Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη στη Ρόδο

Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη στη Ρόδο

Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 200 ΦΟΡΕΣ

Προσκεκλημένη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ»

Η «ΔΙΟΔΟΣ», με χαρά υποδέχεται την Τασούλα Βερβενιώτη για ένα 3ημέρο εκπαιδευτικό - επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης, με αφορμή την όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη των ομάδων Προφορικής Ιστορίας, ενός ριζοσπαστικού κινήματος που συντελεί καθοριστικά στη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος για το παρελθόν μας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η δημιουργία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας, και στη Ρόδο, από εκπαιδευτικούς και από τον γενικό πληθυσμό, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στη συλλογή και την αρχειοθέτηση προφορικών μαρτυριών σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, και στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικών μαρτυριών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Εκφράζεται η ευχή το εγχείρημα να δημιουργήσει και συνέργιες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς στόχος είναι το αρχειακό υλικό που θα παραχθεί να αξιοποιηθεί για τη διάσωση και την καταγραφή της ατομικής και συλλογικής μνήμης για γεγονότα, ιστορικές περιόδους, μνημεία κ.λπ. που αφορούν την ιστορία του νησιού μας.

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 10 ώρες και σ’ αυτό θα διδάξει η Ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη. Θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου (Γρηγόρη Λαμπράκη 12).
• Παρασκευή 18/10.19 και ώρα 17.00-21.00 (μεικτή ομάδα)
• Σάββατο 19/10/19 και ώρα 17.00-21.00 (μεικτή ομάδα)
• Κυριακή 20/10/19 10.00-12.00 (για εκπαιδευτικούς)
• Κυριακή 20/10/19 12.00-14.00 (για γενικό πληθυσμό).
Το σεμινάριο πραγματοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Τασούλα Βερβενιώτη είναι ιστορικός, ζει στην Αθήνα και η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της δεκαετίας 1940. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε το Διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην Εαμική Αντίσταση.

Η δουλειά αυτή πρώτο-εκδόθηκε το 1994 και επανεκδόθηκε το 2013 (Η γυναίκα της αντίστασης. Η είσοδος των γυναικών στην πολιτική, Κουκκίδα). Το βιβλίο της Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση.

Η ιστορική ανάγνωση τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Χρονικού 2004. Το Αναπαραστάσεις της Ιστορίας (Εκδόσεις Μέλισσα 2009) αναφέρεται συνολικά στα γεγονότα της δεκαετίας 1940 αναδεικνύοντας τα προβλήματα του άμαχου πληθυσμού και μέσα από 500 περίπου φωτογραφίες από τα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Το Κούλα Ξηραδάκη: «εγώ δεν τα παράτησα…» (Κουκκίδα 2012) αποτελεί μια βιογραφία και έναν φόρο τιμής της στην αυτοδίδακτη ιστορικό. Η πρόσφατη ιστορική της έρευνα εστιάζεται στον ελληνικό εμφύλιο από τη σκοπιά των παιδιών.

Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Από το 2011 πρωτοστατεί στην οργάνωση σεμιναρίων και την ίδρυση Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ο αριθμός των οποίων αυξάνεται –κυρίως στην Αθήνα– με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

«Η προφορική ιστορία δεν μιλά για ένα παρελθόν νεκρό. Μιλά για κάτι ζωντανό, μιλάει για τη βιωμένη εμπειρία...». «Με την προφορική ιστορία μπορείς να ανασυστήσεις το κλίμα της εποχής, την ατμόσφαιρα, το άρωμα…» Τ.Β.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων