Η πίεση του πρωταθλητισμού δημιουργεί τις δικές της συνθήκες άμυνας

-Ακόμη δεν έχω καταλάβει αν η πίεση χρόνου ή η πίεση χώρου είναι πιο σημαντική για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας και των ορίων εκείνων της ανάδειξης.

-Στο ποδόσφαιρο συνήθως υπάρχουν και τα δύο στο κομμάτι της διάκρισης σε κάθε τομέα, όταν δεν βάζει ο προπονητής στόχους και οι παίκτες είναι απλώς πιόνια κάθε παράγοντα.

-Αυτό υπάρχει βεβαίως και σ’ άλλα αθλήματα, αν κι εκεί οι κανόνες είναι κατά πολύ διαφορετικοί και οι στόχοι οριοθετούνται μέσα από άλλες διαδικασίες, αναλόγως του χρώματος στη σκακιέρα και στα πιόνια.

-Η πίεση του πρωταθλητισμού δημιουργεί τις δικές της συνθήκες άμυνας και οι σοφοί λόγοι δεν αρκούν για να δείξουν πόσα μόρια αίσχους μπορούν να συνθέσουν ένα πειθήνιο οργανισμό.

-Κι όποιος παλεύει να σωθεί, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να καθορίζει πάλι όρια και τακτικές αδιαμφισβήτητης επίθεσης, αν και οι περισσότεροι τον περνούν απλώς γι’ αμυνόμενο. 

-Σημαντικό είναι κατά πόσο οι κανόνες δημιουργούν τις προϋποθέσεις ένταξης σ’ ένα σύστημα αξιών σαφώς ανώτερο απ’ αυτό που έχουν όσοι διαφεντεύουν τις διοργανώσεις σε κάθε άθλημα.

-Κάποια απ’ αυτά ακούγονται ή λέγονται διαφορετικά, ώστε ο κόσμος ν’ αγνοεί ακόμα και τα στοιχειώδη και ν’ αναδεικνύει τους δικούς του ήρωες μέσα από διοργανώσεις άσπιλες όποτε χρειάζεται.

-Όπως αλλάζουν όλα, αλλάζουν και οι κανόνες, οι αξίες και ο τρόπος μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται πρόσωπα και άχρωμες τακτικές απ’ όταν ξεκίνησε μια διοργάνωση με όνειρα και σημαντικότερες επιδιώξεις.