Σε εξαιρετική κατάσταση τα γαϊδουράκια της Λίνδου

Στη Ρόδο βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική φιλοζωική οργάνωση «Animal Action» που υπάγεται στη βρετανική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Greek Animal Welfare Fund» και μετράει 60 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, έπειτα από πολλές καταγγελίες που δέχθηκε για την κατάσταση που βρίσκονται τα γνωστά γαϊδουράκια, που μεταφέρουν τουρίστες προς την Ακρόπολη της Λίνδου.

 Την «Αnimal Action» συνόδευαν και μέλη της πανευρωπαϊκής οργάνωσης «El Refugio del Burrito» με έδρα τη Μάλαγα της Ισπανίας, η οποία ειδικεύεται αποκλειστικά στα ιπποειδή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυτοψία που πραγματοποίησαν τόσο στην πλατεία της Λίνδου, στον χώρο που αποτελεί την αφετηρία για τα δρομολόγια των γαϊδουριών, όσο και στις μάντρες των ιδιοκτητών τους, όχι απλώς διαπίστωσαν την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το γεγονός ότι οι καταγγελίες που έγιναν δεν ευσταθούν, αλλά συμπέραναν ότι είναι και… καλοθρεμμένα! 
 


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προέκυψε από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν, πάνω από το 90% των συγκεκριμένων ζώων ήταν υπέρβαρα, αντίθετα με τις καταγγελίες οι οποίες ανέφεραν ότι ήταν ταλαιπωρημένα και αδύναμα. Γι’ αυτό και  τους δόθηκε διατροφικό πρόγραμμα δίαιτας. Μόλις ένα γαϊδουράκι βρέθηκε αδύναμο σε μάντρα, το οποίο ούτως ή άλλως έχει αποσυρθεί λόγω γήρατος.

Επιπλέον με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, μαζί τους ταξίδεψε και κτηνίατρος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ντόπιο συνάδελφό του, για τη φροντίδα των συμπαθέστατων τετράποδων. 

Μάλιστα βούρτσισαν τα δόντια και καθάρισαν τις οπλές των γαϊδουριών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εδώ με τα μέσα και τις δυνατότητες που υπάρχουν. 

Τα στελέχη των φιλοζωικών οργανώσεων, ενημέρωσαν ότι θα στείλουν και γραπτώς το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο τα συμπεράσματά τους, στα οποία θα περιλαμβάνονται και οδηγίες για ζητήματα τα οποία θεωρούν ότι θα πρέπει να βελτιωθούν.
 


Ζήτησαν δε τη συνεργασία, τόσο του Δήμου Ρόδου, όσο και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κυρίως για τη στέγασή τους.  Οι μάντρες είναι υπαίθριες και απαγορεύεται η τοποθέτηση σκεπάστρων, αφού δεν συνάδουν προφανώς τέτοιες κατασκευές με τον οικισμό που θεωρείται ολόκληρος ως προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος.

Οι συστάσεις που έγιναν υπαγορεύουν να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε τους χειμερινούς μήνες τα γαϊδουράκια να προστατεύονται και να μην είναι εκτεθειμένα στη βροχή και στις κακές καιρικές συνθήκες. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ενημέρωσαν τα μέλη του Συλλόγου Ονηλατών Λίνδου πως θα επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και απροειδοποίητα κάθε χρόνο την περιοχή για να ελέγχουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν και χρησιμοποιούνται τα ζώα, παρέχοντας επιπροσθέτως κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία, κάτι που οι τελευταίοι δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση.