Βρουκέλλωση σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκε στη νότια Ρόδο

Βρουκέλλωση σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκε στη νότια Ρόδο

Βρουκέλλωση σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκε στη νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1255 ΦΟΡΕΣ

Τα ζώα μπήκαν σε “καραντίνα” από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Δωδεκανήσου

Βρουκέλλωση σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων, που ξεπερνάει τα 460, εντοπίστηκε σε χωριό της νότιας Ρόδου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Δωδεκανήσου. Άμεσα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ τα ζώα μπήκαν σε «καραντίνα».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», το προηγούμενο διάστημα η εν λόγω υπηρεσία πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις μάντρες του νησιού κατόπιν σχετικής απόφασης.

Σε αυτούς τους ελέγχους βρέθηκαν θετικά δείγματα σε τρεις συστεγαζόμενες εκμεταλλεύσεις στην ίδια περιοχή της νότιας Ρόδου.

Βάσει κανονισμού στο συγκεκριμένο κοπάδι έγιναν επαναληπτικοί έλεγχοι, αυτή τη φορά παίρνοντας δείγμα από όλα τα ζώα, οπότε και διαπιστώθηκε η βρουκέλλωση σε 211 αίγες και 252 πρόβατα!

Συνεπώς έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Οικονομίδης, θα πρέπει να ληφθούν από τους συγκεκριμένους παραγωγούς όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτές τίθενται σε καθεστώς απομόνωσης και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτή ζώων ευαίσθητων στη βρουκέλλωση.

Τα μολυσμένα ζώα καταγράφονται και παρακολουθούνται, ενώ η αιμοληψία επαναλαμβάνεται κάθε δύο μήνες μέχρι να είναι όλα τα δείγματα αρνητικά, οπότε και αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, εκτός κι αν κριθεί ότι ορισμένα ζώα θα πρέπει να σφαγιαστούν.

Ήδη με τη σχετική απόφαση θα πρέπει εντός τριάντα ημερών να σφαγιασθούν έξι αιγοπρόβατα από το συγκεκριμένο κοπάδι, για τα οποία υπάρχει η ανάλογη γνωμάτευση.

Πάντως αρμόδιες πηγές ήταν καθησυχαστικές χθες για το γεγονός, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Στον ανθρώπινο οργανισμό περνάει μόνο μέσω κρέατος και γάλακτος, γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών