Λιτό αφιέρωμα ευγνωμοσύνης στην Ελένη Καζούλλη - Καράβα

Γράφει η Ελευθερία Μουρσελλά-Δράκου


Αρχόντισσα Ελένη μας

Πέρασαν μόλις μερικές μέρες από τη θλιβερή μέρα του ταξιδιού σου χωρίς γυρισμό! Μας είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Η αγάπη του κόσμου που ήταν κρυμμένη τώρα με το ταξίδι σου αυτό προβάλλει αναστημένη.

Δεν βρίσκω λόγια κατάλληλα για να εκφράσω το μεγαλείο της ψυχής σου. Δεν θ’ αναφερθώ στη μοναδική αξιοθαύμαστη από εμάς τους κατοίκους του νησιού μας οικογενειακή σου κατάσταση. Την ευεργητική τους προσφορά την έχει καταγράψει η δωδεκανησιακή ιστορία.

Είμαι συνεπαρμένη από την υπέροχη παραδειγματική στάση της ζωής σου. Ήσουν η ευλογία του Θεού για το νησί μας. Η βαθιά πίστη σου στον Θεό και η απύθμενη ευγένειά σου μας μαγνήτιζε και μας δυνάμωνε. Πάντα στα χείλη σου με τη δέουσα τιμή ψέλλιζες τις λέξεις: “Παναγία Καθολική, Σκιαδενή, Φανερωμένη και εννοούσες την Αγία Σκέπη, Αγία Αναστασία, Αγία Παρασκευή, Άγιε Νικόλαε και Άγιε Φανούριε. Ψάχνοντας αυτά που έχω φυλαγμένα στην καρδιά μου δεν είναι τόσο η λαμπερή εξωτερική σου ομορφιά η οποία πήγαζε από την εσωτερική ψυχική σου ομορφιά, όσο οι μελιστάλαχτες συμβουλές σου. Ο Θεός να μ’ αξιώσει να κάνω πράξη έστω λίγα από αυτά που με τόση αγάπη με συμβούλευες. Ήταν δροσερές σταγόνες για την ψυχή μου.

Χαιρόσουν για τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου και πάντα ευχόσουν το καλό για το νησί μας και γενικά για την Ελλάδα μας. Πονούσες και δάκρυζες και με πυξίδα πάντα την αγάπη του Θεού προσπαθούσες ν’ ανακουφίσεις τον ανθρώπινο πόνο.

Η μορφή σου είναι χαραγμένη στην ψυχή μου. Το άρωμα και η δροσερή αύρα σου θα αγκαλιάζει τόσο εμένα όσο και κάθε ψυχή που είχε την τύχη να σε γνωρίσει. Διατήρησες την παράδοση του τόπου μας και την αρχοντιά της οικογένειάς σου και την παρέδωσες ανόθευτη τόσο στα παιδιά σου, Ελευθερία και Στάμο καθώς και στον γαμπρό σου Αντώνη και στη νύφη σου Βιργινία που αγαπούσες και δεν τα ξεχώριζες.

Τα καμάρωνες και χαιρόσουν γιατί πράγματι είναι εκλεκτά μέλη της ροδιακής κοινωνίας. Τα αξιολάτρευτα εγγόνια σου θα είναι οι άξιοι συνεχιστές των ιδανικών και των αξιών που τα κληροδότησες.

Στο ουράνιο ταξίδι σου σε καρτερούν όσοι αγάπησες και σ’ αγάπησαν. Γονείς, αδέλφια και η πεθερά σου σ’ αγάπησε σαν κόρη της και σε καμάρωνε. Ιδιαιτέρως σε καρτερεί ο αξιότιμος αείμνηστος σύζυγός σου Νικόλαος, γόνος επίσης αρχοντικής ροδίτικης οικογένειας που καμάρωνε τον άγγελο που του χάρισε ο Θεός να διαβεί τη ζωή του.

Η χριστιανική σου ζωή στη Γη σίγουρα θα έχει τη δίκαιη ανταπόδοση από τον Θεό που κάθε στιγμή της ζωής σου Τον δόξαζες.

Με την πένα των γυμνασιακών μου χρόνων του Καζουλλείου, βουτηγμένη στα δάκρυα ευγνωμοσύνης, γράφω στην ακηλίδωτη σελίδα της ζωής σου αυτή και μόνο τη λιτή λέξη βγαλμένη από τα βάθη της ψυχής μου “Ένα Ευχαριστώ” για την αθόρυβη προσφορά σου στο νησί μας και το αξιοθαύμαστο παράδειγμά σου.
Από ψηλά θα νοιάζεσαι για τους δικούς σου. Μαζί μ’ αυτός κι εμάς.
Καλό σου ταξίδι

Αρχόντισσά μας Ελένη
Πάντα θα ζεις στην καρδιά όλων μας.