Το μοντάζ δημιουργεί ψευδαισθήσεις…

Παραδίδω τούτες τις γραμμές ως συνέχεια της εικόνας, εκείνης της εικόνας που αλλάζει και δημιουργεί ψευδαισθήσεις ακόμα και στον αθλητισμό και το χειρότερο: μπορεί να φανατίσει ασυναίσθητα. Γιατί το μοντάζ και η συρραφή εικόνων είναι κάτι μαγικό (όχι μόνο στο μυαλό). 

Μέχρι και βραβείο Όσκαρ υπάρχει για το μοντάζ, ή ό, τι μπορεί τέλος πάντων ν’ αλλάξει τη ζωή μας και να δημιουργήσει χρωματικούς συνειρμούς ακόμα κι εντός των ορίων του αγωνιστικού χώρου, όποιος κι αν είναι αυτός.

Μετά λοιπόν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, σειρά έχει το μοντάζ, γιατί πολλοί το κατηγόρησαν και το θεώρησαν ικανό να στείλει ανθρώπους στη φυλακή μέσα από συνομιλίες τηλεφωνικές.

Για κάτι CD, λέει, που ακούστηκαν επιλεκτικά και δημιούργησαν κατηγορίες. Να και το μοντάζ το τηλεφωνικό, κι εκεί μάλιστα όπου δεν το περιμέναμε.

Ξεφεύγουμε από τα όρια μιας ποδοσφαιρικής ταινίας και γινόμαστε κι εμείς εξωραϊστές της πραγματικότητας σε φόντο χρώματος δικού μας. Γιατί, μη μου πείτε πως μεταφέρατε επακριβώς σ’ έναν γνωστό σας ή φίλο σας ό, τι είδατε σ’ έναν αγώνα αθλητικό έστω κι από την τηλεόραση… Κάτι δικό σας βάλατε, χωρίς να δημιουργήσετε όμως ενόχους.

 Οι κινήσεις έχουν σημασία και σαφώς το τελικό αποτέλεσμα αφού εξαρτάται με τι τρόπο χρησιμοποιούμε κάθε μας προτέρημα  και με τι σκοπό, χωρίς να παρουσιάζουμε πάντα το δυναμικό του ρόλο.

Μέσα από τη Φανέλα με το 9 λοιπόν, επεκτεινόμαστε και ζούμε την αλλαγή της πραγματικότητας σ’ ένα περιβάλλον πολλές φορές ξένο και ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα… χρωματιστά κασκόλ μας.

Η πραγματικότητα είναι ζοφερή και το σενάριο με τη σκηνοθεσία δίνουν το ρυθμό.

Το μοντάζ όμως δίνει αληθινή αλλαγή και βραβεύεται κι από πάνω από επαγγελματίες του είδους. Το έφτασα πολύ μακριά, θα μου πείτε. Παρόλα αυτά, έτσι πρέπει να γίνει, ώστε να δούμε τι φταίει γύρω μας κι αν είμαστε εμείς οι πραγματικοί υπαίτιοι για το ότι άλλα βλέπουμε μέσα στο χορτάρι κι άλλα μεταφέρουμε προς τα έξω.

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ