και κ. Γεωργία Ζακοπούλου, μεταφράστρια. Ο συντονισμός και η ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο έγιναν από την κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, φιλόλογο και προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού – Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστα Ταρασλιά, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και συνεχάρη τη συγγραφέα για τη νέο της βιβλίο ενώ εξήρε τη σημαντική θέση που κατέχει επάξια στη δωδεκανησιακή λογοτεχνία.
 


Στη συνέχεια η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη μίλησε για τη λαμπρή πορεία που διαγράφει εδώ και χρόνια η κ. Τίτσα Πιπίνου στα Γράμματα τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, καθώς έχει συγγράψει σημαντικά λογοτεχνικά έργα και συμμετέχει ενεργά στην πνευματική ζωή της Δωδεκανήσου μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, καίριων παρεμβάσεων στην πολιτιστική κίνηση του τόπου και συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς, ένας εκ των οποίων είναι το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου.

Μάλιστα, η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη υπενθύμισε ότι η κ. Τίτσα Πιπίνου έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΔΚΣΜΡ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ενώ δεν έπαψε ποτέ να διατηρεί συνεργασία με το Κέντρο μέσα από πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει με την παρουσία τους στην εδραίωσή του στη συνείδηση όλων ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Ο κ. Νίκος Νικολάου αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσονται τα γεγονότα από τους πρωταγωνιστές της μυθοπλασίας. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, που έχει αφετηρία το 1912 και τέλος, το 1943.
 


Τόνισε δε πως η συγγραφέας πλάθει φανταστικούς χαρακτήρες και γεγονότα και τα χειρίζεται με τέτοιο τρόπο ως να έχουν γίνει στο παρελθόν, έχοντας εντρυφήσει λεπτομερώς στην εποχή στην οποία αναφέρεται και έχοντας κατανοήσει τις κοινωνικές συνθήκες και το κοινωνικό της πλαίσιο, πριν συνθέσει και γράψει το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα.

Ο κ. Σπύρος Συρόπουλος επικεντρώθηκε στους χαρακτήρες των προσώπων του μυθιστορήματος. Μέσα στην αναταραχή που φέρνει ο πόλεμος, δύο άνθρωποι ερωτεύονται, η Άννα και ο Αλεσάντρο.

Και παράλληλα παρουσιάζονται οι σχέσεις των υπόλοιπων ηρώων μεταξύ τους: της Άννας με τις αδερφές της, η σχέση των δύο Ιταλών φίλων, η σχέση των ανδρών και των γυναικών μεταξύ τους· μικρές, ανθρώπινες ιστορίες, που καμία φορά φαντάζουν οικείες, γιατί μπορεί και να συνέβαιναν τώρα.

Δεν έχει σημασία το ιστορικό πλαίσιο, ο πόλεμος. Σημασία έχει η ανθρώπινη ματιά προς τον άνθρωπο και η στάση μας προς την ίδια τη ζωή με τις ευκαιρίες που μας δίνει, με τις δυσκολίες που ορθώνει μπροστά μας, με τις ανταμοιβές που υπόσχεται όταν ξεφύγουμε από τις συμβατικότητες.
 


Η κ. Γεωργία Ζακοπούλου προσέγγισε τη συγγραφέα Τίτσα Πιπίνου μέσα από μια σύντομη συνέντευξη μαζί της ρωτώντας την πώς έρχεται η έμπνευση, πώς εξελίσσονται οι χαρακτήρες, πώς εργάζεται ένας συγγραφέας και τελικά ποιος καθοδηγεί τα βήματα των ηρώων –ο συγγραφέας ή τους παρασύρει το ίδιο το μυθιστόρημα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με δύο παρεμβάσεις: την παρέμβαση της κ. Μαίρης Παπαβασιλείου-Χατζηλαζάρου, προσωπικής φίλης της συγγραφέως, η οποία μίλησε με συγκινητικά λόγια εκ μέρους της ομάδας των φιλενάδων της, που μοιράζονται την εξέλιξη του κάθε βιβλίου της Τίτσας Πιπίνου σε κάθε τους συνάντηση, ενώ στη συνέχεια μίλησε η φιλόλογος κ. Μαρία Τουλαντά-Παρισίδου, η οποία αναφέρθηκε στα νοήματα του βιβλίου που κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα και ενημέρωσε το κοινό ότι αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου και στο νησί της Κω.

Η αίθουσα του Νεστοριδείου ήταν κατάμεστη από κόσμο που τίμησε και καταχειροκρότησε τη συγγραφέα, η οποία έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές.
 


Στη βιβλιοπαρουσίαση παρευρέθηκαν ο αιδεσιμότατος πατέρας Μερκούριος Ζαχαριάς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρόδου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή, ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου κ. Μανόλης Μακρής, ο πρόεδρος των Παροικιακών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης κ. Πέτρος Σπανός, εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, μέλη της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και μέλη της πνευματικής ζωής του τόπου μας.