Παναγιώτης Κουνάκης: Όπου συνεργάστηκαν Α’ και Β΄βαθμός αυτοδιοίκησης έγιναν θαύματα

Παναγιώτης Κουνάκης: Όπου συνεργάστηκαν Α’ και Β΄βαθμός  αυτοδιοίκησης έγιναν θαύματα

Παναγιώτης Κουνάκης: Όπου συνεργάστηκαν Α’ και Β΄βαθμός αυτοδιοίκησης έγιναν θαύματα

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1002 ΦΟΡΕΣ

Τι επισημαίνει σε συνέντευξή του ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Τις δικές του απόψεις και εκτιμήσεις για την αυτοδιοίκηση, την πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, τον αγώνα των αιρετών σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα και τα νησιά μας, διατυπώνει με συνέντευξή του στη “ΡΟΔΙΑΚΗ” ο περιφερειακός σύμβουλος κος Παναγιώτης Κουνάκης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ήρθε η ώρα η Δωδεκάνησος να βάλει ψηλά τον πήχη και να επιτύχει ό,τι δεν μπόρεσε τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένη τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση, αλλά και τους εκπροσώπους μας, που βρίσκονται σε καίρια επιτελικά πόστα.
Αναφέρει συγκεκριμένα στη συνέντευξή του:

Ξανά λοιπόν περιφερειακός σύμβουλος, αυτή τη φορά στο πλευρό του Μανώλη Γλυνού. Να ρωτήσω καταρχάς, αν και κατά πόσο είσαστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών και για την παράταξη αλλά και για εσάς τον ίδιο;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είχαν κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ένα νέο πολυσυλλεκτικό σχήμα απέναντι σε μια παράταξη που είχε μεγάλο δέσιμο και τον εν ενεργεία περιφερειάρχη. Ο αγώνας μας ήταν δύσκολος και προφανώς περιμέναμε κάτι πολύ περισσότερο. Η περιφέρεια είναι ένας τεράστιος οργανισμός με πολλά νησιά που είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις δεσμούς μέσα σε λίγες ώρες και μέρες. Αν και στη Ρόδο η παράταξή μας πήγε αρκετά καλά, στα υπόλοιπα νησιά δεν είχε τον χρόνο να αναπτύξει τις θέσεις της και να δημιουργήσει σχέσεις τέτοιες που να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Επί προσωπικού ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας, μετά την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος με την παράταξη του Μανώλη Γλυνού, έπρεπε να αντιμετωπίσω την εχθρική έως και απόλυτα τοξική συμπεριφορά από αρκετούς πρώην συναδέλφους μου και αρκετές διαδικτυακές επιθέσεις από trol, όχι μόνο απέναντι σε εμένα αλλά και απέναντι σε μέλη της οικογένειάς μου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαι ευγνώμων σε αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν σταθερά σε μένα, όπως και την προηγούμενη φορά και δεσμεύομαι να μην τους απογοητεύσω από αυτή τη θέση της αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών; Θα θέλατε να το σχολιάσετε;
Ήταν μια αλλαγή σκυτάλης που όλοι την περιμέναμε και αρκετοί από την παράταξή μας μέσα στους οποίους και εγώ, ενώσαμε τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους τέσσερις βουλευτές μας.

Για τα νησιά μας, που έχασαν αρκετά την τελευταία τετραετία με μεγαλύτερη απώλεια την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστεί μια σειρά θετικών μέτρων που να ενισχύσουν τη νησιωτικότητα. Πιστεύω πως, μέχρι τώρα, φαίνεται τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο συνολικά για τη χώρα και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αρκετοί Δωδεκανήσιοι είναι σε θέσεις ευθύνης και μπορούμε να σηκώσουμε τον πήχη πολύ ψηλά στις διεκδικήσεις μας.

Τι έχετε εμπεδώσει τελικά μέσα από αυτό το «ταξίδι» στο Νότιο Αιγαίο; Είναι καθοριστικός ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις νησιωτικές μας κοινωνίες; Ή εξαρτώμενος από την κεντρική διοίκηση και εξουσία;
Αν σε κάτι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεισφέρει, είναι να αλλάξει μαζί με τους δήμους την καθημερινότητα των νησιωτών προς το καλύτερο. Όπου ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης συνεργάστηκαν, έγιναν θαύματα.

Πόσω μάλλον τώρα που αρκετοί δήμοι, η περιφερειακή αρχή και μέλη της παράταξής μας είναι σε πολιτική ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην γίνει κάτι, μόνο επιτυχημένες διεκδικήσεις και μεγάλες συνέργειες περιμένω να δω. Είμαστε ένας δυναμικός κρίκος αυτής της αλυσίδας ως Περιφέρεια αλλά αυτή τη φορά σε πολύ φιλικό επίπεδο χωρίς εξάρσεις, χωρίς ένταση, να αλλάξουμε και να πάμε όλα τα νησιά ένα σκαλί ψηλότερα.

Η πολιτική των συνεργασιών, όπως αυτή εφαρμόζεται ήδη στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε πολλούς δήμους ανά τη χώρα, είναι θετικό βήμα; Και θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ισχύσει και στον δεύτερο βαθμό, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων και ποσοστών που συγκέντρωσαν οι παρατάξεις;
Οι εκλογές έχουν τελειώσει, αυτό το κλίμα σύγκρουσης έχει λάβει τέλος.
Ο κόσμος τοποθέτησε τον κ. Χατζημάρκο και την παράταξή του στη διοίκηση με μεγάλο ποσοστό και εμάς στην αντιπολίτευση. Έχουμε καθήκον να αντιπροσωπεύσουμε τους ψηφοφόρους μας, που είχαν διαφορετική άποψη για την περιφερειακή αρχή του 2014-2019. Στις αρχαιρεσίες υπήρξε πρόθεση για μεγάλες συναινέσεις από πλευράς περιφερειακής αρχής και απόλυτη δέσμευση από εμάς, για γόνιμη αντιπολίτευση.

Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά θεωρώ πως έχουμε αγνές προθέσεις και θέλουμε, έστω και αν δεν συμφωνούμε σε πολλά, το καλύτερο για τον τόπο μας. Δουλειά δίκη μας είναι να επισημαίνουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις και να επενδύσουμε σε αυτές τις προτάσεις που είχαμε προεκλογικά. Είμαι σίγουρος πως όλοι είμαστε αρκετά ώριμοι για να αφήσουμε πολιτικούς εγωισμούς και περιστατικά του παρελθόντος να μας κρατήσουν χαμηλά σε παραγωγή πολιτικής και αλλαγή πορείας εκεί που χρειάζεται.

Τι χρειάζεται, άραγε, για ν’ αλλάξει κάτι σε έναν τόπο νησιωτικό, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, προς το καλύτερο; Αρκεί μόνο η βούληση της εκάστοτε περιφερειακής αρχής; Ή μήπως απαιτείται και η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου;
Η βούληση της περιφερειακής αρχής, ποτέ δεν είναι αρκετή. Είναι μοναδική ευκαιρία να η σύμπλευση με την κυβέρνηση, των Επιμελητηρίων, αρκετών δήμων και αρκετών μελών της παράταξής μας για ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχουμε ανάγκη παραδείγματος χάριν για την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι να συγχρονιστούμε σύντομα όλοι και με τη βοήθεια όλων των νησιωτών να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

Αν το προσφυγικό ήταν η αιτιολογία για ορισμένα νησιά να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές, τότε η κατάρρευση του Thomas Cook και τα ολέθρια αποτελέσματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μας, είναι η αρχή που πρέπει να κάνουμε για να διεκδικήσουμε την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Προσωπικά θα το θεωρήσω τεράστια αποτυχία για όσους ασχολούμαστε με την πολιτική, να μην επανέλθουν άμεσα.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε με μια πρόταση τον Γιώργο Χατζημάρκο, ποια θα ήταν αυτή;
Ισχυρός επικοινωνιακά επαγγελματίας πολιτικός με φίλους σε θέσεις κλειδιά και αρκετούς υφιστάμενους απόλυτα εξαρτώμενους από την πολιτική του παρουσία.

Για τον Μανώλη Γλυνό;
Πράος, συνθετικός πολιτικός, ανθρωποκεντρικός, με μεγάλη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του.

Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος, για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά;
Η απαξίωση σε προσωπικό επίπεδο, η μη επίτευξη στόχων που καθορίζονται προεκλογικά, η απώλεια συνείδησης και η αφομοίωση με το πολιτικό σύστημα χωρίς τη διατήρηση της ατομικότητας.

Φτάνουμε στο τέλος της τουριστικής σεζόν και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν οι αριθμοί από μόνοι τους (θετικοί ή αρνητικοί) μπορούν να αποτυπώσουν σωστά την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική μας οικονομία.
Σε αυτό που όλοι τελικά συμφωνούμε, είναι πως ενώ οι αριθμοί ευημερούν δεν ευημερούν οι άνθρωποι. Αυτό έχει να κάνει με την πολύ μικρή διάχυση του θετικού οικονομικού αποτελέσματος. Ο κλάδος της φιλοξενίας υπερτερεί και μάλιστα σε Μύκονο, Σαντορίνη, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλές και συμπαρασύρουν τα έσοδα του μέσου όρου ψηλά. Οι εμπορικές επιχειρήσεις υποφέρουν και ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος όπως αναφέρω εδώ και χρόνια.

Τα νησιά όπως η Ρόδος και η Κως με την κατάρρευση του Thomas Cook έχουν μπροστά τους ένα τσουνάμι αρνητικών επιπτώσεων σε αρκετούς τομείς της τοπικής οικονομίας.

Αυτό που κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να γίνει, είναι να αλλάξουμε μίγμα επισκεπτών, να σταματήσουμε σταδιακά να εξαρτόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα πρακτορεία, να ανοίξουμε νέες αγορές όπως της Κίνας και της Ινδίας απ’ όπου οι επισκέπτες είναι και ισχυροί καταναλωτές ώστε να σταματήσει αυτή η μικρή διασπορά κερδών, και επιτέλους να αποφασίσουμε πως δεν θα είμαστε ένα εργοστάσιο τουρισμού αλλά μια βιοτεχνία παραγωγής εξαιρετικών εμπειριών για τους επισκέπτες μας.

Το μοντέλο αυτό της πλήρους εξάρτησης κατέρρευσε, ελκυστικοί από μόνοι τους προορισμοί θα ξεφύγουν χρησιμοποιώντας σε λίγα χρόνια το διαδίκτυο και μόνο για τις κρατήσεις τους. Πρέπει να ανέβουμε μαζί ένα σκαλί παραπάνω, όλοι.

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου